Julmaten

Salta din egen julskinka

2007-10-25 21:12 #0 av: korseett

Visst är det enkelt med att köpa färdigsaltat och färdigkokt men det är ändå en viss tjusning med att göra allt själv- ja kanske t.o.m. slakten! Och så slipper du en massa konstiga tillsatser

Du behöver ett styck skinka- med eller utan ben. Om inget nät finns runt skinkan så går det säkert att beställa via charkdisken i din butik. Ta ett mått band och mät runt den tjockaste delen och så längden på skinkan förstås så får du rätt mått att lägga in en beställning på.

Allra först ska skinkan om den är fryst, tinas upp. Sedan trär du på nätet. Svålen ska sitta kvar. En tillräckligt stor stenkruka eller plasthink måste du också ha. Skinkan måste gå ner i kärlet och det ska finnas plats så att saltlagen täcker skinkan.

Nu ska du göra saltlagen. Det finns lika många recept som det finns kockar säkert men jag använder mig av min mammas enkla blandning som helt enkelt består av 1 liter vatten, 1 dl grovt havssalt och 1 msk socker. Du kan få behöva mellan 5 -10 liter av lagen beroende på hur stort kärl och skinkans storlek. Du rör ihop lagen så att det mesta löser sig innan du häller den runt skinkan. Se till att skinkan täcks av lagen.

En stor skinka på ca 5-6 kg behöver ligga i lagen i ca 3 veckor före den ska kokas. En mindre i 1-2 veckor. Har du en riktigt stor skinka med ben kan det vara idé att införskaffa en stor spruta med kanyl som du kan spruta in saltlaken till mitten av skinkan innan den läggs i blöt. Det gjorde min mamma med de skinkor som vägde mellan 8-12 kg. Hemslaktat givetvis!

 

 

min goa mamma som är min receptkälla och idol
min goa mamma som är min receptkälla och idol

 

 

När du nu kommit så långt så är det bara att ställa skinkan svalt och mörkt och med lock eller handduk över. Vänd skinkan några gånger i veckan och rör omkring i spadet lite.

När du sedan ska koka skinkan så ska du blötlägga den i kallt, rent vatten i minst tre timmar före kokningen eller ugnsbakningen. Nätet och svål ska sitta kvar vid kokningen men du tar av det när den är färdig. Kasta inte svålen utan återanvänd den till din hemgjorda pressylta som finns bland recepten.

God skinka önskar jag er

Av: korseett

Datum för publicering

  • 2007-10-25
Anmäl
2007-10-25 21:14 #1 av: Rita-S

Oh, mumma luder så gott!! :D

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2007-10-25 21:26 #2 av: korseett

förresten så kommer pressyltereceptet när jag dubbelcheckat allt med mamma. Vad skulle jag ta mig till om jag inte hade henne?

Anmäl
2007-10-25 21:27 #3 av: Rita-S

Googla? :D Men mammor är bra att ha!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2015-12-17 18:49 #4 av: Gunilla.h

Hej!

Fan nätet åkte av efter saltningen i vara farten, vad gör jag nu???

Anmäl
2015-12-18 00:18 #5 av: korseett

Om du har nätet kvar så sätt fast det igen med bomullstråd. Annars kan du Linda och knyta med bomullstråd dvs sån som man har till stekning. The good old way!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.