traditioner,historia,budskap

Finklädd? Fulklädd? Julklädd?

2017-12-23 21:53 #0 av: [Hanna 1996]

Nu är det ju snart jul och nyår, så jag undrar hur viktigt ni tycker det är att man, inklusive barnen, är finklädd till sådana tillfällen? Det behöver självklart inte gälla endast i juletider, utan andra tillfällen som är lite finare, exempelvis födelsedagar, kalas, om man får besök eller om man går på lite fin restaurang. Och i så fall undrar jag också vilka kläder?

Jag har alltid avskytt finkläder, men som flicka (från jag var 4-5 år och sedan hela tiden, även som tonårsflicka) var jag alltid tvungen att sätta på mig finkläder till sådana tillfällen, bland annat just till julen (julafton, juldagen och annandag). I mitt fall var jag tvungen att knäppa på mig antingen blus med kjol till eller en skjorta med fina byxor till. Som sagt var jag inte speciellt förtjust i detta. Men nu förstår jag att det ser lite bättre ut.

I dag försöker jag, fast jag inte gillar det, klä mig lite bättre till sådana tillfällen och sätta på mig en blus med eller skjorta och finare byxor till. Jag accepterar att det sitter åt lite, men försöker ändå få hitta något som sitter åt alltför hårt. De blusar och skjortor jag var tvungen att ha när jag var yngre var ganska stela men då hade jag inget val.

Anmäl
2017-12-23 21:57 #1 av: Aleya

Som barn skulle det vara finklädd. Sen äldre så blev det uppklädd. Nu är jag sjuk i flunsan så det blir bekväma kläder.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2017-12-23 22:08 #2 av: OlgaMaria

Det är inte viktigt. Jag tvingar inte på mig eller barnen något vi inte trivs med. Dottern älskar fina klänningar så där är det lugnt. Sonen vill kanske inte ha en skjorta (och fluga som jag hoppas) men det går lika bra med ett par snyggare byxor och en vit pikétröja. Man ska ha kul och njuta och absolut inte tvinga på sig något man inte vill. Alla får ha på sig det man känner för.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2017-12-23 22:13 #3 av: tlover

Finklätt men gärna bekvämt. Tex dottern kommer att ha en röd grön stickad klänning som hennes farmor gjort. Jag vet inte än vad jag ska ha däremot (bra att planera eller hur Skämtar).

Min man är det däremot omöjligt att få finklädd men jag älskar honom ändå 

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2017-12-23 22:18 #4 av: Scorpio97

Jag tycker inte det är så viktigt. Så länge man är någorlunda hel och ren tycker jag det är helt okej. Vid högtider, födelsedagar och så alltså. På finrestaurang kan jag däremot tycka att man kan försöka klä upp sig lite. Sånna ställen kan ju även ha krav på viss klädsel. Vid bröllop skulle jag respektera vad brudparet vill. 

Sen föredrar jag personligen att klä upp mig lite vid jul och liknande (nyår har jag dock oftast spenderat i myskläder, har aldrig riktigt firat det) för att jag tycker det blir roligare då. Tights eller finare byxor, samt skjorta/blus typ. När jag var liten var det väl oftast klänning, men numera känner jag mig inte så bekväm i det. Jag bryr mig inte så mycket om hur andra personer klär sig, förutom att det är roligt när folk vill klä upp sig. 
Om valet skulle vara mellan bekväma kläder eller (obekväma) finkläder på jul, skulle jag välja bekvämt. 

//Jessie

Anmäl
2017-12-23 22:38 #5 av: angest

På bröllop klär jag upp mig. Beroende på hur brudparet vill förstås. Men jag trivs inte att gå i finkläder alls. Så vid alla andra tillfällen, jul nyår födelsedagar har jag jeans, blå eller svarta. Det känns mer som jag än klänning/kjol/finbyxor

Anmäl
2017-12-24 05:46 #6 av: Carmarino

Som barn klädde jag alltid upp mig till jul och nyår, men nu i vuxen ålder så nöjer jag mig med att klä mig i någon lite "juligare" tröja t.ex. Vill ha bekväma kläder. Framför allt vill jag inte ha något som sitter åt - det måste ju finnas plats för julmaten också. Skämtar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-12-24 06:16 #7 av: flocken

När arbetsveckan är slut åker arbetskläder i tvätten. Mannen tar på sig skjorta o snygga jeans. Jag tar ofta på mig klänning. Men ibland jeans & en snygg tröja till. Vi fixar alltid iordning oss på fredag & lördag.
Så om det är en vanlig fredag eller jul har ingen betydelse för oss.
Det finns inget mer avtändande än mjukiskläder så fort man är ledig. Vi anstränger oss för att se snygga ut för varandra även efter 13 år.

Sajtvärd rexkanin & fibromyalgi Driver Djurflockens hunddagis. Litet hunddagis i hemmiljö. www.djurflocken.se / vh Mette
Anmäl
2017-12-27 14:08 #8 av: [Hanna 1996]

Förut var det ganska vanligt att man alltid klädde upp sig till söndagarna, eller i varje fall söndagsmiddagarna, vareviga vecka. Finns fortfarande en del som gör så.

Anmäl
2017-12-30 12:24 #9 av: [Rhonda]

Spelar ingen roll för mig.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.