kreativa-hörnan,böcker,texter,prylar,musik,film

En mer miljövänlig jul?

2018-11-29 21:49 #0 av: Sindri

Hmm! Kanske under fel avdelning, i så fall får mod. gärna flytta tråden.
Här tänkte jag att vi i tidens tecken kunde tipsa om hur vi gör för att minska klimatavtrycket på julen utan att för den skulle göra den mindre "julig".

Jag börjar med ett tips jag lade i en annan tråd tidigare och det är att sluta köpa julklappspapper. (Hittade en uppgift från 2008 om att vi använder flera hundra miljoner meter papper!)
Förra året inventerade jag handdukar, dukar, tygbitar och band och lyckades slå in större delen av familjens julklappar i tyg och med tygband som kan återanvändas år från år. Vissa saker funkar inte, men jag minskade i alla fall vår användning med säkert 80%. I år blir det mer. (Det fantastiska var att vår dotter kom och visade stolt upp att hon använt tyg till  några inslagningar, utan att vi pratat om det.)

Vi har även ett par gamla kartonger med lock som vi klätt in med papper och dessa återanvänds också. Vissa saker kan man lägga i fina påsar med julmotiv.

Har du något tips för att minska julens klimatavtryck?

Anmäl
2018-11-29 22:00 #1 av: tlover

Mormor återanvänder julklappspapper. Jag kan inte riktigt göra det tyvärr då vi ofta far bort över jul så jag vet inte hur vi ska göra det praktiskt

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2018-11-29 22:23 #2 av: Caeli

Ingen rolig nyhet men kanske någonting att tänka på ändå när det gäller just jul och miljö.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/julbelysning-kan-innehalla-farliga-amnen

Många av de nyare ljusslingorna är ju rena slit och släng produkter. Går lamporna sönder så kan man inte ersätta dem... 😕

10% av livet är underbart, 10% är svårt, 80% är vad du själv gör det till.
Anmäl
2018-11-29 22:56 #3 av: Sindri

#1 av: tlover
Ja, om du orkar släpa hem det du slagit in i så är det ju inga problem. Sedan skall man ha plats att lagra också, men jag har en kartong i källaren med julklappstyger:

#2 av: Caeli
Förr kunde man byta ut lampor till belysningarna, men det var väl innan det fanns led. Jag tycker dock att kvalitén har blivit lite bättre med åren. Köper bara CE-märkt.

Anmäl
2018-11-30 16:18 #4 av: Carmarino

Använder visserligen julklappspapper, men eftersom vi inte ger varandra så många julklappar så blir det inte särskilt mycket papper som går åt. Tror att jag har 3-4 rullar att välja mellan, och dem har jag haft i flera år. När jag gör ätbara julklappar så brukar jag lägga dem i antingen papperskartonger eller påsar.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-12-01 18:43 #5 av: Novachan

Om man vill kan man skippa julbelysning i fönster; gardinstång inklädd i glitter och hänga julkulor eller annat julpynt från gardinerna. Julkulorna kan fästas med säkerhetsnålar i gardinen och hängas i fina band i olika längder. Alternativt hänger man banden direkt från gardinstången. Alla har eller vill inte använda julgardiner.

Intressant idé med att klä julklapparna i tyg! Det kan man ju använda till alla presenter året om så spar man ännu mer på papper Glad

Anmäl
2018-12-15 15:49 #6 av: monstermash

Om man fortfarande kör med julklappar; så gå efter önskelistor. Det blir visserligen många julklappar och stor miljöpåverkan ändå, men då vet man att det är något de önskar sig och behöver, och därmed inga felköp som hamnar i en låda som ingen någonsin använder igen. Inte det bästa alternativet men bättre än helt ogenomtänkta julklappar.

Vill du se valpbilder så titta gärna på min instagram.

Anmäl