Nya rätter på ditt julbord
Äter ni traditionellt julbord, eller har ni lagt till några nya rätter? Själv har jag lagt till dom finska lådorna och grönkål.
Sen ett par år tillbaka så har vi gröna bönor med hackad rödlök med en vinigrett på julbordet.
Stolt ägare till fem La permer
Förr testade vi alltid något nytt och vi hade dignande julbord och lagade mat tillsammans i "dagarna tre" med min bror och svägerska och deras barn.🙂
Numera så äter vi enbart de vi vet att vi gillar mest och som kommer att ätas upp.
/Maria
Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.
#1 Vill gärna ha receptet. 🙂
Två dl lätt kokta Haricots verts
en rödlök skuren i små bitar.
1 msk dragon vinäger
3 msk olivolja.
i gnutta salt lite nymalen svartpeppar.
Häll marinaden över de varma kokta Haricots vertsen.
Lägg i rödlöken och låt stå ett par timmar.
Stolt ägare till fem La permer
#4 Tack, detta skall jag göra till jul. 🙂
Blir traditionellt julbord men min kusins karl har alltid nån kålgratäng med.
Jag har sedan ett antal år tillbaka en coleslaw gjord på rödkål. Provade den till jul och nu har den blivit just en stående rätt på julbordet.
#7 Ja det gör jag också.
Stolt ägare till fem La permer
Det är traditionellt julbord hos oss. 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Vad är ett traditionellt julbord egentligen?
/Maria
Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.
#10 Vad som är traditionellt beror ju på var man kommer ifrån. Här är det skinka, dopp i grytan, olika syltor och rullad, lutfisk med kokt potatis och vit sås m.m.
Själv äter jag vegetariskt julbord, men min man och släkten äter det traditionella.
Vi äter olika sillinläggningar, sillsallad, gravad lax med mera. Vi äter även en kålsallad med saltkött och så långkål. Ibland Janssons och köttbullar och prinskorvar. Ingen lutfisk. Sedan jag var liten har vi ätit äggost istället för risgrynsgröt. Minns att många tyckte det var konstigt men numera är ju äggost riktigt poppis.
/Maria
Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.
Både ock. En del traditionell och endel inte. Efter många år som ovo-vegetarian och med en syster som är lakto-ovo och en som är vegan blir det mycket grönt på julbordet
l'm back
Här försöker vi minska ner på antalet rätter istället för att lägga till!😀
#14 Samma här. Sista åren har vi försökt hålla oss till det som vi gillar allra bäst.
/Maria
Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.
Jag har börjat göra långkål, dvs grönkål. Det har aldrig funnits på vårt julbord och min familj blev nog rätt förvånad när jag tog med det, men de tyckte det var gott. Jag tycker det är helt sjukt gott, hehe.
Jag är inte vegetarian men äter mest vegetariskt och lagar bara vegetariskt och enstaka gånger fisk. Men har fastnat för kalkonprinskorv, så det är också nytt numera.
Sedan testar jag varje år några vegetariska recept, ibland är det varianter på traditionell julmat och ibland inte. Grönkålspaj, brysselkålspaj, ugnsbakad rotselleri. Sistnämnda kommer jag att göra i år också även om det inte är en klassisk julig smak, men det är väldigt gott.
Coleslaw på rödkål lät ju klockrent, det måste jag göra i år.
Vi har dopp i grytan mitt på dagen och sedan grönkål och skinka plus risgröt på kvällen. Ingenting mer. Lutfisk blir det oftast till middag någon av de andra juldagarna.
#17 Ja, vi äter julbord. Jag personligen anordnar inget, utan är gäst, men tar med mig någon rätt.