Etiketteradventartikel
Läst 11357 ggr
Rita-S
2010-08-12, 16:40

Julplanerare

Jag vill här presentera ett exepmpel på en timplan där man skematisk lägger upp dom planerade saker. I år faller första söndag i advent på söndag 28 november och denna timeplanen planeras ut från detta.

juleliste.jpg

20 november:
Det närmer sig 1 söndag i advent, och om du har en färdig adventskalender för hemgjorta små klappar är tiden nu att se till så du har allt hemma som behövs för att skapa en liten rolig adventskalender för din lilla sötnos hemma.
Det är även lagom tid att kika efter lila ljus till adventsstaken om du använder lila, dessa brukar försvinna fort!
Det är även på hög tid att sätta egen mjöd om man vill göra detta, detta tar från 3-8 veckor och du är nog egentligen lite sent ute nu, men det kan ändå gå bra!

25 november:
Ta turen ned i kjällarn eller upp på vinden, plocka fram den belysning du skal ha för advent och se till att du har glödlampor hemma till dessa. Kontrollera att alt ljuser som det skal, och trassla ut allt trassel.

Nu är även tiden att åka innom gartnare och köpa mossa och barr för dekoration av adventsstakerna, och sätt av någon timme varje kväll till och med söndagen för att få upp allt och dekorera klart.
Shoppa hem det som behövs för hemgjorda julkort med när du är i farten! Det är bra läge att stoppa upp en del av belysning och dekoren redan nu.

28 november:
Behöver du klippas eller vill ha någon spabehandling? Nu är tiden att beställa detta så du hinner få en tid innan julen!
Lagom tid att skriva lista över dom du skal skicka julkort till och börja skriva med om du inte redan är klar med detta.

1 December:
Om du inte redan börjat är det på hög tid att börja med hemgjorda julkort.
Börja nu med att skriva liste över vilka du skal handla julklapp till och kika inn i alla affärer på väg till/från dagis och affär, arbete och annat.

2 December 1 söndag i advent:****
Lagom tid att kika i klädkammaren och se efter om man behöver något nytt, kolla att barnens julkläder och skor fortfarande pasar. Mys sen med ljusen efter ni har fått i gång ljusen!

**3 December:
**Bakstart! Nu kan man skriva en lista över dom sorter man vill baka själv, och vilka man vill köpa så man släpper.
Skriv en lista och ta en sort varje dag, så blir det mindre stress! Ett tips är att köpa färdig deg till pepparkakorna, så släpper du det jobbet i alla fall!
Kolla att du har alla dom kakformer du vill ha, och innhandla gjärna nya tilsammans med barnen om ni tycker det är lite tråkigt i samlingen.

**4 December:
**I dag bakar du pepparkakorna du köpte degen till i går, erkänn att du köpte färdig! Erkänn och skäms inte! Kom i håg att bjuda inn grannens ungar med, för dom är nog säkert inte lika framsynt som dig och har inte blivit medlem här inne för länge sen och fått dessa tips… Tungan ute

5 December:
Nästa sort med kake står på tapeten, och nu har du nog även kommit på att man behöver fixa julklappar med.
Varför inte baka lite större portion av dom kakerna du skal baka i dag? En liten strut med småkakor är faktisk ingen dum present till vänner och familj!
Planera julgodiset i dag kan du göra med.

6 December:
Gör någon snabb liten chockladsak , och gör lite för mycket av den med så du kan göra små strutar att ge bort med.
Det finns ett upphav at yndiga små pappburkar eller små glas med lock som man kan köpa för en billig penning dessutom, kolla inn och kika på väg hem från jobbet kanske?
Släng även dom postkorten du redan gjort klara i postlådan på väg till eller från affären, jobbet, dagis eller dyl.

**7 December:
**Du kanske hinner baka något i dag med, eller du innhandlar någon småkaka eller tillsvarande.
I dag är nog dagen mogen för att planera vart du firar julen och vad som skal vara på bordet med så att du kan köpa inn lite och lite.

