Julplanering
Hur planerar du inför julen. Jag älskar jul och den ska gärna vara överdådig utan att dö av stress så jag gör listor 😝 Jag gör en lista för julmaten, en för julklappar och en där jag skriver upp dagarna innan jul och vad som ska göras med luft i planeringen. Hur gör ni för att njuta istället för att stressa?
l'm back
Jag har så sakta börjat fundera på vad som ska handlas och när det ska tillagas. Gör köttbullarna i god tid och fryser in den. Samma med revbenspjället.
Stolt ägare till fem La permer
Jag har ingen speciell planering. Det blir bara jag och maken och ev min pappa. Vi har avskaffat massa från julbordet och har bara det vi gillar mest. Så det krävs ingen planering.
Skriver in påminnelser i telefonen vad jag vill göra, men det är inte alltid jag gör allt som jag planerat. På grund av fönsterbytet så började jag ovanligt tidigt med julstädningen i år, så den är klar redan. Jätteskönt! Nu kan jag koncentrera mig på de roliga sakerna - att göra julgodis och baka. Pyntar gör jag inte förrän tidigast den 21-22 december.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Inte så mycket planerande iår jag jobbar i stort sett varje dag åker hemifrån 7.30 och är hemma framåt 21 så det finns inte så mycket ork och tid. Idag råkar jag vara ledig så jag har gjort köttbullar för sedan har jag ingen tid alls. Min man säger han ska göra jansson och han smällde upp julgranar och allt redan till första advent. Annars så kommer jag köpa det mesta färdigt iår. Inget godis blir det och struvor som jag älskar får bli till trettondan eller liknande för jag jobbar ju även nyår så inte ens då hinner jag göra sånt
Jag vill ha min jul lugn och enkel… Det blir en helt vanlig veckostädning och självklart behövs det handlas men eftersom vi minskat ordentligt på julmaten så är det inte så mycket. Sedan ska jag baka bröd till doppet och ett par dagar innan julafton ska jag plocka fram några tomtar… Ungefär så ser min julplanering ut!
Gör allt i god tid, planera och prioritera är mina bästa tips! Baka/laga mat och frys in har jag sett mycket tips om i år liksom att minska julklapparna.
Oj, jag ser att jag la in detta på fel ställe, jag hade tänkt lägga in det på hur firar ni jul!
Två dagar före julafton kommer hela familjen att träffas, vi skall åka båt och äta julbord på Vaxholms kastell. På julafton skall min man och jag bara ta det lugnt och mysa.
När barnen bodde hemma fick de julstrumpor, men eftersom de nu är vuxna och firar julafton för sig själva i respektive familj har vi istället sedan förra året infört att vi träffats efter jul med julgransplundring i stor skala med bl.a. hattillverkning och att rita fiskar till fiskdammen. Alla får fiska flera gånger och då använder vi julstrumporna som vi hänger på metspöt.
För att familjemedlemmarna skall få rätt paket har jag klistrat namn på alla strumpor. Strumporna sydde jag av ett gammalt madrassöverdrag i frotté, motiven på respektive strumpa har jag försökt anpassa efter den som får strumpan d.v.s. golf, oljemålning, snickeri, katt m.m. 🎅
Beskrivning på strumporna, se: https://textilochtips.wordpress.com/2018/03/27/pyssel-och-knap/
♿ Blogg om hjälpmedel & aktiviteter vid funktionsnedsättning. www.handikapptips.wordpress.com
👗 Blogg om tips på kläder & handarbeten vid funktionsnedsättning. www.textilochtips.wordpress.com
🌺Bloggarna är ideella, jag säljer inget och har ingen ersättning från butiker.
#7 Tycker det passar bra även i den här tråden. 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Idag ska jag rulla julköttbullarna 1 kilo älgfärs och ett kilo blandfärs. Funderar på att köra dem i ugnen.
Stolt ägare till fem La permer
#9 Härligt, det blir några stycken då.
Jag gör mina köttbullar på söndagen eller måndag dag före julafton. Jag tycker inte de smakar lika bra när de varit frysta.
#10 130 köttbullar blev det.😃
Stolt ägare till fem La permer
Ska göra mina köttbullar på söndag har jag tänkt. Det blir på bara 800 gram färs, men jag kommer att göra dem rätt små så det blir nog så det räcker till mig åtminstone. 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#11 👍
Ändrade planer krävs ändrade julförberedelser så nu ligger jag inte lika bra till längre… Men jag hinner. 🙂
# 14 jag lämnade flera dagar i "mitten" blanka för att kunna komma efter utan att det blir panik
l'm back
#16 Smart! 👍
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Nu är revbenspjällen eller rättare sagt karrén klar. Kryddad med Helgonets grillsås som sig bör.
Stolt ägare till fem La permer
Har gjort lite julgodis de senaste dagarna. Det blev trillingnötter med mörk choklad och "ekollon" av marsipan med choklad och kokos. Av chokladen och kokosen som blev över gjorde jag "kokosprickar", som jag dekorerade med rostad mandel.
Slutligen gjorde jag "geléhallon" på hallonpuré och syltsocker. Vet inte hur de blev än, för de ligger kvar i formen. De var väldigt lösa när jag kollade igår, men förhoppningsvis har de stelnat lite mer nu.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#20 Vad duktig du är.
Stolt ägare till fem La permer
Idag har jag gjort större delen av julklapparna (jag gör ju spakit el liknande varje år)
l'm back
Lägger in salta sillen på lördag. Rensa böckling och göra böcklingröra på söndag.
Ska göra vildsvinsköttbullar på måndag, har 2 kg vildsvinsfärs men gör nog bara på 1 kg färs. ska även koka svintunga och griljera skinkan.
