Recept - Maträtter

Kött- och fågelfritt julbord - tips?

2013-11-15 12:32 #0 av: Alenzi

Jag och min sambo tänkte ge oss på ett julbord utan kött och fågel i år; med andra ord vegetariskt och fisk. Vad skulle ni haft med? ^^ Vi vill helst undvika färdigmat som är till för att imitera köttoriginalen. T.ex. sojakorv, quornköttbullar etc.

Anmäl
2013-11-15 12:45 #1 av: Holyghostorchid

Ååååh laxrätter! Gravad lax, laxpate, laxomelett m.m
Omeletter med kantareller är också väldigt gott :)
Sen olika fiskpuddigar t.ex. Med vit fisk.
Gör västerbottenostpaj med räksallad.
Potatis och sill,
Det är nog vad jag kommer på i stunden :)

Anmäl
2013-11-15 12:49 #2 av: Ria74

Lutfiskpudding tycker jag är jättegott. På västkusten är det inte helt ovanligt att det finns havskräftor på julbordet.

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

Anmäl
2013-11-16 11:14 #3 av: VildaVittra

Saffranspannkaka
Äggost

Julgädda

Janssons frestelse

Sen skulle jag julkrydda akara http://www.youtube.com/watch?v=tB9RhLiFfI4 och ha istället för köttbullar, förmodligen med en lök i smeten.

Rödkål

Panerad brysselkål

Sedan någon god paj med typ getost och fikon


Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-11-16 15:49 #4 av: tlover

hmm hur stor är "imitationsförbudet" en av favvoriterna tex på mitt julbord (som vegetarian) är tofusk*nka med egengjord senap (dvs marinerad tofu som man breder på senap + socker och sen vänds i ströbröd för att till sist åka in i ugnen ett tag)

saffranfallafel är ju också ett måste (som min vanliga fallafel fast med saffran också.

Dom är ju typ imitation (men det viktiga för mig är "julsmakerna" inte formen, tex brukar jag skippa "prinskorv") men hemmagjorda.

rödkålssallad med apelsin och Masala chaimarinerade russin

ägghalvor med tartex på

bovetesylta (inget måste på mitt julbord dock)

terökt tofu

och sen såklart rödbetssalladen, det är det absolut viktigaste på hela julbordet.

det är vad jag kommer på på rak arm.

Missa inte Tealovers teadventskalender Köp redan nu
Teprovning i Lycksele! Begränsat antal platser boka nu

Anmäl
2013-11-16 19:37 #5 av: Alenzi

Åh ni är fantastiska! Det mesta låter ju helt underbart, jag är redan hur inspirerad som helst! Kramas

#4 Är det "skinkan" från astrid och aporna? Vi funderar lite på vad man annars skulle kunna hitta på att griljera, men kommer inte så långt :P 

Lutfisk. Hm, har aldrig vågat smaka. Är inte det väldigt skarpt i smaken? 

Anmäl
2013-11-16 20:06 #6 av: VildaVittra

#5 Lutfisk smakar ingenting. Så en god sås är ett måste.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-11-16 20:15 #7 av: tlover

#5 nej det är bara marinerad tofu som bres på med senap och socker och sen vänds i ströbröd. Enkelt men supergott (enligt mig) nästan den enda gången jag äter tofu Skrattar

Jag kan leta upp receptet om du vill.

jag har hört om folk som griljerat kålrot också men det har jag inte testat.

Missa inte Tealovers teadventskalender Köp redan nu
Teprovning i Lycksele! Begränsat antal platser boka nu

Anmäl
2013-11-16 20:25 #8 av: Ria74

#5 Lutfisk smakar inte så mycket, men i en pudding tycker jag den är riktigt god gärna då med skirat smör till.

Ska jag äta lutfisk bara med potatis vill jag helst har en stark och god senapssås.

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

Anmäl
2013-11-17 09:12 #9 av: Alenzi

Vad spännande, vi kanske får en hel del nya smaker i jul :) Jag vill jättegärna be om receptet, tlover!

Anmäl
2013-11-17 17:48 #10 av: Snovit79

Jag har en kokbok med bara vegetarisk julmat, ska ta en kik i den. 

Men spontant kan jag säga; pajer, gärna mini. Piroger, rödkålssallad med julnötter, varm potatissallad...som någon ovan skrev omelett. Min mormor brukar göra omelett i ugnsplåt och täcka sedan med stuvad spenat och rulla ihop som en rulltårta. 

Hjärta Jasmine, min älskade efterlängtade dotter - den vackraste ängel i himlen. Hjärta

 Sajtvärd på Matbröd 

Anmäl
2013-11-17 18:36 #11 av: [JeanetteK]


Jag gillar inte ansjouvis så jag brukar göra Jansons frestelse med oliver i stället. Jättegott! Tummen upp

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2013-11-17 19:04 #12 av: Alenzi

#10 Kanske läge att besöka biblioteket! Vad heter boken? =)

Anmäl
2013-11-17 21:51 #13 av: Snovit79

#12 Vegetarisk Julmat heter den. Finns flera att välja på då man googlar. 

Hjärta Jasmine, min älskade efterlängtade dotter - den vackraste ängel i himlen. Hjärta

 Sajtvärd på Matbröd 

Anmäl
2013-11-18 09:20 #14 av: Alenzi

Det har jag inte ens tänkt på; att det skulle finnas böcker i ämnet. Bra tips! Tack Snövit! 

Anmäl
2013-11-18 09:33 #15 av: [JeanetteK]

#13 Tror att det är den jag har och att det är där jag hittade mitt recept jag skrev om i #11. Det finns mycket kul i den! Tummen upp

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.