Maträtter

Koka risgrynsgröt

2018-12-01 17:58 #0 av: MonicaLagerquist

Hur kokar du  risgrynsgröt?

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-12-01 18:01 #1 av: Magi-cat

Bara enligt beskrivning på paketet. Glad Lite extra grädde, kanske.

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2018-12-01 18:23 #2 av: Novachan

På grund av magproblem har jag de senaste gångerna inte kunnat använda mjölkprodukter så jag använder osötad mandeldryck istället. Går precis lika bra att använda, om man vill använda andra mjölkfria alternativ så är det bara att testa på! Min familj vill ha mer fast gröt så vi brukar använda hälften så mycket mjölk, eller i mitt fall mandeldryck, som står i beskrivningen. Vid behov tillsätter vi i slutet mer mjölk/mandeldryck men det behövs sällan. Jag brukar glömma att köpa kanelstången så jag gör gröten utan, tycker det blir gott ändå. Annars så följs beskrivningen på paketet.

Anmäl
2018-12-01 18:23 #3 av: tlover

Efter ett mjölkfritt recept jag har. Kokar det bara en gång om året så jag kan det inte utantill

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2018-12-01 18:59 #4 av: MonicaLagerquist

Jag kokar gryn och vatten på spisen.Kokar upp mjölken och sen låter jag det stå i ugnen på 125 garder i ca 1 ½ timme.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-12-01 19:27 #5 av: Sindri

Ugnen! Det var en smart idé! Varannan gång ungefär blir det bränt i grytan och det slipper jag gärna. Skall testa i jul.

Anmäl
2018-12-01 19:48 #6 av: MonicaLagerquist

#5 Ja man slipper vidbränd gröt.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-12-01 23:08 #7 av: Tarotstollan

Vatten ca som på paketet gör inget om det blir mer. Stor klick med Milda, salt och 3-4 kanelstänger.
Sköljer riset, i med det och så får det koka i ca 15 minuter.

Drar av grytan från plattan och så får det stå och svälla i några timmar.
På med grytan på plattan igen och i med mjölken, nu gäller det att passa gröten och röra så den inte bränns.
Efter kokat i  några minuter, så dras den av igen och får svälla. Sockras och är den fortfarande varm efter några timmar så ätes den eller så värmes den igen på plattan och röres väl i.
Så kokade min mormor gröten och det tar ju hela dagen om man vill.
Inget ovanligt att man lät gröten stå och svälla under natten till julafton, just för att den skulle hinna svälla ordentligt till Julaftonskvällen.
Numera går det ju att koka den fortare men jag gör ungefär lika dant fortfarande men jag låter den koka lite längre första gången, så den sväller mera under kokningen.
Sen ätes den med massor av kanel eller saftsås till. Jag har ingen mjölk på gröten, då jag inte äter eller dricker mjölk.

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.