Annons:
Etiketterartikelövrigt
Läst 4715 ggr
DesK
12/14/16, 12:54 PM

Upphovsrättslagen

Upphovsrättslagen innebär att du inte får vidarepublicera andra personers framställda material (artiklar, foton, musikalster, konst, dataprogram och så vidare) utan dennes medgivande.

» Lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk

» Lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk Svensk författningssamling 1960:1960:729 t.o.m. SFS 2020:540 - Riksdagen

Om upphovsrättsinnehavare har gett sitt tillstånd till publicering är det din skyldighet att ange vem som är upphovsman i den omfattning och på det sätt god sed kräver.
Det upphovsrättsliga skyddet består av två delar, dels de ekonomiska rättigheterna det vill säga att kunna sälja eller hyra ut rätten att kopiera eller tillgängliggöra verket, dels de ideella rättigheterna. De ideella rättigheterna kan inte avyttras och innehas alltid av upphovsrättsmannen eller dennes arvingar, och gör det möjligt att hävda rätten till sitt verk. Det är alltså möjligt att någon ger dig rätt att publicera material utan att betala ersättning, vilket trots detta inte påverkar dennes ideella rättighet. Det innebär till exempel att du inte får förvanska upphovsrättsinnehavarens verk, utan skall återge det i dess originalform. För att skilja på en kopia och ett nytt verk så används begreppet verkshöjd, om ett verk anses tillräckligt självständigt och originellt så anses det ha verkshöjd och således vara ett nytt verk med alla rättigheter som då tillfaller den nya upphovsmannen.
När du länkar till andra websajter innebär det inte något intrång i upphovsrätten. Men det kan vara ett problem att rikta länkarna direkt till en annan artikel, speciellt om den inte öppnas i ett eget fönster.
Så länge länkar till andra sajter öppnas i egna fönster så är allting bra, men om så inte är fallet så skulle det kunna innebära ett problem. Om artikeln öppnas i en sida hos iFokus, så kan det betyda att läsaren till exempel uppfattar det som material som iFokus publicerat samt att den mottagande sajten kan förlora annonsintäkter.
Så för att undvika en eventuell diskussion så är det lika bra (och mer användarvänligt) att ta för vana att kryssa i rutan "Öppna i eget fönster" när ni skapar en länk.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Vill du ta bättre bilder oavsett vilken kamera du än har, hantera bilden efter det att den är tagen till att visa eller presentera en bild?
  • Redigerat 9/21/20, 12:22 PM av Niklas
  • Redigerat 3/26/22, 4:33 PM av Carmarino
Annons:
Carmarino
12/14/16, 2:55 PM
#1

En nyttig påminnelse. Det är så lätt att glömma.

Tror dock att iFokus har ändrats lite sedan texten skrevs, för det finns ingen ruta att kryssa i för "Öppna i eget fönster" längre. Istället är det en "drop-down-meny" där man kan välja "Open In" och sedan antingen Current (befintligt) Window eller New (nytt) Window.

Detta gäller dock bara om man länkar en del av den skrivna texten via "kedjan" i menyraden ovanför inläggsrutan. Texten blir då blå och fetstil, vilket markerar att det är en länk. Klistrar man bara in länken som den är så kommer man automatiskt till ett nytt fönster - eller en ny flik, beroende på inställningarna i webbläsaren - när man klickar på länken.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Upp till toppen
Annons: