Bakning

Skrädmjölsdrömmar

2007-10-28 19:23 #0 av: korseett

För er som kan få tag på skrädmjöl rekommenderar jag varmt de här drömmarna! Skrädmjöl är ett fullkornsmjöl på rostad havre. Användes främst av de invandrande finnarna på 1600-1700-talet som sedan lever kvar och spridit sig. I Värmland  går det åt mycket skrädmjöl som bl.a. används till "motti" dvs nävgröt som serveras tillsammans med stekt fläsk.

  • 160 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl socker
  • 3 dl skrädmjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 1½-2 tsk hjorthornssalt
  • 2 tsk vaniljsocker

Blanda alltsammans till en deg. Forma kulor och lägg på plåt. Gör ett tryck på varje kula med en gaffel. Grädda i 160 grader i ca 30 minuter eller tills de blir lite ljusbruna.

Anmäl
2007-11-08 00:07 #1 av: Cicatrix

Oh, nävgröt som är så gott *MUMS*. Vad sugen jag blev.

 Ska verkligen prova på att göra dessa drömmar. Undrar bara om jag har ngt skrädmjöl kvar....

Anmäl
2007-11-08 09:43 #2 av: Cajza

Hej från Skåne

Jag är en ny medlem, heter Karin brukar mest vara inne på Perser sidan , eftersom jag är uppfödare av perser & exotic. Jag undrar vad är nävgröt? Var finns skrädmjöl att köpa?

Hälsningar från "södern" // Karin

Karin
Medarbetare på Days of Our Lives
Uppfödare av perser & exotic - S*Kattakombens

Anmäl
2007-11-08 09:48 #3 av: Anne
Skrädmjöl finns i en del vanliga mataffärer, från Stöpafors kvarn. Du kan be din butik ta hem, eller höra direkt med kvarnen vilka återförsäljare de har i närheten.
Anmäl
2007-11-12 20:44 #4 av: korseett

Saltå kvarn kanske har skrädmjöl med- har för mig att det någon sagt det till mig..

Nävgröt är en slags gröt som är gjord på vatten skrädmjöl och salt. det är en "gröt" som ska vara klimpig och kunna ätas med näven. Finnarna som kom till Sverige för längesedan kallade det motti och man åt med nävarna. Motti serveras med stekt fläsk till.

Anmäl
2007-11-12 20:45 #5 av: Rita-S

Dinkelmjöl, är det samma som skredmjöl ?

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2007-11-12 20:56 #6 av: korseett

nej dinkelmjöl är gjort på vetesorten Dinkel, eller rättare sagt så är det mer likt ursprungsvetet. Jag använder mig av det ibland. Skrädmjöl är gjort på rostad havre

Anmäl
2007-11-12 21:01 #7 av: Rita-S

aha det var sådan skillnad jag :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2007-11-12 21:55 #8 av: Citronmeliss

Min man som har värmländskt påbrå är uppfödd på skrädmjölsvälling och han älskar skrädmjöl fortfarande men nu förtiden äter han det helst som det är med mjök och lingon ur en djup tallrik, tycker att det är jättegottGlad

Anmäl
2007-11-12 22:13 #9 av: korseett

skrädmjölsvälling är jag också uppfödd på

Anmäl
2007-11-12 22:17 #10 av: Citronmeliss

Se där ja!Glad

Anmäl
2007-11-12 22:18 #11 av: korseett

det har väl fött upp fler än det slått ihjäl...

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.