Etiketterartikelövrigt
Läst 9790 ggr
[
2015-01-08, 00:35

Återbruk av julens växter

Denna artikel skrevs för Återbruk iFokus men då den även är julrelaterad så har jag fått tillåtelse att publicera artikeln även här på Julen iFokus.

Återbruk av julgranen:

Förutom att använda julgranen som ovan kan man också ge grangrenar till sin kanin. Grenarna är bra att slipa tänderna på och smakar gott. Var dock försiktig om du har en hona då gran ökar äggproduktionen vilket kan ge för svaga ungar. Ge därför inte allt för stora grangrenar tiden innan parning.

I trädgården kan du återbruka din julgran genom att klippa ner den, flisa och kompostera din gamla julgran. Du kan även använda de avklippta grenarna till skydd för rosor, buxbom och andra växter mot tidig vårsol. Stammen som blir över går att använda som klätterstöd för luktärter, bönor, humle och andra slingrande växter. De kommer snart att täcka hela stammen med frodig växtlighet.

Återbruk av ”Vitmossan” Den så kallade vitmossan som säljs i butiker är egentligen inte någon mossa utan fönsterlav. Den är plockad på ett storskaligt sätt som gör det svårt för den att återhämta sig. Om du ändå köper fönsterlav kan du torka och spara den från år till år

Återbruk av julblommor

Man kan återbruka många julblommor och växter genom att plantera ut dessa i trädgården till våren. Julrosor, jultulpaner, små granar och enar av olika slag är exempel på julväxter som kan planteras ut. Eftersom de hårt drivna julväxterna inte är vana vid kylan är det viktigt att förvara växterna inomhus tills frostrisken är över.

Hyacinten, Hyacinthus orientalis, kommer ursprungligen från bergen i Turkiet och Syrien och är en vårblommande lök. I Sverige odlas över 10 miljoner hyacinter varje år. 

Efter den första blomstjälken blommat bör man klippa av den, eftersom det kan komma en mindre blomstjälk efteråt. Man kan spara hyacintlökarna efter jul, helst ska de stå svalt, mörkt och i svag fuktighet. På våren kan man plantera ut julhyacinterna på en väldränerad plats. Blomningen brukar visserligen bli klenare i trädgården än i julkrukorna men planterar man flera stycken i en grupp så kan det ge en fin masseffekt. Hyacinterna klarar sig upp till och med zon 4.

Jul-en, Chamaecyparis Elwodii, är egentligen en cypress. Den tål inte att torka ut i krukan och är en ganska fuktkrävande växt. Den kan planteras ut i trädgården på våren när frostrisken är över.

Julros, Helleborus niger, Är en av de äldsta julblommorna. Den är egentligen en flerårig trädgårdsväxt som ska växa utomhus. Plantera ut den i trädgården till våren och få glädje av den i många år

Iskonvaljer, Convallaria majalis  är liljekonvaljer som legat kallt för att lura dem att vintern redan passerat. Efter julblomningen kan de ställas ut i ett svalt förråd eller källare för att sedan planteras ut i trädgården fram på våren/försommaren.

Amaryllis,  Hippeastrum x hortorum, syn. H. Hybridum. Efter blomningen fortsätter man sköta amaryllisen som vilken annan grön växt som helst. Ge den gödsel vid varje vattning. Löken måste samla näring fram till slutet av september för att orka anlägga nya blomknoppar. I slutet av september minskas successivt vattningen och amaryllisen får vissna ned. När bladen vissnat kan man ställa undan den frostfritt. I januari-februari planterar man om löken och börjar se efter om det börjar komma en ny blomknopp. Ställ då fram den till fönstret och börjar driva upp blomman igen.

  • Redigerat av Carmarino 2020-09-12, 15:58
Tarotstollan
2015-01-23, 20:22
#1

Förr om åren när jag hade släktingar som hade trädgårdar fick de alltid mina julhyacintlökar, det brukade vara mellan 4-8 varje år och det var så vackert i deras trädgårdar när de blommade år efter år. Det blev ju en hel del lökar efter några år! Nu tyvärr hamnar hyacintlökarna i soppåsen då jag inte känner någon som vill ha dem, det känns så hemskt och tråkigt!

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!
[
2015-01-23, 20:56
#2

#1 Så synd att ingen vill ha dina hyacintlökar längre. Du kanske kan gräva ner dom vid entrén till ditt hus om du frågar din hyresvärd? Jag tror ingen skulle misstycka. 🙂
Det är så fint med massblomningen av hyacinter och de doftar lika gott som vid jultider fast man få gå närmare för att känna doften.

Tant Grön
2015-01-24, 14:29
#3

#1 Du kunde ju börja med gerillaodling 🙂

Tarotstollan
2015-01-24, 18:05
#4

De har nyss planterar och fixat till här ute, tror inte de vill ha lökar spridda lite hur som helst. Det skall se lika dant ut utanför alla trappupp gångar. Vet att det var folk som hade planterar efter husgavlarna men det plockade de bort när de lade plattor runt husen i höstas för att det inte skulle bli fuktigt på husen.

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!
Upp till toppen