GODIS
Torg Fia Choklad
125 g kokosfett
1 3/4 dl vatten
5 dl socker
Koka upp vattnet, smält sockret i vattnet, därefter tas kastrullen av platan, smält i kokosfettet.
5 dl vetemjöl
1 dl kakao
4 dl florsocker
Blanda ihop de torra ingredienserna. Sedan blandas de med vätskan.
Bred ut smeten på en bakplåt. Tag gärna smörpapper både under och över så kan man kavla degen.
Ställ in i frysen. Skär i rutor när den kallnat.
Smörkola
100 g Svenskt smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl ljus sirap
1 tsk ättikasprit (12 %)
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull och tillsätt övriga ingredienserna. Koka utan lock ca: 15 min om du använder en vid kastrull ( eller ca: 30 min om du använder en smalare)
Rör om då och då. Häll upp smeten på en smord plåt, låt den stelna och skär den i bitar. Förvara kolan i kylen
Smörknäck i micro
100 g Svenskt smör
1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl socker
1 dl sirap
ev. 1/2 dl hackad mandel
Blanda smöret, grädde, socker och sirap i ett temperaturtåligt kärl med stor bubbelmån. Koka utan lock på full efekt och häll smeten i knäckformar. Förvara knäcken i kylskåp.
Nötgott med chokladsmak
100g Svenskt smör
3 dl vispgrädde
1/2 krm salt
3 dl socker
125 g ljus lr mörk blockchoklad
3 dl hackade hasselnötter
Lägg smöret och hälften av grädden i en tjockbottnad kastrull. Värm tills smöret har smält, rör ned saltet, sockret och resten av grädden. Koka upp, tillsätt blockchokladen och koka utan lock i ca: 15 min. Rör om då och då. Tillsätt nötterna, häll upp smeten på en plåt, låt den svalna och skär i rutor. Förvara i kylskåp.
Glöggbollar
100 g Svenskt smör
1 dl socker
3 1/2 dl havregryn
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
3 msk glögg
Kokosflingor el pärlsocker
Låt smöret bli rumsvarmt. Rör sedan ihop det med sockret. Tillsätt havregyn, kakao, vaniljsocker och glögg.
Blanda allt väl.
Rulla sedan till bollar och rulla i kokos lr pärlsocker
Choklad med jordnötter
200 g mörk choklad
1 kaka nougat
Ca: 50 st jordnötter
Rör ihop choklad och nougat i en kastrull, vänta tills chokladen och nougaten har smält. Häll sedan i jordnötterna och rör om. Häll smeten i knäckformar och ställ dom sedan i kylen.
Glöggbullarna ska jag garanterat testa när det blir glögg dag! Glögg är det bästa som finns…. skulle inte sitta fel nu när jag är förkyld…
Hittade följande recept när jag satt och bläddrade i en av fjolårets jultidningar som jag tänkte testa:
Trillingnötter
cirka 25 st
150 g mjölkchoklad
50 g hasselnötter
garnering: 50 g smält vit choklad
1. smält halva mängden choklad
2. rör ner nötterna i massan och placera dem 3 och 3 på ett bakplåtspapper. låt dem stelna och smält resterande choklad.
3. doppa nötterna och låt dem stelna igen.
4. smält den vita chokladen och ringla den över nötterna.
5. förvara trillingnötterna svalt.
det är ju dessa som brukar försvinna först från aladin-askarna! iaf i våran familj.
haha… dom ligger alltid kvar sist hos oss… nötterna och körsbärt…
nej, va lustigt! ni kan ju alltid skicka dom till oss eller så får jag helt enkelt lov att baka några extra iår.
ska prova glöggbollarna! Kan man acända vilken glögg som helst?
Trillingnötterna låter spännande. :)
Seeing isn't believing, believing is seeing.
/Mims Medarbetare på Julen.ifokus och Harry Potter.ifokus
Joo man kan ha vilken glögg som helst
Finns det ingen som har mera goda recept på godis
Trillingnötter gjorde jag förra året :) Smaskens!!!