Etikettertraditionerhistoriabudskapartikel
Läst 10894 ggr
Rita-S
2007-10-25, 12:14

Julgranens dekorationer

Många av oss dekorerar granen varje jul med glitter, ljusslingor, kulor, girlander och flaggor, men vet vi egentligen vad för betydning denna dekorationen egentligen har?

Julgranen i sig själv är vald för att vara symbol på själva livet, ett evigt grönt träd som inte fäller sina nålar varje höst, och därmed blev det en symbol på det eviga livet.

Stjärnan i toppen av granen är en rätt ny tradition, men redan vid 1892 var det vanlig att göra en liknelse av betlehems-stjärnan i silverpapper eller så och sätta i toppen av granen. Till Norge kom traditionen 50 år senare, och det antas att det kom till Sverige ungefär vid samma tiden. I dag har man med och utan ljus.

Ljusen är en efterlevning av adventsljusen som jag berättade om i artikeln om julgranens historia, men dom representerar även Jesus, livets ljus, för dom som är troende. Edwars H. Johnson uppfann dom första elektriska julgransbelysningen i 1882, och vid tidigt 1920-tal var det vanlig med elektrisk ljus på trädet även i Skandinavien.

Julgranskulorna är efterlevningar av granen man satte vid kyrkan i medelåldern, med kulor som representerade dom dödas ande. Men även är kulorna en representation av vår jord, och många tycker det är en passande metafor, vår Jord är lika skör som glaskulorna, och skall behandlas med samma varsamhet!

I Norge dekorerar vi även granen med Norska Flagget. Denna skicken blossade upp vid 2:a världskriget, och visar solidaritet och kärlek till vårt land. Många andra dekorerar sina granar med flagg från hela världen för att visa solidaritet med alla folkeslag, vi bor alla under den samma himmel och den samma solen.

Länkarna, girlanderna, av glansat färgrik papper, skal visa samhällets färgrika mångfald, och även en samkänsla med allt runt oss. Det skal symbolisera att julens evangelium är för alla, oavsett färg och nationalitet.

Glitter hör man om för första gongen runt 1500-talet i Frankrike. Det har ingen symbolik över sig förutom att vara  dekorativt, och man gjorde det originalt som tunna tunna koppartrådar som man kastade i stora tussar på träet. Eftersom åren gick blev även glittret vanlig att göra i girlandform för att lättare kunna använda om igen år efter år.

Dom hjärtformade korgarna man producerar är en symbol på Jesu Kärlek, och även en efterlevning av godisträdet från Bayern. Man fyllde dom med bitar av smågodis och kakor.

Under krig var det vanlig från runt 1800-talet att hänga dekorationer på trädet som hörde krigen till, trummor, trumpeter, sköld,ar svärd och flaggor och annat i papper eller tenn, detta för att visa solidaritet med dom som inte kunde vara hemma med familjen under krigstiden.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Lullan1
2007-10-25, 22:20
#1

Mina katter brukar vara "dekoration" så numera står Julgranen på den inglasade balkongen, där den får vara ifred!

Jenna-Gun
2007-10-26, 00:12
#2

Samma här.

Vi har små granar i fönstren i stället.

Jenna

Tufvans
2007-10-26, 20:10
#3

På tal om katter och gran. Vår gran sätts fast med tre linor till taket för att inte falla när katterna härjar omkring. För två år sedan räckte inte ens detta utan den blev hängande på snedden i linorna, så då införskaffades en gjutjärnsfot. I fjor fick granen stå rak hela julen! Julgransprydnaderna är en helt annan historia - de flesta är numera historia… Fundersam

Lullan1
2007-10-26, 20:41
#4

#3 *fnissar* Det kanske vore en idé för årets julgran? Att säkra den med 3 linor… Glad

Rita-S
2007-10-26, 20:49
#5

Min gran får i regeln stå i frid, mäst för att vi har faktisk 100 kvadrat och en terass :D

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

[MandaR]
2007-10-28, 19:31
#6

Haha, hoppas att inte våra Gerbiler hoppar upp i granen bara :'D

Rita-S
2007-10-28, 19:32
#7

Men dom kan väl få tomtmössor på och va med som dekor? :D

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

lightseeker
2007-10-28, 21:02
#8

hemma hos blir det alltid samma tjafs, om det skall vara stjärna eller spira i toppen. Blått eller rött julpynt, så jag har fått göra så att lilltjejen klär den en gång, och stora pojken en gång, för ingen vill ge med sig om vad som är fint-inte fint.

mariatingsund
2007-12-11, 21:09
#9

Den katten, var fick du tag på det pyntet?Skrattande

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Upp till toppen