2007-12-03 21:35 #0 av: fettbramat

LAXPATÉ (6 PERSONER)

500 g benfri lax
2 ägg
4 dl vispgrädde
1 knippe dill
1 tsk dijonsenap
1,5 msk vinäger
Salt och cayennepeppar

Ta bort év. skinn från laxen och skär den i mindre bitar. Kör fisken i matberedare eller köttkvarn till "mos". Blanda i saltet och äggen. Massan ska vara ordentligt blandad. Låt den stå kallt i kylskåpet ett tag.

Sätt ugnen på 175 grader. Hacka eller klipp dillen fint. Rör ut senapen i vinägern. Ta ut färsen ur kylskåpet och blanda den i grädden, lite i taget. Använd gärna matberedaren även här. Blanda till sist i dill, vinäger, senap och cayennepeppar. Smaka eventuellt av med salt.

Häll över färsen i en form, helst av porslin eller keramik. Lägg på lock eller täck med folie och sätt formen i ett vattenbad. Grädda i ca 50 minuter.

Låt svalna och ställ sedan patén i kylskåp. Ta ut den i god tid före servering så den hinner få rumstemperatur, då blir den allra godast.

ÖRTAGÅRDSSÅS

2 dl creme fraiche
1 dl majonäs (gärna hemlagad eller COOPs äkta)
1,5 dl hackad dill, persilja, gräslök
Lite torkad dragon
Salt och vitpeppar