Alternativt julgodis?
För en "bantare" kan det vara trevligt med något bra tips på alternativt julgodis. Sådant som inte innehåller något socker…
Nötter är ju en självklarhet. Samt även att baka med honung istället för socker. Men tyvärr håller honung igång sötsug… Det gäller ju att känna sig lyxig med julgodis, men utan att få i sig socker och hålla det svåra sötsuget igång.
Varför inte göra eget julgodis? Det jag kommer att tänka på i all hast är att torka frukt, tex ananas, äpple, banan m.m. Ja, nötter är jul i allra högsta grad, så varför inte?
Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...
Sajtvärd på julen.ifokus.
Kom att tänka på att jag har en julgodis-bok. Jag ska se om där finns något i den.
Jag återkommer…
Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...
Sajtvärd på julen.ifokus.
Ja alla tips beaktas! Självklart vill jag gärna baka något själv.
Baka? Jag ska se vad jag hittar…
Kan ta några dagar till, men väntar på något gott väntar aldrig för länge…
Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...
Sajtvärd på julen.ifokus.
Det är helt ok!
Om man tar nötter och häller mörk blockchoklar över och låter d stelna så blir det ju riktigt gott, enkelt och nyttigare ä tryffel iaf :)
ja, helt sant… tack snuz för tipset
Ska ta o höra med min mor också, har för mig att hon har gjort en del smarriga "mindre onyttiga-nyttigheter". Återkommer om jag får tag i nått :)
Sen kan man göra kokosbräck, mörk chocklad och kokosflingor rörs i hop, gjärna med lite vanilj.
Smörchockladbollar med mörk chocklad eller sockerfri kakao, tilsammans med kokosflingor och en liten gnutta honung
Saltade rostade nötter av olika sorter, ta helt otroligt mycket salt i kokande vatten, rör tills saltet har löst upp sig. ha i nötterna nån halvtimme, lyft dom ur vattnet och lägg på plåt i ugnen på 175 grader ungefär en halvtimme till 45 minuter mitt i ugnen, vänd på dom i bland, låt dom kylna och smaka i väg!
Ischocklad med mörk chocklad: Kokosfett och 80% chocklad, lite vanilj, kanske pepparmynte om man vill, kokosflingor, ha i ischockladformar! Kan sötas till med lite hermesetas om man vill ha lite sötare varianter.
Nöttekakor kan man göra, på smör, malna nötter, ägg, hackad russin om man tillåter sig det. Kan forsöka leta fram receptet jag hadde på dom någon gong för typ 100 år sen. Förut gjorde jag dom tilsammans med lönnesirap, man droppade et par droppar mitt på kakan och lät det torka inn, men numera droppar jag det!
//Rita, sajtvärd på Husmorstips, fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg, bloggen och min hemsida.
Man kan också göra godis av torkad frukt, ska se om jag hittar ett bra recept
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Tack så mycket!
Det här var svårare än jag trodde.
Har tittat i några receptböcker, men har inte hittat något. Jag har mest böcker med myyyyyycket choklad och myyyyyyycket socker… Julen är ju choklad och socker. Jag har iofs en kokbok från 40/50-talet. Ska kolla i den också…
Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...
Sajtvärd på julen.ifokus.
fast socker kan ersättas, och det kan chockladen med om man kommer över sockerfri 80%ig chocklad
:)
//Rita, sajtvärd på Husmorstips, fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg, bloggen och min hemsida.
Ja, men blir det samma smak med 80%-ig choklad?
Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...
Sajtvärd på julen.ifokus.
Det blir en mycket stärkare smak, inte lika "sött", vilket iof är en bra sak anser jag :)
//Rita, sajtvärd på Husmorstips, fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg, bloggen och min hemsida.
Här är en receptskiss på godis av torkad frukt
1 dl strödadlar
1 dl russin
5 fikon
1 1/2 dl sötmandel
skalet av en citron
kokos
Skölj frukten och läg den i blöt i 2-4 timmar.
Hacka mandeln i mixer eller matberedare:
Kör sedan frukten till mos i matberedaren.
Blanda sedan i mandeln och forma bollar eller stänger.
Rulla i kokos.
För lite mer julig smak kan man krydda med lite kanel och nejlika.
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
#16 Den ska jag testa, verkar spännande! Har du provat den?
Ja men jag tar aprikoser istället för dadlar
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Såg i Cranks kokbok att man kan ta valnötter istället för mandel, det ska jag pröva snart.
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Valnötter anses ju nyttigare, men i mandel finns massor med protein och det mättar ju bra då.
Förra året följde jag rätt mycket av Leilas tv-program och i ett avsnitt gjorde hon müsli bars (recept nedan) Går lätt att använda choklad med högre % kakao och lätt att modifiera med vad man vill i nöt och fruktväg. Är en variant av det recept som skrivs om något inlägg ovanför. Kaffeskvätten gör verkligen jättemycket för smaken.
http://www.recept.nu/1.126588/leila_lindholm/efterratter_godis/choco_chip_musli_bars
…och här kunde jag leta i mina böcker efter "smalt julgodis"…
Nåja, Gunlog, bättre lycka i letandet nästa gång!
Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...
Sajtvärd på julen.ifokus.