Annons:
Etikettjulmaten
Läst 2036 ggr
Pajjen
2009-09-26 17:58

Juliga recept på a.m!

Här kommer lite recept på lite allt möjligt jag har samlat ihop. Fler än bara jag som längtar? :)

Chokladknäck
Gott recept på knäck med chokladsmak.
Tid: ca 1 ½ timme
Portioner ca 100 st
Du behöver:
* 2 dl ljus sirap
* 2 dl vispgrädde
* 2 dl strösocker
* 2 msk kakao
* ¾ dl mandel
* 2 msk smör

Gör så här:
Ta fram en tjockbottnad kastrull som är medelstor. (Ta ej för liten kastrull för då kokar knäcken lätt över.)
Blanda sirap, grädde, socker och kakao i kastrullen.
Låt koka upp. Låt sedan fortsätta koka på medelhög värme och rör om då och då. OBS! Se till att det inte kokar över, sänk då temperaturen. Knäcksmeten ska sedan koka till den klarar kulprovet eller om du har en termometer så ska den visa 122 grader.
Kulprovet: Ta en sked med lite av smeten och droppa ner i ett glas med kallt vatten. Smeten ska då gå att forma till en kula och ha den konsistens du vill att din färdiga knäck ska ha.
Koktiden brukar vara ca 45-60 minuter.
Under tiden du kokar knäcken passar du på att hacka mandeln och rosta den. Rostar den gör du genom att värma en stekpanna på medelhög värme och lägga i den hackade mandeln och "steka" den tills den blivit gyllengul (ej bränd).
När knäcken klarar kulprovet, rör då i mandeln och smöret.
Fördela sedan knäcksmeten i knäckformar. Låt stelna och förvara sedan i kylskåp.

Julsnaps med ingefära
20 snapsar
Tid 15 minuter och lagringstid
Ingredienser:
70 cl sprit
15 korn koriander
6 hela nejlikor
1/2 vaniljstång delad längst efter
1 bit kanelstång grovt krossad
4 cm färsk skalad ingefära i skivor
2 msk mörk sirap

Blanda kryddorna och spriten i en burk med lock och låt det dra i 2 veckor i rumstemperatur.
Sila sedan två gånger genom melittafilter.
Tillsätt sirap och lagra sedan på flaska 1-3 veckor.
Snapsen blir godare ju längre du lagrar den.

Skurna pepparkakor
Jättegoda pepparkakor som går snabbt och lätt att göra utan att kavla! (även om det hör til traditionen)
Ett recept som rekommenderas för den som vill göra sina egna pepparkakor men inte har tid eller tålamod att kavla pepparkakor.
Tid: 30 min effektivt arbete
Portioner ca 100 st
Du behöver:
* 2 dl (125 g) sötmandel
* 200 g smör
* 2 dl strösocker
* 1 dl ljus sirap
* 1 tsk bikarbonat
* 2 tsk ingefära
* 2 tsk malda nejlikor
* 2 tsk kanel
* 6 dl vetemjöl

Gör så här:
Låt matfettet (d.v.s. smör eller margarin) bli rumsvarmt. Rör matfett och socker smidigt, använd gärna elvisp som du kan använda genom hela receptet.
Rör ner sirap, bikarbonat, ingefära, nejlika och kanel.
Hacka mandeln grovt och blanda ner den också.
Blanda sist ner mjölet lite i taget till en jämn smet. Ta upp degen på ett bakbord och tryck ihop och forma degen till två stycken avlånga rullar. Forma rullarna runda, ovala eller fyrkantiga beroende på vilken form du vill ha på dina pepparkakor. Linda in rullarna i plastfolie och lägg in rullarna i kylskåpet minst 3 timmar men gärna längre över natten.
Ta fram rullarna och skär med en vass kniv tunna skivor. Lägg skivorna på plåtar med bakplåtspapper, eller använd teflonplåtar.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader (gäller även varmluftsugn) 11-12 min för "normaltjocka", men om du gör dem riktigt tunna kan det räcka med 7 minuter.

Sockerdrömmar
ca 50 kakor
Tid 1 timme
Ingredienser:
100 gr margarin rumstempererat
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker (helst äkta)
1 dl neutral matolja
1 tsk hjorthornssalt
ca 4 dl vetemjöl

1. Rör margarin, socker och vaniljsocker smidigt. Rör i oljan lite åt gången.
2. Blanda mjöl och hjorthornsalt, sikta sedan ner i "smörkrämen" och arbeta i hop till en deg.
3. Rulla i hop degen till två rullar och skär varje rulle i 25 bitar. Rulla bitarna till runda bollar och lägg dem på smorda plåtar. (ca 18 på varje plåt)
4, Grädda i mitten av ugnen 150 grader ca 25 minuter.