8 December:
En liten fäst med barnen med julmust och bulle där man skriver en önskelista som man kan posta till tomten är det läge för nu!
Sen är det även en fin kväll att börja göra lite juldekorationer hemma med.
om du skal beställa julklappar på nätet är det hög tid att göra det i dag så man är säker på att det kommer fram!

**9 December:
**Det är tid för att planera lucia, se till så du har saffran! Börka jakten i dag så du släpper ta till nöd med Gurkemeja.
Har du fuskisgran är det läge att ta fram den och se så den inte är skadat sen förra året och se till att du hittar alla bitar till den, om inte måste detta beställas.
Dom som använder äkta gran kan kolla efter det på vägen hem, före alla andra grannerna hittar inn hit om 2 veckor och ser vilka tips ni fått och flommar inn på alla ställen det finns granar och lensar för dom snygga.

**10 December:
**I dag korsar du bort på listan alla klappar du redan har fixat, och all mat du har innhandlat redo så du har en översikt på vad som finns kvar att innhandla.
Skal du ha någon ny julpynt kan du kika runt nu efter detta, eller du kanske åker på någon marknad kommande helg och får fixat det där.

Luciadagen är på snart, kolla över Lucia-klädseln till barnen och kolla om handlyktorna och kronan fungerar eller om det behövs batterier och glödlampa till det.

11 December:
Nyttja dagen att gå runt och shoppa litet julklappar och annat så du släpper springa runt med halva sverige dagen före dagen.

**12 December:
**Läge för pepparkakshuset tycker jag! Nyttja dagen till att  baka pepparkakshuset, dekorera och tillsvarande.
Kom i håg att det är Lucia-dagen i morgon med! Baka lussebullarna nu så dom är redo, om du inte har ledig i morgon och kan göra det då.

13 December:
I dag är lucia-dagen och det är läge att uppsöka ortens luciafirande, kanske du får med dig några julklappar hem med på köpet.

Om du inte gör hemgjort godis är det läge att börja innhandla litet nu.
Kolla så du har fått skickat alla julkort och julklappar som skal i väg, annars får du sätta av litet tid till detta i morgon.

**14 December:
**Färdigställ listan över mat du skal köpa hem så du har, och du kanske kan baka julvört i dag? Dom kan ju frysast ned!
Handla hem litet mat i dag med.
Slå inn julklapparna du inte har fått slagit inn än.
Det är läge att ställa granen något mer tempererat om ni har möilighet så den inte får något temperaturchock och fäller nålar.

**15 december:
**Nu är det läge att göra listan över vad som skal tvättas innföre julen, det är bara en vecka och 2 dagar kvar till själva dagen nu. I dag kan du kanske börja med stortvätt av sängkläder och evt gardiner du har tagit ner, så detta är borttvättat.

Gör så en lista: "Jag skal: Plocka undan och städa upp, damma av och  torka av fönster med glasklutar (och skicka tacksamhetsbrev till dom bak Jif för denna flotta uppfinning), damsuga golven och möblerna, tvätta badrummen och golven, och sen fördelar du detta på dom 4 sista dagarna innan julen: plocka och städa måndag 20, damma av och torka fönster tirsdag 21, damsuga onsdag 22 och tvätta bad och golv lilla julafton 23e.
Nu får du gjort en sak nogrant varje dag utan att ta ut dig helt 100% på lilla julafton!

16 December:
Silver kanske man vill använda. behövs det lite puts och polering på silver och kristall man vill använda? Läge att kika över det i dag, och sen kommer man i håg ett litet tipps!

Riktig äkta aluminiumsfolie ner i diskhoen, strö rikligt med salt på och häll massor med kokande vatten på. Lägg silver, även nysilver, ner i det kokandet vattnet så det berör tennfolien och se skiten bokstavligen talat försvinner! Gnugga med en ren torr handduk sen och det ser nypussat ut.
Sen hör det med att om du putsar silvret lägger det sig en skyddande hinna som trögar ner processen, men med så lätt rengöringsmetod är det inte alls något som behövs.

