Fransk nougat är det absolut godaste julgodiset (förutom knäck, hehe)
Tyckte det här receptet verkade bra! http://kryddburken.se/2011/11/09/fransk-nougat-vit-rosa/
Nyfiken på vegansk styrketräning? Då kan du kika in på min blogg http://veganlifting.blogspot.se/
Väcker liv i den här tråden igen. Hittade nämligen en sajt om julgodis. Det är nästan så att man vill sätta igång direkt. 🤤
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Testade även att göra tryffel på Valrhona Dulcey-choklad. Som all vit chokladtryffel blir den seg och lite kladdig, men ack så god den är. 🤤
Dulcey är "en ytterst mogen vit/ljus choklad med härliga toner av smörkola i starten som övergår till lite lätt rostade toner för att avsluta i en delikat lättsaltad upplevelse".
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Första kolakoket för i år blev brynt saltkola. Fast ska jag vara helt ärlig så blev det jättesalt, vidbränd kola. ☺️😃
Skulle göra saltkola, men eftersom jag använde osaltat smör så tog jag lite extra salt istället. Det skulle jag inte ha gjort för det blev för salt - åtminstone för mig. Förmodligen finns det andra som gillar det.
Det brända smakar inte jättemycket, och det är förhoppningsvis någon som gillar det också. Därför ska jag ta med kolorna idag när jag ska på Arkivens dag. Lägger jag dem i en skål där så försvinner de förhoppningsvis rätt snabbt. 😈
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Skumtomtefudge är fantastiskt enkelt och gott!
http://www.jennysmatblogg.nu/2013/11/29/13281/
I det här receptet så halverade jag sockermängden (de blir för söta annars) samt lade till 50 g vit choklad.
\m/
Äta bör man, annars blir man hungrig!
#6 Smart. Jag gjorde skumtomtefudge förra året och tyckte den blev alldeles för söt. Så jag gav bort den till en som älskar skumtomtar. 🙂
Blir det inte extra sött med vit choklad i? Chokladen är ju rätt söt i sig själv.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Nu var det ännu mer "rea" på juleskummet; 2 påsar för 18 kronor. Sedan har de börjat sälja de stora 720 g-lådorna också, så jag köpte en sådan (med choklad). Räknade nämligen ut att det blev ännu billigare. 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Idag har jag testat två av dem; geléhallonformen och trillingnötformen.
Tyvärr var nötterna jag använde väldigt stora, så det fick oftast inte plats mer än två nötter i facken, och eftersom nötterna dessutom var rätt höga så var det vissa som inte blev helt täckta av chokladen. Det är därför de ser ut som de gör.
Fotograferade geléhallonen både före och efter jag sockrade dem. Det är dock inte riktiga geléhallon, för jag gjorde dem på jordgubbssaft. Nästa gång ska jag testa med hallon istället.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Kan erkänna att gelégodiset inte var så gott som jag hade trott. Saften hittade jag i frysen, och det stod att jag hade kokat den 7 juni 2013!
Provsmakade saften, och den var helt okej. Tyckte till och med att den var god. Tydligen höll smaken inte för att kokas med socker och en blandas med en massa gelatin, för man kände knappt jordgubbssmaken.
Trillingnötterna var däremot väldigt goda, så det kompenserar ju en del. 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Tack Pyttelite. Smakade på ett av hallonen igår kväll, och då smakade det inte fullt så illa. Det smakade bäst utan socker faktiskt. Så i små mängder går det nog att äta. Å andra sidan brukar jag oftast inte tycka om det godis jag gör, medan andra tycker att det är jättegott. Förhoppningsvis är det samma med dessa - fast trillingnötterna behåller jag själv. 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Idag har jag gjort chokladtryffel. Den ska jag doppa i choklad när den har "satt sig". Ska även försöka att dekorera tryfflarna med "överföringsark", så att det blir ett fint mönster på dem. Har aldrig gjort det tidigare, så jag hoppas att det lyckas.
Ska även doppa kolan som står bredvid i choklad. Gjorde den för rätt länge sedan, men eftersom den blev väldigt mjuk så flyter den ut om jag tar bort formen. Har ställt den kallt, så att jag lättare kan skära den i bitar och doppa dem i choklad. Förhoppningsvis kan kolan inte flyta ut sedan. 😃
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#30
Tycker resultatet blev bra, visuellt iaf 🙂
Är det en som kastar boll i den högra biten chocklad?
34 titlar: 20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen.
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här.