Kakor med dumlekola
20 kakor
Tid 40 minuter och en timme i kylen
Ingredienser:
125 gr smör rumstempererat
1,25 dl florsocker
1,25 dl ljust muscovadosocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
2,5 dl vetemjöl
0,9 dl kakaopulver
20 dumlekola
1,25 dl fint hackade valnötter
1 msk florsocker

1. Vispa smöret tills det är luftigt, tillsätt florsocker och muscovadosockret, vispa i 3-4 minuter.
2. Knäck ned ägget i smörblandningen och vispa i ca en minut
3. Rör ned mjöl, hälften av valnötter, vaniljsocker, bakpulver och kakao, täck över och sätt i kylen en timme.
4. Dela degen i två delar, lägg tillbaka ena i kylen. Skär din deghalva i 10 lika stora bitar (ca 25 gr styck), tryck in en dumlekola i varje degbit och arbeta dem snabbt till bollar.
5. Doppa toppen på varje kaka i resterande valnötter som du blandat med en msk florsocker, grädda i förvärmd ugn (190 grader) på silikonmatta eller bakplåtspapper ca 8 minuter. Ta ut och låt dem svalna 3-4 minuter på plåten, lyft sedan över dem på ett galler och låt dem svalna helt. Gör likadant med andra halvan av kakdegen.
Dessa småkakor med seg kola inuti blir underbart goda, choklad och muscovadosocker är som alltid en perfekt kombination i kakor.

Kaffe- chokladfudge
80 bitar
Tid 50 minuter
Ingredienser:
4 dl grädde
5 dl strösocker
0,75 dl kakao
1 dl ljus sirap
2,5 msk Nescafé pulver
2 msk smör

Blanda alla ingredienser utom smöret i en hög och vid kastrull.
Koka upp under omröring och låt fudgen sjuda tills den har en temperatur mellan 120-124 grader.
Den högre temperaturen ger en hårdare fudge. Dra åt sidan och rör ned smöret.
Slå sedan upp fudgen på en långpanna klädd med bakplåtspapper. Låt svalna och skär i bitar.
Fudgen förvaras i kyl eller frys.

Engelska julkakor
40-50 st
Ingredienser
* 100 g smör eller margarin
* 1,5 dl socker
* 1 st ägg
* ca 4 dl Finax Lågprotein mjölmix (240g)
* 1 tsk kanel
* 1 tsk bakpulver
* 1 dl hackade nötkärnor
* 1 dl russin
Gör så här:
1. Rör socker och fett poröst
2. Tillsätt ägg, mjölmix, bakpulver och blanda därefter ner kanel, nötter och russin
3. Klicka ut kakorna på plåt, täckt med bakplåtspapper, inte för tätt då kakorna flyter ut något.
4. Grädda i mitten av ugnen, 175°, 10-12 minuter

Struvor
ca 40 st
Ingredienser
* 1 ägg
* 2 1/2 dl mjölk
* 1/2 dl lättöl
* 2 tsk socker
* 3 dl Finax Glutenfri Mjölmix (180 g)
Fritering
* 500 g kokosfett
Garnering
* strösocker

Gör så här:
1. Blanda samman alla ingredienser och rör till en jämn smet. Häll den i en skål som har endast något större diameter än struvjärnet. Låt smeten svälla ca 30 minuter.
2. Värm fettet till 180°. Använd termometer. Låt under tiden struvjärnet värmas i fettet.
3. Ta upp järnet och låt det rinna av. Doppa det i smeten. Håll det över friteringsgrytan så att smeten stelnar något. Fritera struvan guldgul.
4. Lossa struvan från järnet med en gaffel och lägg den på hushållspapper så att överflödigt fett sugs upp
5. Doppa struvan i socker.
6. Värm järnet innan nästa struva friteras.

