Julmaten

Vegetarisk jul!

2007-10-30 12:23 #0 av: Rita-S

Vissa av oss är vegetarianer eller veganer, och julen som då normalt består av kött och mer kött kan bli en lätt tråkig tid för dom som kanske inte har tiden och orken att komponera tilsammans en riktig julmiddag, eller för dom vars familj inte riktig fattar vad vegan/vegetar går ut på.

För en vegetarianer innebär dieten att inte involvera kött. Många är vegan och vill inte ha produkter från djur alls, så som ägg, mjölk eller annat från djur.  Man kanske även upplever att bli ifrågesatt. Julen är ju om kött och mer kött, och man kanske inte har orken att komponera tilsammans goda recepter som duger till fästmat. Även till julen vill man ju gjärna ha nåt extra gott att äta. Att få höra "Men det finns ju massor med tillbehör ju!" är inte så trevligt, man vill ju äta en huvudrätt även om man är vegetar/vegan, inte bara tillbehör.



Det finns redan massor med färdiga vegan/vegetarprodukter på marknaden, så som prinskorv, köttbullar och annat smarrigt gjort på tofu exempelvis, men om man vill lyxa till det med något man har gjort från botten av och inte vill använda tofufärs kan man ju ta till med andra saker.

Jag har därmed komponerat tilsammans ett exempel på meny till julmiddagen för er här, så ni kan få lite tips och ideer:


Förrätt:

Kall pastei med kikärter serverat tilsammans med sallad av ruccola, tomat, böngroddor, majs, cashew och pekannötter. Dressing av naturelle creme fraiche eller Olivolja med kryddor för dom som är vegan. Recept på pasteien kommer under recepter särskilda dieter.

eller

Hallon och lime-pai serverad varm  med vispad grädde eller vaniljsås

Middag:

Nöttestek, serverast med kokat potatis eller potatisgrateng, dampade grönsaker, rödkål, brunkål, en sås med nötter i.

eller

Sejtan i sojasås, serverast som wok med grönsaker och ris
Sejtan är ett asiatisk produkt baserat på glutenprotein, som sälgs i hermetisk burk eller man kan göra egen (se grundrecept i stek-länken), massan delast upp i bitar och får steka på låg värme rätt länge. Dess längre dess bättre blir dom, surra dom på svag värme i soja och kryddor innan du gjör sås och tillsätter wok-grönsaker.
Man kan även göra stek på det, som julskinkan.

eller

Julestek av kålrot, serverast med rödkål, brunkål, dampade grönsaker, sallad brevid, sås med böngroddor.

eller

Kålblader med fyll och svampsås, kokat potatis, råriven morot, brüsselkål, broccoli och blomkål smördampat.


Äfterrätten:

Panacotta med blåbär och hallon, serverad med Maple Sirap och vispat grädde. (Panacotta kan göras på havregrädde och med agar-agar i stället för gelatin)

eller

Fruktkompott med glass eller vispgrädde (glass och grädde kan baseras på veganprodukter)

eller

Ris ala Malta med hallon eller körsbärssås. (Igen kan grädden ersättas med vegan-variant av egen preferanse)


Recepter på alla dessa rätter kommer jag posta med tid och stunder.  
Om ni välger att ha en rätt, eller plock själv med lite av alla lägger ni upp till själv :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2007-10-30 14:42 #1 av: Simson

Ja just det att bli ifrågasatt är jobbigt under julen.

Kommentaren att det finns massor att äta på julbordet också för vegetarianer är en vanlig kommentar. När man kommer till bordet är det garneringen man kan äta. =)

Alla tips och idéer är bra!

Jag gör ingen traditionell julmat eller julmatsliknande. Samma typ av smaker och kryddor men i annat sammanhang dock.

Anmäl
2007-10-30 14:52 #2 av: Rita-S

#1 jag sätter i min ära att när jag innviterar till julmat finns det nåt för alla att äta, även dom med alergier eller särskilda dieter!

Just av den orsak hadde vi ett enormt utbud förra året, jag hadde min kompis över som är uppvuxen med pinnekött, vi med ribbe, och därmed hadde vi lite av allt!