#31 Vet faktiskt inte vilken idrott det är. Kan ju vara diskus också. 😃
Försökte släta till smeten med en slickepott, men det var inte det lättast. Den började stelna på ytan rätt omgående nämligen.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Jag tar bilen i övermorgon. Ska tuta samt tvätta rutorna när jag åker förbi Jimmy i Jönköping 😂
34 titlar: 20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen.
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här.
Kolan blev inte så vacker när jag doppat den i choklad, så den har jag inte fotograferat. 😃
Eftersom det var så bökigt att doppa kolan så struntade jag i att göra det med tryffeln också. Skar bara upp den och slog in den i guldpapper.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Julöverföringsarket använde jag istället till att göra chokladbräck av.
Orkade inte göra mer julgodis idag. Får se om det blir lite mer när det närmar sig jul. Har ju en hel del mandelmassa som jag ska göra något smaskigt av också. 👍
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#41
Nu är det sån pinsam situation igen där jag inte riktigt vet vad jag skall svara 🤦♂️
😛
34 titlar: 20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen.
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här.
Jag som har en jättepåse chokladgodis, har haft i tre veckor stående på bordet. Ingen vill ha förutom jag, men vill inte trigga igång migrän, så har dom bara för att titta på.. liksom ett par apelsiner! Osså en hel del små enportionsflaskor olika alkoholhaltiga, ingen har velat ha det heller. Så där står dom, från år till år. Kan vara för gamla nu.
Om du inte bakar själv millam, så ge flaskorna till någon som gör det. Det kan bli jättegott att blanda ner alltihop i en sockerkaka. Smält bara flaskorna så att chokladen blandas med alkoholen, och häll sedan ner alltihop i kaksmeten.
Tror inte att de blir för gamla. Både choklad och sprit håller sig jättelänge
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Idag har jag börjat göra julgodis till gottebordet på julafton. Med ett par mjölkproteinallergiker i familjen så tänkte jag testa veganska kolor, och det blev jättebra. Hittade ett enkelt recept, där det inte blir jättemånga kolor (20-25 st) per smet. Därför kunde jag göra flera olika.
Den första skulle blivit smörkola, men jag glömde ta i smöret innan jag hällde upp smeten i formarna. Det blev gott ändå. Använde min portionerare när jag hällde upp smeten, så det kom hyfsat lite smet utanför.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Eftersom jag redan hade mätt upp smöret (d.v.s. mjölkfritt margarin) så kokade jag en ny omgång, och såg till att inte glömma smöret den här gången. Bilden ser lite konstig ut, för jag hällde ut smeten direkt från kastrullen, vilket gjorde att den "svämmade över". Därför fick jag stryka bort överflödig smet efteråt, och det gör att det blev lite "dimmigt" på formen.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Slutligen testade jag att göra chokladkola. Använde receptet utan smör, och tillsatte 1,5 msk kakao. Det blev en väldigt kraftig chokladsmak på kolorna, så kanske det hade räckt med 1 msk. Fast den blev god ändå.
För er som undrar så kan jag tala om att man inte känner någon skillnad i smak på veganska och vanliga kolor. Åtminstone gör inte jag det.
Har skurit (klippt) chokladkolorna i bitar. Det blev 25 stycken, och de blev ganska platta. Ska slå in alla kolorna i godispapper imorgon - hoppas jag. Annars får det bli på söndag.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Så mycket smaskigt och gott!🤤
Det som blir över kan du skicka till mig!☝️
Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!
#56 Det blir nog inte så mycket över skulle jag tro. 😃
Så här såg gräddkolan ut när jag tagit den ur formen (den gröna), och när jag hade virat in den i godispapper. Tyckte det såg ut som äggulor först, men kolan är så blank att man kan spegla sig i den.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Det är inte formen på godiset man äter och förresten hinner man se det innan man tuggar på godiset?🤔😉
Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!
Carmarino, åh vad gott allt ser ut!
Tack monstermash. Är inte jätteförtjust i kola själv, men de är faktiskt rätt goda - om jag håller mig till att bara äta en eller två. 🙂
Så har ni veganer eller mjölkproteinallergiker i familjen/bekantskapskretsen kan jag rekommendera de här kolorna. Jag märker i alla fall ingen skillnad på smaken.
Använde det här receptet på knäck, men uteslöt mandeln. En matsked margarin är ca 15-20 gram. Jag tog 20 gram och det blev bra. Man kan säkert utesluta smöret också, om man inte vill köpa en hel förpackning för att bara använda en matsked.
