Traditioner, historia, budskap!

Hur går eran julafton till ?

2007-12-14 06:34 #0 av: BENNYP

Luccebullar och glögg eller ngt annat ?

Anmäl
2007-12-14 20:34 #1 av: Sara87

På morgonen kollar vi vid öppna spisen om tomten varit där ;)

Sen blir det matlagning, äta, sen bara lugnt, Kalle Anka, sen lugnt igen å sen öppna julklappar, greja med julklapparna å sen sova :P

Anmäl
2008-11-12 17:36 #2 av: Platypus
 • Först vaknar, öppnar en present var.
 • Sedan ser på julprogram som avslutas med den animerade kortfilmen"the snowman"
 • Sedan dags för julgröt med kanel och socker och mandel. Till det brukar min bror ha kommit.
 • Sedan är det dags att förbereda det sista med maten och sådant innan resten av släktingarna kommer.
 • Så är det dags för julmiddag!!
 • Efter en stund när alla är mätta, kommer jultomten med julklappar, och då blir det kaos! Papper flyger hit och dit och man hör tjut av förtjusningar.
 • När allt lugnat ner sig brukar de yngre leka med sina leksaker, och de andra som vill får vara med och kasta pil.

Det hela handlar egentligen om gemenskap. Utan den får man inte den rätta julstämningen. :)

Anmäl
2008-11-12 23:44 #3 av: Tatsu

Först på morgonen blir det julgröt och skinkmackor, den som hittar mandeln får gå och välja ett paket under granen.(Det har alltid varit 1 mandel i varje gröttallrik så ingen av barnen blev besviken)

På em blir det glögg och pepparkakor+ Kalle Ankas jul och runt 16- tiden blir det ett stort julbord med de släktingar som vill och kan komma hit.

vid 18- 19 kommer Getbergstomten lufsande ner på gården och bankar på dörren och klapparna delas ut. Stort kaos ett tag när man ska försöka hålla koll på vem som får vad och av vem de fått sakerna.

Vi brukar vara runt 15 - 20 personer + tre hundar så det brukar vara ganska livat.

I år har vi bestämt att det inte ska bli lika mycket klappar som förut, men det tror jag vi har sagt varje år.

Tatsu

Anmäl
2008-11-13 11:16 #4 av: Jessica77
 • Ungarna får öppna ett varsit litet paket.....de brukar innehålla något dom kan sysselsätta sig med under dagen
 • Sen blir de lite frukost med gröt och smörgås
 • Vid 9-10 tiden bär de av till den som vi ska vara hos......i år blir det hemma hos broder
 • Lagar mat när man kommit fram
 • Äter mat runt 13......vi är 15 st
 • Sen blir de lungt ett tag
 • Kl 15 blir det Kalle och lite malta
 • Efter Kalle väntar vi på tomten
 • Sen blir det paket öppning.......och de tar minst 3 timmar....hahahaha
Anmäl
2008-11-13 18:52 #5 av: botakt

Först på morgonen så kollar vi om tomten varit och ätit upp görten på altanenFlört sen blir  det ett paket var. Frukost med gröt och skinkmacka. Sen vid 13-14 så åker vi till mormor och morfar (det är tradition att fira jul där) och där blir det först julbord sen vid 15 kalle anka sen blir det lite vila och kaffe till dom som vill ha. Sen kommer tomten! Så blir det julklappar och öppning. Så på kvällen när många gäster har åkt brukar vi och dom som har ork och lust stanna kvar. Då går vi ner i mormor och morfars gillestuga som ligger i källaren och ser på nåt bra julprogram och pratar och har mysigt med tända ljus och så.. Fast tända ljus brukar det vara på em med =) Vi brukar va 8 vuxna och 5 barn XD stor familj

Anmäl
2008-11-13 22:02 #6 av: SusannAlg

Förmiddagen brukar gå åt till att garnera pepparkakor och laga mat. Sen brukar svärmor och svärfar komma lagom till maten. Sen är det Kalle Anka... fika... tomte.... spela spel och sist äter vi gröt.

I år kommer svärföräldrarna inte att komma hit, så det blir bara familjen... känns lite trist. Alternativet är att köra 20 mil på morgonen... och 20 mil hem på kvällen.. och fira jul med dom och min sambos systers familj.

Juldagen ska vi ha kalas här, då kommer mina 2 syskon med familjer hit. Så det kanske bara är skönt att vara ensamma på julafton.... men lite konstigt kommer det att kännas.... min sambos föräldrar och syskon har alltid kommit hit sedan vi fick barn. Men nu har systern tvillingar på 3 år så nu vill dom inte köra så långt...

 

Anmäl
2008-11-15 15:39 #7 av: moa88
 • vakna, öppna en julklapp
 • äta frukost : Julgröt med skinkmacka ^^
 • sen vänta till kl 15 se kalle anka + äta pepparkakor
 • ca kl 16 öppna julklappar
 • efter öppnade julklappar julmiddag
 • sedan ta de lugnt

Anmäl
2008-11-15 16:57 #8 av: spindelfot

Julafton hos min familj, med tre pers, är julfrukost och paketöppning direkt, sedan ägnar vi resten av dagen med att äta. äta. äta igen.. kanske fika.

Anmäl
2008-11-23 20:41 #9 av: sigge111

Julafton hos mig börjar kvällen innan med att vi ( jag och de av mina barn m. fam. som är hemma) klär julgranen. Vi brukar inte komma i säng förrän efter midnatt och då "hittar" alla en liten julklapp under kudden!!! Tomten är listig han som kan smyga in och lägga klappar på det sättet.

