Hemgjord gelatin
Från artikeln Julgodis som Julklapp var det flera typer godis uppramsade. Hemgjorda karameller finns redan, här kommer gelatinen:
Tag saft , ungefär en halv liter, lite stärkare enn man tycker om att dricka.
Tilsätt litegrann med socker så det smakar lagom sött för godis, om det behövs alls.
Blötlägg minst 6 (gjärna 8 eller 10)gelatinplattor i kallvatten till dom är gjennom-mjuka.
Värm upp saften till kokpunkten, och smält ned gelatinplattorna.
Medan detta kyls ned i grytan, tar du en fyrkantig burk, godisburkar man får köpt på butiken är jättebra för sådan. Klä den med bakplåtspapper och häll över gelatinmassan. Låt inte laget i botten överstiga ungefär 3-4 cm.
Låt detta stå kallt över natten. Lyft ut bakplåtspapperet och lossna det från gelatinen som bäst det går. Skär gelatinfyrkanten i passande små fyrkanter, och rolla dom i socker. Vänta tills dom fått rumtemp så du ser om dom blir "svettiga" och roll dom om nödvändig en gong till i socker. Blir dom svettiga, kan man packa inn dom i stekfolie eller nåt annat, celofan eller färgat aluminiumsfolie.
Håller sig rätt bra kyligt, men borde inte stå i rumtemp särskilt länge. Du kan stärka färgen på dom som jag gjorde med konditorfärg, eller bara låta den vanliga färgen på saften va ända färg :)
//Rita, sajtvärd på Husmorstips, fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg, bloggen och min hemsida.
det ska jag testa:)
MVH Isnornin