Jag använde Carlshamns mjölkfria margarin och Oatleys havregrädde iMat. Läste på någon sajt att man även kan använda Carlshamns kallpressade både i matlagning och bakning, och den är tydligen ännu godare. Har inte själv testat dock.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Slutligen gjorde jag "geléhallon" på hallonpuré och syltsocker. Vet inte hur de blev än, för de ligger kvar i formen. De var väldigt lösa när jag kollade igår, men förhoppningsvis har de stelnat lite mer nu.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Oj vad mycket gott du gör inför julen Carmarino. Jag tror jag ska ta och baka lite i veckan, i år får det bli lite som det blir. 🙂
Men du Carmarino, du gör ju mängder med godis. Vem äter allt kan man ju undra. Du?
Jag har aldrig varit någon större julgodistillverkare. Förr gjorde jag knäck och kola. Ischoklad förstås. Fast det blir inget sånt längre. Det enda jag gör är Rocky Road. Det har liksom blivit tradition.
#71 Det är mitt bidrag till julbordet, eftersom jag inte är särskilt road av matlagning. Det finns andra som gör både köttbullar, långkål, sill och risgrynsgröt mycket bättre än jag. Jag själv äter ju inte ens sill. 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Det blev lite mer julgodis idag faktiskt. Har länge tänkt att jag ville testa att göra vegansk maräng på aquafaba (kikärtsspad), och nu blev det äntligen av. Hittade nämligen ett recept på kokosmaräng.
Till att börja med ser det ju lovande ut.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Marängen smakade dock helt okej, och den var väldigt spröd och fin, så jag tog fram en utstickare och stansade ut "marängkakor" av den.
Personligen tycker jag inte om maräng, men det var roligt att testa i alla fall, så jag hoppas att övriga gäster på julafton tycker om den.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#69 Glömde ju berätta att hallongelén inte blev så bra. Den blev väldigt god, men för lös så den gick sönder när jag tog den ur formarna. Så jag får äta den med sked istället. 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#80 Tack JMW. Det mesta är rätt lätt att göra, men det tar ju ändå tid - och ork. Skulle vilja testa att göra julmustkola också, men det tror jag inte att jag hinner. Ska julpynta i helgen nämligen, och då orkar jag inte göra kola också. Den ska ju dessutom slås in i godispapper också. Så jag får sikta på att göra den nästa jul istället.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Det blev choklad över när jag hade rullat mozartkulorna i den, så då gjorde jag "enkelmandel" (istället för trillingnöt). Hade rostade mandlar som jag hällde i den kvarvarande chokladen.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
Det kan vara lite knepigt att göra tryffel på After Eight, eftersom den innehåller mintkräm som gör tryffeln mjukare. Vill man ha minttryffel är det enklare att smaksätta chokladen med några droppar pepparmint. Det blir väldigt gott. Eller också gör man tryffeln på mintchoklad. 👍
Å andra sidan får du ju behålla tryfflarna själv, vilket ju inte är så dumt. 😉
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
#86 Jo , tack ! Jag märkte det . Det sen som jag va irriterad på var receptet , det stämde inte alls , först skulle man koka upp grädden , lägga choklad ( hackad i bitar , även After Eight och smöret ) Sen skulle man röra om och så skulle det bli en smet , men det blev det inte . 😱 Utan jag fick värma upp allt i en kastrull så det blev lösare , Sen ställde jag kastrullen i frysen ett tag , Rullade till kulor , . Ha ha . . 😂😄 Dem måste ju ha nåt special verktyg 🛠 för att få fina kulor , Eller nån slags muffins form , som det är runda fördjupningar i som man kan lägga smeten i. Sen i frys/ kyl , Jag ska kolla på stan eller nätet sen , om jag hittar nåt . 😀 Joo , dem får jag äta själv , 😀😄
HH 🙂
#87 Det ska inte bli fina kulor av tryfflar. Det är därför de kallas tryfflar - för att de ska likna de där ojämna tryffelknölarna som grävs upp ur jorden och kostar en förmögenhet. 😃
Det absolut enklaste receptet på tryffel är det här:
100 g mörk choklad hackad i mindre bitar (använd den choklad du tycker bäst om)
0,4 dl (40 gram) grädde
Koka upp grädden tills den första bubblan syns. Häll grädden över chokladen och rör med en slickepott tills chokladen går ihop och blir en blank smet. Häll/spritsa upp i knäck- eller ischokladformar och låt stelna i rumstemperatur över natten.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
# Okej , då förstår jag . Tackar för recept ! Provar igen , imorn ! Jag ger mig inte ! 😱😊😀
HH 🙂