Skulle jag innvitera en vegetarianer skulle där finnas massor av icke-kött på julbordet!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2007-10-30 15:02 #3 av: AnnaLundin

Jag kan ju berätta att jag en gång blev bjuden av jobbet (mindre företag) på julbord på ett ställe som verkligen marknadsförde sig med att de serverade vegetariskt julbord, dvs de hade ett helt eget bord med vegetariska rätter. Det sov ar synd bara var att det enda jag minns av det efteråt var deras hemlagade julmust och att maten smakade illa...

Anmäl
2007-10-30 15:35 #4 av: Simson

#3 Men stackare! Det var inget speciellt roligt minne av julbordet.

Anmäl
2007-10-30 16:45 #5 av: AnnaLundin

#4 Njäe... Då är det nästan bättre att knapra dekorationer på traditionella julbord, för det har man åtminstone inga förväntningar på....

Anmäl
2007-10-30 17:02 #6 av: Rita-S

Det där lät inget vidare får jag erkjänna, du skulle varit på julbord hos mig, jag garanterar det skulle varit massor vegetargrejer att knapra hos mig! :S

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2007-10-30 18:39 #7 av: AnnaLundin

#6 - efter över 20 år som grönsaksätare är man van vid att det aldrig finns något.

"du kan få en sallad" är den vanligaste kommentaren och i bästa fall får man då en vegetarisk sallad.... För såvitt jag vet så har räkor än så länge inte blivit grönsaker... Fundersam

Anmäl
2007-10-30 18:44 #8 av: Rita-S

Förlåt att jag garvar men hahahaha! Har det varit levande är det per defenition inte en grönsak ;D Men jag förstår vad du menar, är man vegetarianer skal man straffast med tråkig mat, "ditt eget val"hållningen! :)

Får erkjänna jag innimellan blir lätt provocerat av vissa av Ola Nordmann och Nisse Medelsvensson faktisk, man får inte peka finger på om dom själva äter massor av fett på julafton, men gissa om dom vill kommentera om andra äter "fel" i deras ögon (inte alla är så som tur är, men det händer så ofta tyvärr)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2007-10-30 18:45 #9 av: Simson

#7 Ja sallader är aldrig vegetariska. "Det finns massor att äta" sa min svärmor när hon bjöd på sallad. Kycklingsallad då. "Kycklingen kan du ju peta bort" tyckte hon. Ja och du ringa efter ambulans när njurarna slås ut efter en kvart tänkte jag och åt gurka och syltlök till middag. Kul 75årsskiva.

Vad negativ jag är! Vi har ju stulit tråden till en klagolåt! Ursäkta Rita!!

Anmäl
2007-10-30 18:47 #10 av: Rita-S

Simson, jag får hämnas med att skänka dig julgodis ;)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2007-10-31 10:42 #11 av: Mervi

Jag har varit vegetarian och det vär inte lätta att äta julbord ute, nästan helt omöjligt att hitta något ätbart.

Jag gjorde massa vegeratiska sallader och annt gott hemma. Idag äter jag kött, fisk och kyckling och det blir lättare med julmaten.

Anmäl
2007-11-01 00:17 #12 av: AktieTrader

En vegitarisk jul finns i mina hemskaste mardrömmar ;-)

Anmäl
2007-11-01 08:21 #13 av: Rita-S

#12 för dom flesta är det frivilligt vet du ;) Men det finns dom som av medisinska skäl måste antigen dom vill eller inte :/

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2007-11-01 10:29 #14 av: AktieTrader

#13 För många är det säkert en dröm och en underbar upplevelse men för mig skulle det vara en mardröm. Det är ju upp till var och en att tycka om vegitariskt eller inte.

För mig skulle ett vegitariskt julbort var lika hemsk som att barnen inte skulle få några julklappar.

Men det är min åsikt, alla andra får ha sin egen...

Anmäl
2007-11-01 12:38 #15 av: [MandaR]

Jag håller med #12 tyvärr...

