Annons:
Etikettjulmaten
Läst 1496 ggr
Lussan20
2018-12-29 14:36

Bästa Janssons frestelsen!

Den godaste Jansson jag lagat kom till genom att jag hörde slutet av ett recept på TV. Men jag tänkte jag kör det jag hörde, det blev en kanongod Jansson-

jag skar potatisen i tunna stavar, kokte den och två medelstora gula lökar i tjock grädde i ca 20 minuter, sedan rörde jag i en burk ansjovis, lite salt och peppar. Så lade jag  över den i en ugnsfast form, strödde på ströbröd och hyvlade kallt smör med osthyveln ett tunt lager som täckte  formen.

Det blev en krämig Jansson som blev omtyckt även av de som inte annars gillar Jansson.

Mvh/WL🌺 Lycka till.

Annons:
_Fisken
2018-12-29 14:41
#1

Ja. Det receptet (som kom från TV4) är ju oslagbart. Fördelen med koket i grädden är att man kan ställa in sältan.

Lussan20
2018-12-29 14:43
#2

Ja det var nog TV4, ja den blev precis lagom salt. Någon sade att potatisgratänger blir lika bra att göra så. Ska även prova det…Mvh/WL🌺

Soligajag1
2018-12-29 14:55
#3

#0  Åhh, , nu blir man sugen på   Janssons Frestelse !!   

🙂  Vilket annorlunda recept!!  Det måste jag prova 🙂

HH 🙂

_Fisken
2018-12-29 14:56
#4

Då kan man ska ha mjölig potatis va? Viktigt att inte spola av dem efter att man skurit dem i stavar (som jag minns det).

[GIKmio]
2018-12-29 15:20
#5

Jag gjorde en Jansson till min mamma och mig till jul. Min mamma klarar inte av att laga mat längre. För första gången spädde jag på matlagningsgrädde blandat med kaviar. Det blir en likadan till nyår.. Och så stekta köttbullar och prinskorv till det.

Carmarino
2018-12-29 15:46
#6

Tycker inte om Janssons Frestelse, men det kanske inte bara beror på ansjovisen, utan på att inte potatisen är förkokt. 🤔

När jag gör potatisgratäng så brukar jag koka den i grädde först, och det blir jättegott. Då borde det ju bli samma sak med Jansson, om man skippar ansjovisen?


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Annons:
_Fisken
2018-12-29 15:46
#7

Undra om jag inte ska göra denna Jansson till nyår…hm…

[GIKmio]
2018-12-29 15:59
#8

#6 Jag kokar inte potatisen utan skivar den rå.. den kokas ju i ugnen. Blir jättebra.

Lussan20
2018-12-29 16:15
#9

Ja så har ja alltid gjort förr, men det går inte att jämföra , det blir en himla skillnad att förkoka i tjock grädde, krämig , len och mjuk…Men var ock en blir salig på sin Jansson, hihi…Mvh/WL🌺

Carmarino
2018-12-29 17:50
#10

#8 Håller med Wonnalesan. Det blir mycket godare om man förkokar potatisen i grädde. 🤤


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

_Fisken
2018-12-29 20:45
#11

Jansson kan göras så len så ungarna äter också…men då blir det mindre över till oss. Hmm…

[[eskils_]]
2018-12-29 21:01
#12

#0 Låter intressant, ska prövas! ☝️

Lussan20
2018-12-29 21:33
#13

Nu känner jag att jag måste göra en till 13on helgen. Blev sugen här på kvällskvisten…Prova får ni se….Mvh/WL🌺

Annons:
Tarotstollan
2018-12-29 21:53
#14

Äter inte Jansson men låter intressant med att förkoka potatisen i grädde. Kanske skall testa det nu till nyår, då jag brukar ha potatisgratäng. Är det fast potatis som gäller då?

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Lussan20
2018-12-30 07:14
#16

Det var inte det receptet, men kan naturligtvis bli god också.

I det receptet jag hörde så gick lök potatis mjuk i grädde i en kastrull. Ca 15-20 minuter under försiktig omrörning så det inte bränner fast. Tjock grädde som nästan täcker potatisen. Sist rör man i ansjovis  med spad och så över i ugnsfast form, strö över ströbröd. Hyvla tunt med smör över hela formen, grädda i 175 grader ca 20-30 minuter så den blir gyllene.

Det som skiljer är den mjuka krämigheten. Den är len i smaken. Jag tog vanlig fast potatis. Mvh/WL🌺

Torparmor
2019-01-01 14:04
#17

#5  Använder du matlagningsgrädde? Jag köper bara vispgrädde 40%. Vill jag ha tunnare är det bara att spä med mjölk eller vatten.


Låt dagen idag bli din bästa hittills!

Lussan20
2019-01-01 14:40
#18

Hej Torparmor, Gott Nytt År!

Nej vispgrädde ska det vara minns inte riktigt men kanske 3-4dl till en normalstor Jansson. Jag höftade lite. Jag mindes inte allt från Tvn, men de viktigaste grunderna kom jag ihåg. Jag har gjort Jansson i ca 48 år, men denna slog alla andra med hästlängder. Krämig , smakrik och jättegod…mvh/WL🌺

Torparmor
2019-01-01 20:18
#19

Jag gör Jansson en gång per år på nyårsafton, testade ditt förslag och den blev väldigt omtyckt 🙂, så på samma sätt kommer alla gratänger fortsättningsvis att göras. Tack Wonnalesa för jättebra tips 🏆 och God Fortsättning!


Låt dagen idag bli din bästa hittills!

Lussan20
2019-01-01 22:10
#20

Men så bra!

Så trevligt att få servera en god Jansson! Det var ju lite styr, men det lönade sig för den goda smakens skull! Vi kanske får bilda Janssonklubben hihi…Mvh/WL👍🌺

Annons:
Upp till toppen
Annons: