Brukar du göra julgodis?
Brukar du göra julgodis?
Så absolut! :D även om jag brukar skänka bort typ 95% av det jag gjör själv till julklapp hit och dit så är det definitivt nåt jag gjör själv i massor :D
//Rita, sajtvärd på Husmorstips, fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg, bloggen och min hemsida.
Jag brukar göra knäck, kola, rischocklad, och lite annat.. =)
Jag gör aldrig, eftersom jag inte gillar godis :)
Men mamma gör ibland. Ischoklad :)
Jag ska i år göra allt godis själv, så jag kan undvika socker så mycket som möjligt och ha rena ingredienser i. Det blir både nyttigare och godare. :)
Julgodiset lämnar jag med varm hand över till min kära mor.
Hon gör b.la egen chokladkola, knäck och ischoklad.
Mvh: Andréas "Bubben" Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om min vardag, med psykisk ohälsa - Bubben´s | Forza Grönvitt 100% kärlek
Jag gör det inte själv, men min sambos familj har den traditionen att göra julgodis. Så vi brukar samlas allihopa, göra julgodis & mysa tillsammans en dag =)
// Emma, aka Althea
Rockerland - En blogg för oss tjejer som är rock/metalheads
Altheatrollets blogg - En blogg för geeken
Gör alltid julgodis :)
Både till oss tvåbenta varelser och till alla djuren ^^,
hunden får alltid hembakta kex ^^
Knäck och ischoklad brukar det bli :)
hej…brukar inte göra något julgodis..har väl hänt när mina barn var små..knäck o ischoklad marsipannsvampar…men nu är det dåligt med detta pyssel….köper nu godis istället…kram
Hej, jag brukar göra julgodis, med barnen, tradition sedan jag själv var barn.
Knäck, kola och marsipan godis;)
MVH Isnornin
Vi gör ischoklad, knäck, rischoklad, marsipanfigurer och kola :)
Elisabeth
Medarbetare på Övernaturligt iFokus, Sajtvärd på Gravid iFokus
Jag gör också eget julgodis…fast jag äter upp 95% själv…lite tvärsemot dig Rita…
Tar ut kärnorna ur dadlar och fyller dem med marsipan/mandelmassa i stället. Doppar dem i mörk choklad. Beroendeframkallande för mig!!!
-> Kastrera och id-märk <- \>^..^< CatCrazyLady
Japp, knäck! :) <3333
/ Cissi, medarbetare på Kanin
www.frihetenskaniner.se
Hmm.. hur tidigt är det "ok" att göra julgodis för att ge bort? Tänkte på färskheten…eller vad man ska säga
// Emma, aka Althea
Rockerland - En blogg för oss tjejer som är rock/metalheads
Altheatrollets blogg - En blogg för geeken
Beror på vad man skal gjöra, mina hemgjorda karameller håller flera månader om dom står kallt, kakor håller sig länge om dom hålls svalt och tort tex :) men november tycker jag är lämpligt. Chocklad har ju allment lång hållbarhet
//Rita, sajtvärd på Husmorstips, fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg, bloggen och min hemsida.
Klarar snart inte av att vara inne på denhär sidan, man blir ju så julgodis-sugen xD
lägg in i smörpapper och frys ner eller ställ kallt om du vill göra nu. Det funkar alldeles utmärkt. Mamma skulle gömma godiset vi gjort ett år så att vi ungar inte skulle äta upp innan jul. Sedan glömde hon var hon gömde det så jag tror det blev påsk eller sommargodis av det- minns inte riktigt när vi fann det men gott var det!
hm… får väl vänta ett tag till, annars hinner man väl antagligen tröttna på allt julgodis ^^ Får leta fram andra recept :D
Jadå här görs det hemmagjort julgodis. Det är en tradition att jag och barnen gör det ihop. Då umgås vi mednas vi fixar godis till julen, så två saker i en smäll :-)
Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars
Jag brukar göra knäck och ibland ischoklad… :)
Men jag tycker bäst om knäcken! ;D
Seeing isn't believing, believing is seeing.
/Mims Medarbetare på Julen.ifokus och Harry Potter.ifokus
Ja! :)
Knäck,Ischoklad,kringlor bla. :)
Ja!! Det måste man om det ska bli jul, eller?!
Kola, knäck, Mozart-kulor, rischoklad och så brukar vi prova något nytt recept varje år. Vi är två familjer som slog oss ihop för några år sedan och gör godis tillsammans, det är jättekul!
Mintkyssar tycker jag är roligt att göra! Och chokladpraliner!
Knäck och kola! Mums!
I år ska jag göra kola doppad i choklad.
Sara
Det låter ju gott! Hm, vad tycks o tänks om knäck doppad i choklad? ;P
Ja självklart . En tradition :)
Åhhh, rischoklad…
Ischoklad, rischoklad, knäck, chokladkola och mozartkulor.
Ja, definitivt, har de senaste åren allierat mig med en väninna och då blir det flera sorters godis och kakor. I år äter jag LCHF för första gången, men ska klara att hitta goda recept nu också!
/Millis 🎈
Min blogg läser du här.
Fat is your friend. (David Perlmutter)
Mörk choklad och kokosfett förstås
jag gör det ibland .. typ gör lite marsipan godis ^^
Therese Mattsson - Medarbetare på Djurfoto.ifokus.se
www.tmfoto.se
chokladkola är ett måste, fudge och knäck också
/Lotta
knäck.. gör jag :)
och så lussebullar - men det kanske räknas som julbak?
jag har gjort ischoklad också, tycker den blir godast när jag gör den själv :)
Det enda godiset vi gör är marsipan figurer :)
Inte så ofta längre, men jag brukar göra choklad med solrosfrön o cayennepeppar ibland, men inte bara till jul eftersom det är så gött! :)
Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar
#36 Choklad med solrosfrön och cayennepeppar? Nu blev jag nyfiken, delar du med dig av receptet? Det kanske kan bli det nya recept jag ska prova på i år.
#37 Absolut, kan leta fram det lite senare! :) Låter lite konstigt, men är supergott :)
Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar
#38 Jag tycker inte alls det låter konstigt. Solrosfrön, nötter eller annat är ju gott i choklad och en gång fick jag en riktigt mörk choklad med chili i - något av det godaste jag smakat i choklad-väg! Så cayennepeppar funkar nog det också!
Väntar med spänning och dräglar …
#39 Äsch, hittar inte på receptet. Brukar alltid göra det efter huvudet :)
Man smälter blockchoklad i vattenbad, jag brukar ta en "kaka" 200 gr eller va det brukar vara. Solrosfrönen rostar man, längst upp i ugnen på hög värme några minuter. Där tar man väl lite efter vad man tycker själv, ca 2 dl kanske. När chokladen är smält rör man ner cayennepeppar, också mängd efter smak, 1-2 teskedar kanske. I med solrosfrönen i chokladen och sen brer man ut smeten på bakplåtspapper. När den stelnat är det bara att bryta i bitar!
Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar
#40 Och det tycker du jag ska vänta med tills jul?!!!
Visst måste man göra en provsats nu så att man vet att julsatsen blir bra?
Nä jag brukar då inte vänta till jul ;) Javisst, det är ju toppen att köra en provomgång och sen kanske anpassa receptet efter egen smak :)
Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar
Jag vill men jag har inte plats, men om jag hade plats så skulle jag göra det.
Fast om jag kan åker jag till kompisar och så gör vi maripanfigurer
knäck brukar jag göra. Pepparkakor och Lussekatter också såklart
Mvh Emelie
Ja,det är både roligt och gott när alla samlas.Mozartkulorna är viktigast,sen kan det bli lite olika godsaker både med och utan choklad och frukt.Det finns så mycket gott.
Japp det är ju så mysigt att stå där med barnen och göra en massa olika julgodis, vi brukar göra kola, knäck, ischoklad, mintkyssar sedan bakar vi ju en massa också. Nu har dom iof blivit större så nu får jag oftast stå själv och göra det, men jag ska försöka få med dom iaf i år…skam den som ger sig ;)
Nej, det är pappa som brukar göra det hos oss. Får se om jag gör nåt i år, dock.
Brukar smälta blockchoklad och gjuta i formar,som läggs i korgar somhänger i granen. För plundring. förr brukade jag göra pepparkakhus efter beskrivning från Hemmets journal.
Älska dig själv för den du är
Besök mig gärna påWWW.facebook.se/ankis smycken o textilhantverk
Knäck, lussebullar, pepparkakor -> (ibland).. men de blir mest lussebullar eftersom de e favoriten här hemma *muums* ^__^
Vi (min familj) brukar göra hemma gjordapolkagrisar.. det är ca 12 år sedan första gången och det är helt klart en favorit.. när jag gick i skolan tog man med sig polkagrisar och bjöd klassen på.. mm då var man klassens mitt pungt…
¤51 Tänk att det har jag aldrig gjort, är det svårt att göra?
Nja lite svårt är det…. Framför allt måste man ha en marmorskiva att hälla ut den mycket heta sockerlagen på. En stark karl/kvinna är oxå bra att ha. När det stelnar och ska dras i "degen" för att den ska bli vit. Vi misslyckas med kanske var trede kok vi gör så det går åt mycket socker och tar en del tid. Gör kanske 2 satser på en kväll. Vi använder receptet som är i "Vår Kokbok" men det är nog ganska lika i alla.
Jag lär bara testa, får väl ta gubben till hjälp första gången =)
Knäck, choklad och lite smått och gott. Och ett pepparkakshus fullt med godis på som barnbarnen "hjälper" till att garnera.
Sedan får de bryta bitar 20 dag knut, och äta upp med damm och allt.
#55 med DAM! :D MUMS! :D
//Rita, sajtvärd på Husmorstips, fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg, bloggen och min hemsida.
Nej. Däremot bakar vi lussekatter varje år. Men godis… Nä, det finns ändå ingen här hemma som äter upp det!
Min egen lilla favorit. Jag hackar fikon i småbitar sedan häller jag på lite whisky och låter det dra en timma.Blandar det hela med mandelmassa.Sedan gör jag lagom stora kulor som jag doppar i smält chocklad jag använder mörk.Blir försvinnande gott.
#58 Det där lät bara så himla gott, lär också testas till jul alltid kul att prova nått nytt på godisbordet =)
Vi gör det i skolan ibland :D
Jag gör alltid knäck och ibland även chokladkola och liknande.
Liss - Moderator @ Bodyart.iFokus ☆
Gjorde klart förra årets julgodis idag. 🙂
Min mor brukade alltid göra ekollon i marsipan och doppa toppen först i choklad och sedan i kokos. I julas hade jag en paket grön marsipan över, så jag tänkte återuppta den traditionen, men hann inte med merän att forma marsipanen. Lade därför ekollonen i frysen, och där har de blivit liggande.
Så idag tog jag mig äntligen för att göra klart dem. Bara åtta månader för sent - eller fyra månader för tidigt, beroende på hur man ser det. De lär nog vara slut innan jul, så det får bli "vanligt godis" istället för julgodis.
Det som var kvar av den smälta chokladen blandade jag med kokos och gjorde Praliner av.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Ja, jag har en hel del intolleranser och allergier så vill jag ha något speciellt vid jul måste jag göra det själv
l'm back
Jag brukar alltid göra mozartkulor, något som jag tagit med mig hemifrån. Började själv för snart 10 år sen med traditionen att göra fudge. Har ett grundrecept som jag utgår från (Leilas rockyroad fudge) och sedan ändrar jag det lite efter vad jag är sugen på det året. Kanelfudge toppade med krossade hasselnötter var en stor hit kan jag tipsa om ;)
Knäck gjorde jag dock för sista gången förra året. Hittade resterna i en burk för bara 2 månader sen. Mer än hälften kvar så det är ju inte ens lönt att göra.
Nej.
Förr gjorde jag massor. De senaste åren har det bara blivit Rocky Road. Ingen jul utan Rocky Road.
Dags att göra julgodis kanske?
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Jaaa Rocky Road. Som jag skrev för ett år sedan så är det bara det jag gör numera. Fast jag väntar med det annars är det slut innan jul. 😂
Har gjort rätt mycket julgodis de senaste dagarna. Det tar en del tid, så därför har jag inte hunnit lägga upp dem här på julsajten ännu, men bilder kommer. 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Här kommer bild på kolan jag kokade idag. Den är smaksatt med ferraribilar. 🤤
Missade koktiden, så den hann gå upp över 127 grader innan jag tog smeten av värmen. Därför blev kolan så hård att den inte gick att skära. Som tur var hade jag en helt ny, oanvänd sekatör och den var stark nog för att klippa kolan med. Fast den splittrades då och då, så det blev kolabräck istället. God var den i alla fall.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Yes! Gör alltid wienernougat, skumtomtefudge och något mer. I år blev det nötgömmor (hasselnötter i marsipan som doppas i choklad).
I år gjorde jag skumtomtefudgen på årets smak, kola. Supersmarrig blev den!
\m/
Äta bör man, annars blir man hungrig!
#70 :o recept!
#74 Om jag minns rätt så var det 2 dl grädde, 2 dl socker, ½ dl sirap som kokas ihop till lagom konsistens = ca 123-125 grader, men min smet blev drygt 127 grader och därmed väldigt hård.
Som smaksättning klippte jag ner småbitar av fem små ferraribilar; de som man kan köpa i påse. Har för mig att det var 9 gram. Sjöd dem först med grädden på medelvärme tills de hade mjuknat och grädden började få lite rosa färg.
Sedan hällde jag i sockret (använde rörsocker strö, men vanligt socker funkar också) och lät sjuda på medelvärme tills sockret hade lösts upp. Till slut hällde jag ner sirapen och blandade om. Därefter fick allt stå och koka på lite högre värme tills smeten var klar.
Hällde smeten i en form 15x20 cm, men det går att hälla dem i knäckformar också.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Testade att göra dadelknäck med pistagemandlar. Den görs på dadelsirap istället för vanlig sirap. Knäcken smakar inte så mycket dadlar, men ändå lite annorlunda mot vanlig knäck. God är den i alla fall.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Vad är milkcandy delux?
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#79 det är milkcandy som jag pimpat med hasselnötter och choklad. Milkcandy är ett godis från Västafrika (vad jag vet) som man får genom att koka kondenserad sötad mjölk under omrörning tills det blir tjockt och brunt. Som man sedan formar medan det är hett till bollar och trycker till
l'm back
#80 Aha. Det har jag nog aldrig hört talas om. Inte vad jag kan minnas i alla fall.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#81 det tror jag, jag lärde mig det av några vänner från Liberia för många år sedan och brukar göra det kring jul eftersom smaken passar
l'm back