Pannacotta
6 portioner
Tid 30 minuter
Ingredienser:
4 dl grädde
1 dl mjölk
100 gr strösocker
1 vaniljstång
2 gelatinblad

Gör såhär:
1. Börja med att lägga gelatinet i kallt vatten, cirka 10 minuter.
2. Blanda under tiden grädde, mjölk och strösockret i en tjockbottnad kastrull. Skrapa ur vaniljstången och lägg ner frön och stång i kastrullen.
3. Koka upp och tag kastrullen från plattan. Tillsätt det urkramade gelatinet och rör tills allt gelantin löst sig.
4. Låt det hela svalna en stund och slå sedan upp i 6 glas, ställ in dem i kylen och låt det stå och "stanna" i kylen minst 4 timmar. Slå sedan någon god syrlig sylt på toppen och servera.

Julgodis
25-30 bitar
Tid 25 minuter
Ingredienser:
175 g marshmallows gärna i olika färger
2 dl florsocker
125 g smör
1 dl fint hackade valnötter eller mandel
1 ägg
200 g mörk blockchoklad
Kokos

1. Smält blockchoklad och smör. Låt svalna.
2. Klipp marshmallows i små bitar med blöt sax.
3. Blanda alla ingredienser ordentligt.
4. Dela satsen i 2 delar, rulla in i smörpapper och sätt in i frysen ett tag. Forma sedan till avlånga rullar och rulla dem i kokos.
Skiva sedan i passande storlek.

Julemums
20-25 stora el. 35-40 små
Ingredienser
* 40 g smör eller margarin
* 0,5 dl strösocker
* 1 krm salt
* 90 g (ca 2 dl) Finax Naturligt Glutenfri Müsli
* 1 ägg
* 0,5 tsk bakpulver
* 0,5 tsk kanel
* 60 g (ca 1 dl) Glutenfri Lågproteinmix alt. Mjölmix
Gör så här:
1. Smält fett och låt svalna lite.
2. Blanda bakpulver med mjölmix.
3. Blanda samman alla ingredienser till en smet.
4. Klicka ut smeten på en bakpappersklädd plåt med hjälp av 2 tsk.
5. Grädda i mitten av ugnen, 175°, 10-12 minuter

Valnötsbröd
2 stora bröd
Tid 40 minuter och jästiden
Ingredienser:
Ca 870 gr vetemjölspecial
50 gr färsk jäst
75 gr grovt hackade valnötter
2 msk strösocker
5 dl kall mjölk
2 msk olivolja
1 msk matättika
12-15 gr salt
1 uppvispat ägg
flingsalt

Gör såhär:
Stek valnötterna i olivolja på svag värme ett par minuter. Häll upp mjölk, nötter, olja, ättika, socker och jäst i degbunken. Blanda fem minuter tillsätt sedan saltet och blanda ytterligare en minut.
Baka ut i två limpor och lägg dem på en bakplåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i minst en timme. Pensla sedan med uppvispat ägg strö lite flingsalt på. Grädda 10 minuter i 230 graders ugn, sänk sedan temperaturen till 190 grader och grädda tills bröden har en kärntemperatur på 97 grader. Kontrollera med kökstermometer.

Glöggbröd
Ingredienser
* ca 7 dl (Glutenfri) Grov Mjölmix (400 g)
* 1 dl glögg
* 3 dl vatten
* 2 tsk salt
* 1 tsk pepparkakskryddor
* 0,5 dl sirap
* 0,5 dl russin (blötlagda)
* 25 g jäst
* 25 g smör eller margarin
Gör så här:
1. Värm vatten och glögg till ca 37°.
2. Tillsätt jästen och rör om.
3. Tillsätt övriga ingredienser och vispa kraftigt ca 5 minuter.
4. Häll över i en smord 1,5 liters form.
5. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
6. Grädda brödet på nedersta falsen i ugnen , 200º, 35-40 minuter.
7. Pensla det nygräddade brödet med smält smör eller margarin.

Ostpaj - mitt personliga favvo recept!
4-6 portioner
Tid 1 timme 20 minuter
Ingredienser:
Pajskal
2,5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
150 gr smör
2 msk kallt vatten
1 ägg till pensling
0,5 tsk salt
Fyllning
350 gr riven smakrik ost
3 dl mjölk
3 dl vispgrädde
6 lättvispade ägg
1 tsk strösocker
salt
svartpeppar
**
Pajskal**
1. Finfördela smöret i mjölet och tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg.
2. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Pensla pajskalet med lite av de uppvispade äggen och nagga i botten och på sidorna, ställ sedan in frysen tio minuter.
3. Sätt ugnen på 200 grader, förgrädda pajskalet 10-15 min.
Fyllning
1. Koka upp mjölk och grädde, dra åt sidan och blanda i den rivna osten, rör om till osten har smält.
2. Blanda ned äggen i ostblandningen, blanda i sockret och smaka av med salt och peppar.
3. Slå fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda pajen ca 35 minuter 140 graders ugn.
**
Senapsås**
6 portioner
Tid 10 minuter
Ingredienser:
1 dl matolja
3 msk senap
2 msk socker
2 msk rödvinsvinäger
1 dl hackad färsk dill
vitpeppar
salt