Att rengöra kristall är inte svårt, inte ens kristallkronor eller kristalldekor till stearinljus. Blanda en del ättika och en del vatten, och sprej på kristallen. Suverän även till fönster och speglar. Täck till glödlamper i lampor, fäll upp en paraply eller lägg ut en handduk under och spreja tills det rinner. Tar bort fett, smuts och nikotin för dom som röker inne!
Duscha sen med rent vatten och polera med kaffefilter om du vill.

17 December:
I dag är det nog sista fristen att skicka postkort med posten om du ens har tänkt det skal komma fram, men du har ju varit medlem här och redan gjort det Luciadagen.
Njut nu synet av alla högar med paket och ben som springer mot posten medans du bakar litet och skämtar med ungarna i stället.
I dag gör du även hemgjort glögg om du gör sådan!

18 December:
Dölj alla julklapparna på ny plats efter som ungarna och katten har letat reda på dom ändå. I dag är även en jättefin dag att göra mer julpynt med ungarna, efter ni har gått på shoppingrond. Se till att dom sista kaksorterna är bakat och korsa bort all mat och kakor du har bakat, alt du har fixat och grejat. Kolla i dag att belysningen till Julgranen fungerar så du inte står där lilla julafton och förtvivlar!

19 December:
I dag unnar du dig en lugn dag med pepparkakor, ljus och glögg, det är sista söndag i advent och ni börjar städa i morgon, det är läge att bara relaxa litet nu!

**20 December:
**I dag plockar man undan allt som ligger omkring, och barnen får löfte om en tjuging för varje dag dom inte stökar fram mot julen.
Se till att ni har nog med stearinljus och servetter införe julens matfrossa!

**21 December:
**I dag springer stora och små runt med fjäderkost och klutar, man dammar från taket och neråt under skämt och julsonger, fönstren blir rena och fina innvändig!

22 December:
I dag är dagen före dagen före dagen! Nu skal det damsugas överallt, och barnen får rida häst på damsugaren medans dom sjunger och ringlar med bjäller och liknar det med att åka släde till bjällerklang.
Se över så att du vet du har allt du behöver av färskvaror hemma som frukt och grönsaker, bröd, mjölk, ägg och annat.

23 December:
I dag tvättas badrummen och golven, och sen tar ni inn granen! Fram med dekoren och ljusen, sjung och var glada, i morgon är dagen, och ni som har varit medlem här är inte ute med halva Sverige i panisk jag efter julklappar!

24 December!
Nu är det dagen! Njut frukterna av ditt hårda arbete och känn lugnet sänka sig! För trots allt.. även med en julplanerare känner man det hårda arbetet ligger bak sig!

God förberedelse alla!

Titta gärna in på våra artiklar om matvaror med fler än en funktion och medans vi väntar, rent till julen!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida.
Valpar
2010-08-12, 17:03
#1

Vilken mysig lista! En sådan ska jag skriva, vi är verkligen urusla på att kolla att alla lampor fungerar och brukar alltid stå där någon dag innan jul och stressleta efter lampor. Skrattande

Rita-S
2010-08-12, 17:06
#2

#1 inte om du skriver ut denna inte Tungan ute Jag älskar att göra saker i god tid och släppa hela strässförbannelsen! Sen är det riktig skönt att ta all städning en del i taget så det blir nogrant utan att man är helt utmattad sen! Cool

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida.
Valpar
2010-08-12, 17:10
#3

#2 Jo vi brukar vara klara med det mesta i god tid men lik förbannat glömmer vi bort ljusen endå! Men inte det här julen inte Flört

Mitralis
2010-08-15, 11:42
#4

Bra listaGlad

_[ ](http://humor.ifokus.se/)_
Rita-S
2011-10-18, 08:10
#5

I år faller 1 söndag i advent på den 27 november :) Det blir inte så himla stora skillnaden på kalendern!!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida.
MissInAction
2011-10-18, 13:26
#6

Tack, en jättebra lista för alla som har mycket som snurrar i huvet! Kyss

Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film Kluring om Ryssland
Rita-S
2011-10-18, 13:40
#7

Vassegod :)

Har funderat att trycka upp en snygg väggplanche av denna faktisk :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida.
Upp till toppen