Ritas mormors lussekatter
75 gram jäst
2 msk vatten
150 gram smör (äkta)
1/2 l mjölk (röd)
2 ägg
1 gram saffran
1-2 dl socker
1 ts salt
1 ts malen muskatnöt
ungefär ett kilo vetemjöl eller dinkel
Rör ut jästen i 37 grader varmt vatten. Värm upp mjölk och smör till 37 grader värmt och rör inn jästvatnet. Vispa inn rumtempererade ägg och sikta i mjölblandingen. Knåda degen fast och jamn och låt hävast under kläge över varmt vatten till dubbel storlek.
Baka ut lussekatter eller trilla buller. Dekorera med russin och låt häva på plåt ungefär en halvtimme över varmt vatten.
Pensla med ägg och stek på 2 rist vid 225 grader i ungefär 10-15 minuter
//Rita, sajtvärd på Husmorstips, fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg, bloggen och min hemsida.
Haha, muskotnöt! Den var ny för mig! Nu har jag ju bakat redan i år men nästa år…