Etiketterövrigtartikel
Läst 9915 ggr
Rita-S
2013-12-08, 00:07

Ensam i julen?

Innimellan händer det att det inte passar på något vis att fira med andra. Vare sig det är pga man får jobba, man är sjuk, eller de andra har planer på annat håll som inte passar med dina.

Att vara själv i julen sägs vara det värsta man kan uppleva. Det är en norm att man ska och måste umge sig med familjmedlemmar överallt, og det sägs alltid att "ingen skall sitta ensam i julen". 

Jag vill heller se det såhär. Ingen borde sitta själv i julen om man inte vill det. Det finns många som uppskattar en ensamjul, som tycker om det att helt själv bestämma allt på tv, på matbordet, när man öppnar klappar och så vidare. Och det finns inget fel i att välja självmant att fira julen ensam. 

Tack till monstermash som låtit oss få låna denna bilden till julen.ifokus!

Men vad nu då, om man som jag älskar att vara med familjen och får förhinder? I år står jag i den sitsen att jag är nyskilld, nyligen förlorat min morfar och min ena älskade katt, och ingen av mina familjmedlemmar kan komma till mig samt att jag måste jobba julafton så jag inte kan åka till dem. Vad gör man då?

Jag har turen att det finns vänner i min umgivning som har erbjudit mig att komma till de i julen, och jag kanske även tackar ja till erbjudanden. 

I Norge har VG öppnat Julcentralen där man kan registrera sig som ensam och söker julfirarfamilj eller att man öppnar dörrarna för en ensam, samt tidnignen Dagsavisen erbjuder gratis annonsplats på givna dagar för att erbjuda plats runt köksbordet till någon som inte har någon att fira med, eller för att söka efter någon som kunne tänka sig bjuda in en ensam främande till sitt hem.  Det kanske finns nåt motsvarande i Sverige?

Andra ensamma anmäler sig till alternativa julfiranden; Hjälpa röda korset, norska folkhjälpen, frälsararmeen, kyrkan, äldreboende eller andra som arbetar med hemlösa och gör julfirande för dessa i olika lokaler runtom i Sverige. Man hjälper till att göra maten, servera, och delar ut klappar man har fått skänkt från andra. 

Vore det inte för att jag jobbar julafton hade jag nog anmält mig till något sådan nu själv. 

Om du inte har familj att fira med, varför inte bjuda in andra kompisar som heller inte har nån att fira med? Och om du inte har det, varför inte uppsöka något av det över om man inte vill vara själv? Sjukhemmet eller äldreboendet i grannskapet skulle nog uppskatta någon som kommer för att fira julen med de som bor där och inte har någon. 

Har ni fler tipps, kom med de, pös på med ideer och tipps till hur man kan fira julen ensam och ha det skitbra, eller motsatsen; Släppa fira själv! Båda delar är faktisk okej! :)

***

_Text: Rita Simonsen
_Bilder: monstermash

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Åsa S
2014-12-21, 19:41
#1

Här har kyrkan julfirande den 24 med julbord levande musik mm. och alla är välkomna och det är gratis för alla. Finns fler kyrkor som har det så, man behöver inte vara volontär för att få fira jul med andra utan det kan räcka att bara komma.

Upp till toppen