Grönkål!
Som Hallänning är grönkål en självklarhet på julbordet!
Äter ni andra som inte bor i Halland också det?
Recept:
Grundrecept på Grönkål (Långkål) för 4 personer
Ca 500g färdigkokt grönkål, (t ex. Harplingekål)
2 msk smör
3 krm salt
2 krm vitpeppar
2 msk sirap
1 dl vispgrädde
Börja med att ta ut grönkålen ur frysen, och låt den tina. Grovhacka kålen, och stek den i 2 msk smör i en varm stekpanna. Salta och peppra. Slå på sirap och grädde. Låt grädden koka in ordentligt. Klart!
Mina föräldrar föredrar kålen tillagad utan sirap. Det är en smaksak om man vill använda det eller ej!
/ Min julblogg - http://julaftonsmorgon.blogg.se
Vi äter alltid grönkål! Koller iofs från halland =)
Någon sirap har inte vi i vår.
Vi köper okokt grönkål och kokar denna sedan i spat från julskinkan. Drar ur spat, hackar och kokar sedan upp med grädde.
Någon mer kryddning brukar inte behövas!
Ingel jul utan grönkål! =)
Jag äter grönkål på jul när jag är hos min son och hans familj i Mölndal (det ligger ju nära Halland förstås). De odlar kålen själv och går ut i trädgården och plockar den på julafton. Den tål att stå ute i frost och kyla.
Själv bor jag i Bohuslän och lagar inte till grönkål på jul.
#3 när vi skaffar hus ska jag också odla egen grönkål! =)