Den godaste Jansson jag lagat kom till genom att jag hörde slutet av ett recept på TV. Men jag tänkte jag kör det jag hörde, det blev en kanongod Jansson-
jag skar potatisen i tunna stavar, kokte den och två medelstora gula lökar i tjock grädde i ca 20 minuter, sedan rörde jag i en burk ansjovis, lite salt och peppar. Så lade jag över den i en ugnsfast form, strödde på ströbröd och hyvlade kallt smör med osthyveln ett tunt lager som täckte formen.
Det blev en krämig Jansson som blev omtyckt även av de som inte annars gillar Jansson.
Jag gjorde en Jansson till min mamma och mig till jul. Min mamma klarar inte av att laga mat längre. För första gången spädde jag på matlagningsgrädde blandat med kaviar. Det blir en likadan till nyår.. Och så stekta köttbullar och prinskorv till det.
Sajtvärd på Nostalgi i Fokus. Medarbetare på Sport i fokus, Öl i fokus och Värmland i fokus..
Tycker inte om Janssons Frestelse, men det kanske inte bara beror på ansjovisen, utan på att inte potatisen är förkokt.
När jag gör potatisgratäng så brukar jag koka den i grädde först, och det blir jättegott. Då borde det ju bli samma sak med Jansson, om man skippar ansjovisen?
Ja så har ja alltid gjort förr, men det går inte att jämföra , det blir en himla skillnad att förkoka i tjock grädde, krämig , len och mjuk...Men var ock en blir salig på sin Jansson, hihi...Mvh/WL
Äter inte Jansson men låter intressant med att förkoka potatisen i grädde. Kanske skall testa det nu till nyår, då jag brukar ha potatisgratäng. Är det fast potatis som gäller då?
Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!
Det var inte det receptet, men kan naturligtvis bli god också.
I det receptet jag hörde så gick lök potatis mjuk i grädde i en kastrull. Ca 15-20 minuter under försiktig omrörning så det inte bränner fast. Tjock grädde som nästan täcker potatisen. Sist rör man i ansjovis med spad och så över i ugnsfast form, strö över ströbröd. Hyvla tunt med smör över hela formen, grädda i 175 grader ca 20-30 minuter så den blir gyllene.
Det som skiljer är den mjuka krämigheten. Den är len i smaken. Jag tog vanlig fast potatis. Mvh/WL
Nej vispgrädde ska det vara minns inte riktigt men kanske 3-4dl till en normalstor Jansson. Jag höftade lite. Jag mindes inte allt från Tvn, men de viktigaste grunderna kom jag ihåg. Jag har gjort Jansson i ca 48 år, men denna slog alla andra med hästlängder. Krämig , smakrik och jättegod...mvh/WL
Jag gör Jansson en gång per år på nyårsafton, testade ditt förslag och den blev väldigt omtyckt , så på samma sätt kommer alla gratänger fortsättningsvis att göras. Tack Wonnalesa för jättebra tips och God Fortsättning!
Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!
Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.