Recept - Maträtter

Bästa Janssons frestelsen!

2018-12-29 14:36 #0 av: Wonnalesan

Den godaste Jansson jag lagat kom till genom att jag hörde slutet av ett recept på TV. Men jag tänkte jag kör det jag hörde, det blev en kanongod Jansson-

jag skar potatisen i tunna stavar, kokte den och två medelstora gula lökar i tjock grädde i ca 20 minuter, sedan rörde jag i en burk ansjovis, lite salt och peppar. Så lade jag  över den i en ugnsfast form, strödde på ströbröd och hyvlade kallt smör med osthyveln ett tunt lager som täckte  formen.

Det blev en krämig Jansson som blev omtyckt även av de som inte annars gillar Jansson.

Mvh/WLBlomma Lycka till.

Anmäl
2018-12-29 14:41 #1 av: _Fisken

Ja. Det receptet (som kom från TV4) är ju oslagbart. Fördelen med koket i grädden är att man kan ställa in sältan.

Anmäl
2018-12-29 14:43 #2 av: Wonnalesan

Ja det var nog TV4, ja den blev precis lagom salt. Någon sade att potatisgratänger blir lika bra att göra så. Ska även prova det...Mvh/WLBlomma

Anmäl
2018-12-29 14:55 #3 av: Soligajag1

#0  Åhh, , nu blir man sugen på   Janssons Frestelse !!   

Glad  Vilket annorlunda recept!!  Det måste jag prova Glad

HH Glad 

Anmäl
2018-12-29 14:56 #4 av: _Fisken

Då kan man ska ha mjölig potatis va? Viktigt att inte spola av dem efter att man skurit dem i stavar (som jag minns det). 

Anmäl
2018-12-29 15:20 #5 av: GIKmio

Jag gjorde en Jansson till min mamma och mig till jul. Min mamma klarar inte av att laga mat längre. För första gången spädde jag på matlagningsgrädde blandat med kaviar. Det blir en likadan till nyår.. Och så stekta köttbullar och prinskorv till det.

Sajtvärd på Nostalgi i Fokus. Medarbetare på Sport i fokus, Öl i fokus och Värmland i fokus..

Anmäl
2018-12-29 15:46 #6 av: Carmarino

Tycker inte om Janssons Frestelse, men det kanske inte bara beror på ansjovisen, utan på att inte potatisen är förkokt. Funderar

När jag gör potatisgratäng så brukar jag koka den i grädde först, och det blir jättegott. Då borde det ju bli samma sak med Jansson, om man skippar ansjovisen?

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-12-29 15:46 #7 av: _Fisken

Undra om jag inte ska göra denna Jansson till nyår...hm...

Anmäl
2018-12-29 15:59 #8 av: GIKmio

#6 Jag kokar inte potatisen utan skivar den rå.. den kokas ju i ugnen. Blir jättebra.

Sajtvärd på Nostalgi i Fokus. Medarbetare på Sport i fokus, Öl i fokus och Värmland i fokus..

Anmäl
2018-12-29 16:15 #9 av: Wonnalesan

Ja så har ja alltid gjort förr, men det går inte att jämföra , det blir en himla skillnad att förkoka i tjock grädde, krämig , len och mjuk...Men var ock en blir salig på sin Jansson, hihi...Mvh/WLBlomma

Anmäl
2018-12-29 17:50 #10 av: Carmarino

#8 Håller med Wonnalesan. Det blir mycket godare om man förkokar potatisen i grädde. Dreglar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-12-29 20:45 #11 av: _Fisken

Jansson kan göras så len så ungarna äter också...men då blir det mindre över till oss. Hmm...

Anmäl
2018-12-29 21:01 #12 av: eskils

#0 Låter intressant, ska prövas! Får idé


Anmäl
2018-12-29 21:33 #13 av: Wonnalesan

Nu känner jag att jag måste göra en till 13on helgen. Blev sugen här på kvällskvisten...Prova får ni se....Mvh/WLBlomma

Anmäl
2018-12-29 21:53 #14 av: Tarotstollan

Äter inte Jansson men låter intressant med att förkoka potatisen i grädde. Kanske skall testa det nu till nyår, då jag brukar ha potatisgratäng. Är det fast potatis som gäller då?

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2018-12-29 22:45 #15 av: _Fisken

https://www.koket.se/tom-sjostedts-basta-janssons-frestelse

Anmäl
2018-12-30 07:14 #16 av: Wonnalesan

Det var inte det receptet, men kan naturligtvis bli god också.

I det receptet jag hörde så gick lök potatis mjuk i grädde i en kastrull. Ca 15-20 minuter under försiktig omrörning så det inte bränner fast. Tjock grädde som nästan täcker potatisen. Sist rör man i ansjovis  med spad och så över i ugnsfast form, strö över ströbröd. Hyvla tunt med smör över hela formen, grädda i 175 grader ca 20-30 minuter så den blir gyllene.

Det som skiljer är den mjuka krämigheten. Den är len i smaken. Jag tog vanlig fast potatis. Mvh/WLBlomma

Anmäl
2019-01-01 14:04 #17 av: Torparmor

#5  Använder du matlagningsgrädde? Jag köper bara vispgrädde 40%. Vill jag ha tunnare är det bara att spä med mjölk eller vatten. 

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2019-01-01 14:40 #18 av: Wonnalesan

Hej Torparmor, Gott Nytt År!

Nej vispgrädde ska det vara minns inte riktigt men kanske 3-4dl till en normalstor Jansson. Jag höftade lite. Jag mindes inte allt från Tvn, men de viktigaste grunderna kom jag ihåg. Jag har gjort Jansson i ca 48 år, men denna slog alla andra med hästlängder. Krämig , smakrik och jättegod...mvh/WLBlomma

Anmäl
2019-01-01 20:18 #19 av: Torparmor

Jag gör Jansson en gång per år på nyårsafton, testade ditt förslag och den blev väldigt omtyckt Ler, så på samma sätt kommer alla gratänger fortsättningsvis att göras. Tack Wonnalesa för jättebra tips Pokal och God Fortsättning!

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.