Presenttips

Potpurri att skänka bort

2010-10-14 23:16 #0 av: Rita-S

För alla dom som har "allt" redan, och man inte vill ge godis eller annat kan man göra egen hemgjort potpurri och ha i dekorativ skål eller tygpåse.

Tygpåser kan man få köpt, eller man kan sy snurp-påse rätt snabbt.
Annars kan det förvaras i någon snygg ask, korg eller burk man hittar på loppis eller i interriöraffärer.
Glaskruker är riktig billiga på exempelvis Ikea.

För att göra en jul-potpurri behöver man kanel, appelsin, mandarin, kryddneljika, Stjärnanis, nypon och doftolja av kanel eller citrus. Det går även att använda pomeranskal om man vill detta.

All frukten skal vara torkad, så om du inte har köpt den torkat får du torka den själv, skiva appelsin, stjärnanis, skär båtar av nypon och skär breda strimler av mandarinen om du vill ha denna hel. Torka på låg värme tills den är helt torr lågt i ugnen på 70 grader.

Sen fördelar du i påser med doftolja såhär:

appelsin.jpg

3 handfullar appelsinskivor
5 kanelstänger i bitar
5 hela mandariner
en handfull Stjärnanis
en handfull nypon
en handfull Kryddneljika
10 dråppar kanel eller appelsin duftolja

Ha i oljan och lägg ner alla andra ingredienser, skaka försiktig så allt får litegrann olja på som bäst det går. Låt det förvaras förslutent et par veckor så det doftar gott av allt.
Sen fördelas det i det som du tänker skänka bort det i, och du har en snygg, väldoftande julklapp!

Vill du kan du även ha kottar i, hela pepparkorn, torkade äppelbitar och torkade rönnbär eller lingon om man vill ha detta för dekor.

Trär du ett snöre gjennom appelsinskivorna innan du torkar dom kan du även göra dekor av dom, som kan hänga i fönster, på dörren, på julgranen!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2010-10-15 10:53 #1 av: TerriZue

Härligt! Detta ska jag absolut testa i jul! :D Tillsammans med "glöggkoket" lär det dofta jul i hela huset här hemma! :D

Seeing isn't believing, believing is seeing.

 /Mims Medarbetare på Julen.ifokus och Harry Potter.ifokus

Anmäl
2010-10-15 20:46 #2 av: Gunlog

Åh, så mumsigt det doftar...

En enkel sak man kan göra hemma till sig själv, är att skära apelsiner i skivor, varva dem med vacker röd "glaskross" som finns att köpa i blomsteraffärer. Det varvar man i ett litet glas, tillräckligt stort i diameter till apelsinskivorna.

Ta ett hampasnöre och knyt en hel kanelstång i och knyt det runt glaset ganska högt upp. Man kan klistra fast det försiktigt på glaset med lite sockerlösning.

Sätt glaset i fönsterkarmen eller nära en värmekälla.

Ta sedan guldglitter och strö i glaset. Doppa pekfingern med en kvarts knivsudd diskmedel och sätt på vattenytan så faller guldglittret ner i vattnet. Det kommer att dofta gotti-gott-gott.

Man kan ju sätta hela kryddnejlikor i också, naturligtvis. Ta en gammal strumpa av något slag. Klipp av en ruta ca 3x3cm. Sy lite i kanterna så att det inte går upp. Ta några kryddnejlikor i och sy ihop. Knyt sedan fast den i hampasnöret, därefter kanelstången och sätt fast på glaset.

Det både doftar gott och ger ett litet extra glittrande från stjärnan/ljusstaken i fönstret. Man får fylla på vatten lite försiktigt eftersom det avdunstar naturligt i värmen..

Kanske ni har fått egna idéer nu?

Lycka till!

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

Anmäl
2010-10-18 13:18 #3 av: TerriZue

#2 Det lät helt underbart! Måste jag prova! :D

Seeing isn't believing, believing is seeing.

 /Mims Medarbetare på Julen.ifokus och Harry Potter.ifokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.