Kött- och fågelfritt julbord - tips?
Jag och min sambo tänkte ge oss på ett julbord utan kött och fågel i år; med andra ord vegetariskt och fisk. Vad skulle ni haft med? ^^ Vi vill helst undvika färdigmat som är till för att imitera köttoriginalen. T.ex. sojakorv, quornköttbullar etc.
Ååååh laxrätter! Gravad lax, laxpate, laxomelett m.m Omeletter med kantareller är också väldigt gott :) Sen olika fiskpuddigar t.ex. Med vit fisk. Gör västerbottenostpaj med räksallad. Potatis och sill, Det är nog vad jag kommer på i stunden :)
Lutfiskpudding tycker jag är jättegott. På västkusten är det inte helt ovanligt att det finns havskräftor på julbordet.
mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar
Saffranspannkaka
Äggost
Julgädda
Janssons frestelse
Sen skulle jag julkrydda akara http://www.youtube.com/watch?v=tB9RhLiFfI4 och ha istället för köttbullar, förmodligen med en lök i smeten.
Rödkål
Panerad brysselkål
Sedan någon god paj med typ getost och fikon
Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus
hmm hur stor är "imitationsförbudet" en av favvoriterna tex på mitt julbord (som vegetarian) är tofusk*nka med egengjord senap (dvs marinerad tofu som man breder på senap + socker och sen vänds i ströbröd för att till sist åka in i ugnen ett tag)
saffranfallafel är ju också ett måste (som min vanliga fallafel fast med saffran också.
Dom är ju typ imitation (men det viktiga för mig är "julsmakerna" inte formen, tex brukar jag skippa "prinskorv") men hemmagjorda.
rödkålssallad med apelsin och Masala chaimarinerade russin
ägghalvor med tartex på
bovetesylta (inget måste på mitt julbord dock)
terökt tofu
och sen såklart rödbetssalladen, det är det absolut viktigaste på hela julbordet.
det är vad jag kommer på på rak arm.
l'm back
Åh ni är fantastiska! Det mesta låter ju helt underbart, jag är redan hur inspirerad som helst! 🤗
#4 Är det "skinkan" från astrid och aporna? Vi funderar lite på vad man annars skulle kunna hitta på att griljera, men kommer inte så långt :P
Lutfisk. Hm, har aldrig vågat smaka. Är inte det väldigt skarpt i smaken?
#5 Lutfisk smakar ingenting. Så en god sås är ett måste.
Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus
#5 nej det är bara marinerad tofu som bres på med senap och socker och sen vänds i ströbröd. Enkelt men supergott (enligt mig) nästan den enda gången jag äter tofu 😃
Jag kan leta upp receptet om du vill.
jag har hört om folk som griljerat kålrot också men det har jag inte testat.
l'm back
#5 Lutfisk smakar inte så mycket, men i en pudding tycker jag den är riktigt god gärna då med skirat smör till.
Ska jag äta lutfisk bara med potatis vill jag helst har en stark och god senapssås.
mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar
Vad spännande, vi kanske får en hel del nya smaker i jul :) Jag vill jättegärna be om receptet, tlover!
Jag har en kokbok med bara vegetarisk julmat, ska ta en kik i den.
Men spontant kan jag säga; pajer, gärna mini. Piroger, rödkålssallad med julnötter, varm potatissallad…som någon ovan skrev omelett. Min mormor brukar göra omelett i ugnsplåt och täcka sedan med stuvad spenat och rulla ihop som en rulltårta.
Jag gillar inte ansjouvis så jag brukar göra Jansons frestelse med oliver i stället. Jättegott! 👍
#10 Kanske läge att besöka biblioteket! Vad heter boken? =)
#12 Vegetarisk Julmat heter den. Finns flera att välja på då man googlar.
Det har jag inte ens tänkt på; att det skulle finnas böcker i ämnet. Bra tips! Tack Snövit!
#13 Tror att det är den jag har och att det är där jag hittade mitt recept jag skrev om i #11. Det finns mycket kul i den! 👍
#9 här är receptet på senapsgriljerad tofu (och massa annat gott)
Ledsen att det tog sån tid jag har varit utan ström i 40+ timmar
l'm back