Janson gör jag på julafton och allt det kallskurna,
#24 Visste inte att du var så huslig. 👍
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#25 Inte? Jag gillar matlagning.
#26 Jo, jag har förstått att du brukar laga mat ibland, men inte att du gjorde så mycket till jul.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Sillen lagd för urvattning.
Stolt ägare till fem La permer
#27 Jag firar jul hos mina föräldrar och ville låta dom slippa stressen, kommer 2 andra med med finsk ursprung som även har mat med sig.
Brorsans familj firar hos hennes föräldrar.
#24 Oj , vad mycket gott du lagar . Gör du morot-kålrot- lever låda också ? Jag gör morot och kålrotslåda , På kotikokki.se - hemsida / recept . https://www.koket.se/finsk-morotslada ( denna är från köket.se)
HH 🙂
#30 Nej det skulle det finska paret göra.
Ska rensa varmrökta laxen och skiva najadlax.
Sonsambon gör purjolökslåds purjolökslåds som hon tar med sig
Stolt ägare till fem La permer
# 33 Vad är det för nåt ?
HH 🙂
Åhh kålrotslåda som är så gott! Jag vill ha typ kalops till och min sillsallad. Blir inget av det då maken inte äter det. Känner inte för att göra bara till mig.
Det räcker med de jultraditioner man gillar. Om man känner sig tyngd av traditioner blir det mer tvång än trevligt, alla behöver inte göra samma.
Perioden Advent, Lucia, juldagarna, nyår och trettonhelgen bjuder på så mycket att man ändå inte hinner med allt.
#36 det är ju inget tvång, jag gör det jag vill göra för att jag vill det. Sånt jag inte vill göra gör jag inte (tex så har jag aldrig gjort ett riktigt julstäd). Men även trevliga saker kan vara många och då är det för vissa bäst att planera
l'm back
# 35 Tack så mycket ! Jaa, jag kan inte vara utan den på Julen ! 😀😋
HH 🙂
#29 Är övertygad om att dina föräldrar är väldigt glada över att ha en son som du. 🤗
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#11 Trist
Stolt ägare till fem La permer
#41 Tråkigt. Vad var det du skulle göra?
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#44 Tjusigt
Gjorde Jansson i dag och frös in.
#43 senap, bland annat till julklappar
l'm back
50 stycken Mozartkulor gjorda.
Stolt ägare till fem La permer
#47 Vad duktig du är ,
Jag blev bjuden på mat så jag får väl göra godis imorn bitti eller förmiddag . 🙂
HH 🙂
Extrabordet inburet till vardagsrummet. Vi blir runt tio personer imorgon så då behövs det.
Stolt ägare till fem La permer
#49 Det var ena rejäla köttbullar det. 👍
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#50 Skönt att ha det avklarat kan jag tänka. 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Idag klädde jag granen. Upptäckte då att några av lamporna i ljusslingan inte fungerade. Brukar alltid testa dem det sista jag gör innan jag packar ner ljusslingan efter julen, och de fungerade när jag gjorde det. Nu var det för många som inte lyste, så därför fick jag "gå till förrådet" där jag hade en ljusslinga i reserv.
Tyvärr är sladden vit (genomskinlig) på den, så den syns lite för mycket. Den gamla var grön och smälte ihop med granen så den blev nästan osynlig. Har letat efter ljusslingor med gröna sladdar men inte hittat några, så det får duga med den här.
Enligt försäljaren så höggs granen dagen innan advent, och det stämmer förmodligen. Det är i alla fall väldigt mycket spänst kvar i grenarna, och den dricker rätt mycket vatten.
Grenarna är så spänstiga att stearinljusen är nästan liggande än så länge. Det brukar rätta till sig efter ett tag, när grenarna "sjunker", så jag får vänta med att tända ljusen tills dess. Har ändå inte planerat in några fikagäster den närmaste veckan.
Även Julius och bocken är på plats, och det innebär att jag är helt klar med julförberedelserna. Så nu ska jag bara ta det lugnt och njuta av julstämningen. 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#51 Fick ut ca 70 st på 1 kg färs.
#53 Tjusigt
#54 Inte illa. 👍
Tack. 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Skinkan griljerad. Mannen skalar räkor som ska vara till skagenröran som ska vara till äggen.
Stolt ägare till fem La permer
#54 Jag gjorde köttbullar idag på 1 kg och det blev 72 stycken.
#58 recept?
l'm back
Julen invigd med två mackor vörtbröd med senap och ny griljerad julskinka och en hemgjord julöl.
Stolt ägare till fem La permer
# 59 Det är detta recept , men jag hade 2 brunch ägg , mer sirap ( efter smak ) mer salt , Svart peppar ( jag vill ha mer smak ) Jag använder en potatis stöt , funkar bra. Jag hade den i ugnen 1,5 timme / 175 grader , Bättre och ha den i ugnen längre tid , då blir den fastare , mer smak , ( tycker jag ) Lycka till ! 😀😊 https://www.ica.se/recept/finsk-kalrotslada-327409/
HH 🙂
En liten kaffepaus efter att vi ätit gröt till lunch. Sen ska jag fortsätta.5 kilo potatis är skalad. Det ska räcka både till Janson och att koka. Laxen uppskuren likaså skinkan. Äggen skalade och väntar nu bara på att halveras och få sin skagenröra på sig.Brödet jäser och ska straxt gräddas.
Stolt ägare till fem La permer
#65 Huvudsaken är att det blev bra. De andra vet förmodligen inte att det inte blev som det var tänkt, men det gör ju inget. 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Nu står Jansson i ugnen .
Stolt ägare till fem La permer