Julaftonsmorgon är det risgrynsgröt, skinkmackor, ägg mm. Sedan blir det en liten prommenad och mitt på da´n så fikar vi av alla julkakor och bullar jag gjort. Kalle Anka på TV:n kl. 15.00 och sedan brukar tomten komma med klappar i överflöd. Vid 19 tiden är all mat framdukad och vi sätter oss till bords och äter som om det vore för sista gången..... Pust och stön, men det är ju såååå himla gott!

Vid 22.30 drar vi som orkar och kan, på oss ytterkläderna och travar iväg till kyrkan för där är det julbön. Det är så fint pyntat efter vår huvudgata och upp mot kyrkan med marsaller och facklor. Det brukar alltid komma en eller två hästar som har bjällerkransar, dragandes på slädar med folk i. Riktigt som i gamla dar. I kyrkan brinner ljus överallt och det är en lättsam men samtidigt allvarlig predikan och sångkörer (brukar vara 3) sjunger julsånger. Som avslutning är det alltid en solist samt körer som sjunger "Adams julsång" ( O Helga natt ).

Som avslutning på denna "heldag" brukar det bli skinkmacka, lite sillsallad och julmust innan vi stupar i säng. Så är åter en julafton slut och jag längtar redan till nästa år, gammal som jag är (55 år).

 

Anmäl
2008-11-24 10:10 #10 av: ophelia

I år får det bli en helt ny sorts Julafton för oss.Vi ska äta vår julmiddag runt 12-13 tiden för då kommer vår dotter med sambo tänkte just skriva att hon bor i Malmö men det gör hon inte då för hon flyttar till Klagstorp denna veckan.Nåväl hon Jobbar natt som väktare och julafton är hennes jobbarnatt.Så vi äter mitt på dagen kanske vi hinner med en fika också till Kalle Anka ,någon liten julklpapp blir det väl också kan jag tänka mig

Kanske kommer sonen en stund vid middagen även om han ska fira julen med sambon hos hennes föräldrar i år.Sedan så ringer vi väl till barn och barnbarn i småland.De firar julen med dotterns sambos familj i år.

Efter det så blir det rysligt lugnt här lite godis lite mera mat lite Tv .

Kanske kanske kommer dottern från småland och med sambo och barnbarnen på juldagen men det är inte säkert än.

 

Anmäl
2008-11-25 23:57 #11 av: Gusthav

#9 Måste säga att eran julafton verkar vara jättemysig! Speciellt det där med kyrkan! Glad Nu börjar jag längta jättemycket till jul ju... Obestämd

Anmäl
2008-11-26 00:06 #12 av: sigge111

#11 Jaa, det är jättemysigt att gå till kyrkan mitt i natten på julaftonen. Jag har försökt att ta mig ur sängen för att besöka julottan några gånger men jag har bara lyckats en gång. Det är ju så himla tidigt!!! Därför är midnattsmässan ett bra alternativ för en nattsuddare som jag och min familj!Glad

Anmäl
2008-11-26 11:45 #13 av: LinnB

#9 Vilken underbar jul!

Här börjas det alltid med att öppna varsitt paket på morgonen, medans vi äter världens godaste julfrukost.
Efter det tar vi det bara lugnt ett tag, sitter och pratar, lyssnar på julmusik och bara myser.
Sedan är det dags för jullunch. Mamma har haft det som tradition i över 20 år - Mormor, morfar, moster och numera även småkusinerna kommer hit och dricker glögg, äter julgodis, äter gröt och skinkmackor. Alla får varsitt litet paket på tallriken som man öppnar innan man äter. Supermys! Glad

Efter det så brukar det inte vara så länge kvar innan Kalle anka, så då bänkar vi oss allihopa framför tvn. Då Kalle är slut brukar mor gå iväg och börja göra i ordning middagen medans jag och bror sitter kvar och ser Kan du vissla Johanna.
Sedan är det middag. Aldrig under två timmar sitter vi där och proppar i oss av min mors gudomliga julmat! Kyss

Efter det är det julgodis och glögg i vardagsrummet bredvid granen, och självklart kommer tomten och delar ut massa paket!

Efter all paketöppning är över och vi ätit julgodis så vi mår illa så sitter vi och pratar, leker och lyssnar på julmusik tillsammans. Sedan är det godnatt Glad

(oj, vad mycket text!!!)

Anmäl
2008-11-26 12:04 #14 av: sigge111

#13 Din julafton verkar helmysig den med! Glad

Anmäl
2008-11-26 14:00 #15 av: Liljeflickan

Vi börjar med att skiva upp lite julskinka att ha på mackan till frukost. sen kommer släkten vid 12 tiden, då vi äter risallamalta och dricker glögg.

efter det går gubbarna in till vardagsrummet och vi andra fixar med maten, sedan tittar vi på kalle. efter Kalle så äter vi. och varannat år åker vi och hämtar mina styvsystrar hos deras mamma, så de e hos oss lagom till maten.

efter maten vid ca 19.00 - 19.30 tar vi lite glögg till och delar ut julklapparna so legat under granen hela dagen (till alla katters förtjusning, dom älskar att leka ed alla presentsnören) sedan tar vi det lugnt framför kaminen, kanske tittar på någon julfilm.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.