Anmäl
2007-11-01 13:14 #16 av: Rita-S

#15 och som jag sa till 12, det är helt frivilligt :) Denna artikeln är först och framst för som som välger ha vegetarisk jul, eller som inte har nåt val :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2007-11-01 15:19 #17 av: [MandaR]

Ja.. Det är synd om de som är allergiska :/

Anmäl
2007-11-01 15:36 #18 av: Rita-S

#17 som kronisk köttätare tycker jag med synd om dom som inte har nåt val :/ Det vore alltid bra om man kan välga äta som man vill bara för att man känner för det.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2007-11-01 18:10 #19 av: Simson

Jag har inget val...kött=ambulans...är hellre mätt än sjuk.

Anmäl
2007-11-01 18:13 #20 av: Rita-S

Simson: Presis det jag menar, jag tycker värklig synd om dom som inte kan välga. Kan man välga är det en helt annan sak och om man då välger att va vegetarianer så är jag glad för att man bor i ett land och har lov att välga sådana saker. Men när man inte kan välga, så tycker ajg det är lite trist

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2007-11-01 18:59 #21 av: Simson

Skulle grabbarna mina välja själva så skulle det vara kyckling till lunch och tonfisk till middag...varje dag. Räcka ut tungan

Anmäl
2007-11-01 21:33 #22 av: paronskrutten

pannacotta innehåller väl gelatin?

Anmäl
2007-11-01 21:59 #23 av: Rita-S

Paronskrutten: Japp, så det funkar nog inte som veganer-alternativ, alternativet blir att ersätta det med icke vegetarisk gelatinersätning, jag har läst att det finns nånstans

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2007-11-01 22:09 #24 av: [MandaR]

#19 Vad jobbigt :/

Anmäl
2007-11-01 22:56 #25 av: Simson

Rita: Vad är Agar-agar?? Är inte det någon typ av ersättning?? Min lilla hjärna har en svag minnessubstans av något sådant långt inne i hjärnans vindlingar...

Anmäl
2007-11-01 23:01 #26 av: Rita-S
Simson: Det har jag aldrig hört om vad jag vet?
Men wikipedia vet!

"Agar, agar-agar, är ett gelämne, som utvinns ur vissa rödalger. Det kan vara ett alternativ till gelatin för vegetarianer"

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2007-11-01 23:10 #27 av: AktieTrader

Agar-agar är utmärkt att reda såser med. Många kockar använder det. Det har ingen smak och man kan koka såsen lite längre om den blev för tjock från början.

Anmäl
2007-11-02 20:25 #28 av: Simson

Rita: Du får tanka på att jag är gammal...jag kommer ihåg saker innan du ens var född... not! Flört

Anmäl
2007-11-02 21:10 #29 av: zeretki

Syrran är vegetarian och hon & pappa har lagat massor av goda vegetariska rätter till jul! :)

Fast hon är inte vegan så hon använder mjölkprodukter...

Anmäl
2007-11-07 20:02 #30 av: Timotej

Min kära mor gör gudomligt goda "köttbullar" på quornfärs, mammas "köttbullar" är ju ett måste på julbordet - vegetarian eller inte ;) Det + julgröten är allt som behövs för att min jul ska bra ^^ 

Anmäl
2007-11-08 20:20 #31 av: [hakkapelitta]

Jag var vegetarian i 4 jular. Ett tips på Janssons Frestelse fast i vegetarisk stil är att byta ut Ansjovisen mot Tartex-pasta, det blir kanongott och vill man gå veganska vägen så byter man ut grädden mot soyagrädde också ;)

Anmäl
2007-11-09 01:07 #32 av: storAnnette

Bra med tips på vegetariska rätter till julbordet.Är inte vegetarian själv men ett av barnen däremot och vi brukar alltid göra särskilda rätter så även hon kan äta.De traditionella pastejerna och syltorna har nästan försvunnit numera är det mer grönsaker på julbordet.

Efter att första gången ha gjort en grönkålspaj för dotterns skull är den ett måste för mig,den är god både ensam och tillsammans med skinka (i Norrbotten där jag bor är grönkål ingen jultradition).

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.