Mjölkfri knäck
För dom som är laktosallergiska eller intoleranta:
Portioner: ca 85 stycken
2 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl Solhavre
2 msk kakao
25 g mjölkfritt margarin
1 dl mandel
Gör så här
Blanda socker,sirap, solhavre och kakao i en kastrull. Koka ca 40 min tills massan känns seg. Klicka i margarinet mot slutet av kokningen. Gör knäckprovet.
Rör i den hackade mandeln och fördela smeten i knäckformar. Låt knäcken kallna.
Recept 2:
1 dl iMat havregrädde (Oatley)
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 msk mjölkfritt margarin
ev 1/2-1 dl hackad sötmandel
Blanda iMAT havregrädde (Oatly), ljus sirap och strösocker i en kastrull. Koka kraftigt i ca 20 minuter. Gör knäckprovet. Rör i mjölkfritt margarin och eventuellt hackad sötmandel när knäcksmeten är färdig. Klicka i knäckforma
Recept nr 3: 1,5 dl socker
1,5 dl sirap
0,5 dl brun farin
0,5 dl mjölkfritt margarin
Blanda ingredienserna i en kastrull och koka upp. Gör ett knäckprov då och då genom att droppa en droppe smet i ett glas med kallt vatten, stelnar det så är det klart för att hällas upp i knäckformar.
//Rita, sajtvärd på Husmorstips, fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg, bloggen och min hemsida.