1. Blanda senap, socker och vinäger. Tillsätt oljan droppvis under vispning (använd elvisp).
2. Blanda i dill och smaka av med salt och peppar
Om olja tillsätts för fort kan såsen lätt skära sig.
Tips!
Prova byta ut en del av senapen mot dijonsenap.

Ansjovisrulle
18-20 skivor
Tid
Ingredienser:
50 gr smält smör
1 dl vetemjöl
3 dl mjölk
2 dl grädde
2 msk anjovisspad
1 tsk bakpulver
3 äggulor
3 äggvitor

Fyllning
2 gula lökar hackade
2 msk smör
1 liten burk Grebbestads ansjovisfilé (125 g) hackad i små bitar
1 dl riven ost
1 dl finhackad dill
2 msk kaviar
2-3 msk chilisås
Botten
1. Rör ner vetemjöl i det smälta smöret.
2. Tillsätt mjölk och grädde.
3. Låt koka upp under ständig omrörning och sjud sedan under lock 3-4 minuter.
4. Smaksätt med 2 msk ansjovisspad och låt kallna.
5. Vispa äggvitorna till hårt skum.
6. Blanda äggulor och bakpulver. Rör sedan ned dem i den nedkylda såsen.
7. Rör sedan ned de hårt vispade äggvitorna.
8. Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll i smeten, grädda i 175 graders ugn ca 20 minuter. Låt botten sedan svalna.
Fyllning
9. Hacka och fräs löken mjuk i smör. Skär ansjovisen och blanda samman alla ingredienser till fyllningen.
10. Fördela fyllningen på den avkylda botten och rulla ihop till en ”rulltårta”. Skär i 1,5 cm tjocka skivor och servera. Du kan göra rullen redan dagen innan du serverar den.

Ugnsomelett med svampstuvning
Tid: 45 minuter
4 portioner
Du behöver: Omelett:
* 1 ½ msk vetemjöl
* 6 dl mjölk
* 5 ägg
* 1 tsk salt
Stuvad svamp:
* 200 g färska champinjoner eller kantareller eller 1 burk (ca 200 g) svamp
* 2-3 msk smör eller margarin
* 2 ½ msk vetemjöl
* 2 dl mjölk
* 1 dl grädde
* ½ tsk salt
* 1 tsk soja
* 1 krm vitpeppar

Gör så här: Omelett:
Smörj en ugnssäker form ca 20x30 cm. Sätt på ugnen på 200 grader.
Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull. Vispa ner resten av mjölken. Låt koka upp och puttra några minuter. Ta av kastrullen från värmen och vispa ner äggen, ett i taget. Tillsätt saltet.
Häll smeten formen och grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 25-30 minuter tills omeletten börjar få lite färg. Gör under tiden svampstuvningen.
Svampstuvning:
Färsk svamp borstas, sköljs och skärs i bitar.
Med Burkkonserverad svamp hälls spadet av.
Lägg svampen i en kastrull och sätt på medellåg värme. Låt det mesta av vätskan koka in. Tillsätt fett och låt svampen steka till det knäpper i den och fettet klarnar, 5-10 minuter.
Strö över mjöl över svampen och rör om. Späd under omrörning med mjölk och grädde. Koka sedan på svag värme 10-15 minuter. Tillsätt salt, soja och peppar. Smaka av.
När omeletten är klar häller man svampstuvningen över. Servera!

Det dyker säkerligen upp fler recept senare
Varför inte testa något i jul?:)

http://marslammet.blogg.se (Ett liv med ätstörningen Anorexia Nervosa och lite för mycket energi i en lite för liten kropp)

Annons:
Rita-S
2009-09-26 19:47
#1

Jag skulle faktisk rekomendera att du postar alla recepten var för sig i egna trådar, det gör det så mycket lättare att hitta igjen dom sen! :D Det är mycket här som ser riktig smarrigt ut!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Upp till toppen
Annons: