Annons:
Etikettbakning
Läst 4492 ggr
idalotta
11/25/09, 11:37 AM

Bästa receptet på lussebullar?

Är det någon här som besitter världens bästa lussebullerecept?

in that case, let me know… Kyss

Ida

Medarbetare på Florist

Annons:
JessicaN
11/25/09, 4:01 PM
#1

Det här receptet tycker jag är jättebra.

Mamma bakade aldrig lussebullar när jag var liten, hon tyckte de blev så torra så hos oss blev det alltid vanliga bullar med saffranssmak men min första jul på egen hand förra året gjorde jag bullar enligt det här receptet och de blev jättesaftiga och goda.

Ingredienser:

Saffransdeg:
  • 50 g 1 pkt jäst för söta degar
  • 150 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 1 burk à 250 g kesella (valfri fetthalt)
  • 2 frp à 0,5 g saffran
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • ca 17 dl vetemjöl
Pensling:
  • 1 st ägg
Garnering:
  • russin

Utrustning som är bra att ha:

  • Elvisp med degkrokar 
    eller Köksmaskin

Gör så här:

1. Smula ner jästen i en degbunke.

2. Smält matfettet (d.v.s. smöret eller margarinet) i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37 °C (fingervarmt).

3. Häll en del av degspadet (d.v.s. mjölken och det smälta matfettet) över jästen och rör tills den är upplöst.

4. Tillsätt resten av degspadet, kesella, saffran, socker och salt. Arbeta därefter med maskin eller för hand in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min.

5. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i 5 delar. Baka sedan ut 10 lussekatter av varje del, genom att rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt. Låt jäsa till dubbel storlek 20-30 minuter.

6. Pensla brödet med uppvispat ägg.

7. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter. (I varmluftsugn 225°C i ca 8-10 minuter.)

8. Låt svalna under bakduk. Förvara i plastpåse eller frys in.

idalotta
11/25/09, 5:28 PM
#2

har hört det här med kesella förut, kanske dags att prova detta i år då?

har liksom bakat flera år men har liksom inget samma recept som jag bakar varje år.. har ju alltid blivit goda bullar men skulle vara kul med ett recept som man verkligen vet blir toppentoppen =D

tack

Ida

Medarbetare på Florist

[Asta]
11/25/09, 9:14 PM
#3

Kesella är jättebra i bullar med saffran. Saffran gör annars gärna att brödet blir torrt, men med kesella i så brukar det  bli saftigt.

Wilse18
1/20/10, 10:50 PM
#4

Min mamma brukar göra supergoda lussebullar men i år vet ja inte vad det blev.. dom smakade ungefär som… tja. tekakor eller polarbröd :(

Upp till toppen
Annons: