Etiketterdjurenartikel
Läst 13475 ggr
Gunlog
2013-12-30, 23:18

Nyårsafton 2013 stundar! Men tänk er för...

...och så även raketer och smällare. Jag vill härmed skriva en liten varningsartikel om HUR jag har upplevt negativa sidor om dessa! Visst, de är jättevackra att titta på, smäller så det vibrerar i kroppen på en, och det är ju hur häftigt som helst! Det tar jag inte ifrån någon. När jag hade katter så behövde jag inte bry mig om dom speciellt, för de tyckte det var SÅÅÅ intressant att sitta i fönstren och titta! Även om de blev rädda för en jättebomb så att de hoppade ner så var de kvickt uppe igen i fönstren med sina låååånga halsar! Var jag hemma på nyår, och var ute vid tolvslaget, så såg jag dom sitta i fönstren och titta både efter raketer OCH mig! De var hur snälla som helst, OCH modiga! MEN...

…en grannfru till mig hade en bichon frisé hund. En sådan där fluffig sak som liknar en pudel, fast rundare, fluffigare och vit. Denna stackars lilla tjej var så rädd för raketer så hon bodde under badkaret sådär från och med första dagen raketer började säljas, och fram till den 3:e januari. Då började hon komma fram. Nyårskvällen spenderade ägaren nere i tvättstugan med hunden, med ganska hög musik på en radio som hon tog med sig ner. Hon hade solstol med sig ner, god mat, en bok, eller två, samt en kattlåda med grus i där hunden låg pga att den lilla bara låg hela tiden. Hon vägrade stå på benen och hon bara kissade på plats. Denna stackars lilla hund mådde sååå dåligt! Det var många år sedan, och då fanns inte lugnande medicin i den utsträckning som det finns idag. MEN jag tycker inte heller att man ska behöva droga sina djur för att de ska kunna komma igenom nyår, vilken i många djurägares ögon är helvetesnatten. Tyvärr måste många ändå göra det.

En annan hund var med ute ett år när jag var en 12-13 år. Den hunden var inte alls rädd och just på det stället fanns det inte någon som smällde, mer än vårt sällskap på 4 vuxna samt jag då. Från ingenstans, kommer en jättebomb farandes över gräsmattan! Den hade fått snedtändning och gått sidleds istället för på höjden. Naturligtvis flög denna raket rakt på hunden och *BOOOOOM!!!* bara några centimeter från hunden! Den förstod inte riktigt vad som hade hänt och där var absolut inget som var fel med hunden därefter. Den var lika glad som vanligt! Vi andra var skärrade, naturligtvis, för tänk om den hade skadat någon?!
Vi gick upp efter smällandet och tog lite varmt att dricka och äta och hunden gick och lade sig, som vanligt, på sin plats. Sista kisserundan gick han ut som vanligt och där var inga fel på hunden…
Två dagar efter började han kissa inomhus och det blev veterinärbesök för ev. urinvägsinfektion. Det var många besök på veterinärkliniken innan veterinären förstod att det var psykiskt. Det tog tid att komma på att det, trots allt, att det till 99% var denna förbenade raket som hade flugit mot honom. Han blev aldrig sig själv trots många behandlingar, så han fick somna in…

Vi var hos ett par vänner en nyår. Vi brukar vara hemma, men detta året bestämde vi oss för att fira hos dom istället. Då var vår son 4 år. Han stod hos oss hela tiden med sina hörselkåpor på sig. Vi gick ner och ställde oss på en gräsmatta bredvid en fotbollsplan för att titta. Mannen i värdparet hade köpt några småraketer för Kevins skull (vår son). Vi stod en bra bit ifrån och tittade, och Kevin tyckte det var SÅÅÅ stort med dessa "små" som sa *PUFF!*

Vinden vände så vi gick in på fotbollsplanen istället. Då hade de som stått på fotbollsplanen gått sin väg. Plötsligt från ingenstans, utan att vi hade märkt det, så hade det kommit dit ett gäng ungdomar. De ställde riktiga "höjdgångare" i en tom champagneflaska, vilket vi inte såg. Denna flaska ramlade när raketen var tänd och det var ett faktum: raketen for rakt emot Kevin som stod med ryggen emot! den smällde av ca 3-4 meter ifrån honom. Och tur i oturen så hade den slickat grusplanen så att den tappade farten, annars hade Kevin haft den i ryggen…

Jag vill också passa på att varna för dessa vackra rispapperslyktor; Khom Loy. På fotot är det faktiskt jag som försöker få iväg en sådan. Det var första året dessa såldes och då var det ingen som förstod vilken skada dessa kunde göra, i alla fall inte jag. Jag var glad att något alternativ fanns istället för dessa raketer.
Men sen kom bönderna och varnade. De bönade och bad att man inte skulle sälja dessa längre. Metalltrådarna är så tunna så att dessa åker med i hö och halm som bönderna ger sina djur, samt att de som hamnar på betesmarker blir uppätna av djuren, främst korna. De djur som får dessa i sig får sina magar bokstavligt talat uppsprättade av metalltrådarna. De går en fruktansvärd och plågande död tillmötes. Och blåser det så kan elden i lyktorna lika gärna bränna hål på själva ballongen så att den dalar ner mot marken och tänder fyr på något, i värsta fall kan ett hem brännas till grunden…

Tänk er för! Fira nyår! Sparka ut det gamla året! Fira in det nya året! Ät så mycket mat så att ni storknar! Drick bubblande så att ni rapar i tre dagar! Spelar ingen roll! Men tänk på djuren!!!

Med detta önskar jag er ett riktigt gott slut och ett gott nytt år!

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

Tarotstollan
2013-12-31, 02:17
#1

Min kompis tillbringade 2 nyår i skyddsrummet i sitt hus med sin hund.

Andra gånger fick hon åka 8X2 mil för att hitta ett pensionat som kunde och hade plats att ta emot hunden.

Vem betalar dessa extra utgifter, inte kommunen inte?

Hoppas verkligen att det blir ett totalförbud för skiten snart!😡

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

ms-mee
2013-12-31, 09:38
#2

Jag har slutat fira nyår sen Hubert (en fluffig pudel😉) kom in i bilden.
Han var inte alls rädd för raketerna, inte ens de största. Sen skulle vi ta sista promenaden för kvällen (ett par timmar innan 12 slaget, vi har baksida, där får dom gå ist) Inne på området var det folk som smällde och en raket fick snedtändning och flög 5 meter framför oss. 
Hubert brydde sig inte så mycket och jag tänkte att jag gör det inte heller, går förbi bara. Och precis när vi gjort det kommer det en till! Precis bakom. Och sen dess är han livrädd. 
Men vi har tur då han återhämtar sig efter ett par timmar iaf. Men efter varje raket springer han in i badrummet och ligger där och "gråter", tills han vågar sig fram igen. 

Vi försökte lösa det genom att sätta upp skyltar, men det var ingen som brydde sig. Kartongen vi hade skrivit på använde dom som hjälp att tutta på raketerna.. 
En annan sak folk ofta glömmer är att plocka upp sitt skräp! En raket är ju inte det bästa att tugga på. Efter ett väldans tjat hans två första nyår så tittar han knappt på skräpet längre som tur är, men det bor Mycket hundar här.. 

Men vi tränar, varje år. Så förhoppningsvis blir det lättare med tiden :)

//Helene

Medarbetare på Days Of Our Lives

Ria74
2013-12-31, 17:41
#3

Jag har turen att ha haft 2 hundar som inte varit skotträdda, men jag väljer ändå att inte skjuta raketer. Det finns massor av djur i vår natur som säkert är skräckslagna en natt som denna bara för att vi väljer att smälla raketer.

Det räcker gott med ett tomtebloss för min del inomhus om jag nu tvunget ska ha någon form av raket 🙂

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

yamher
2014-10-13, 18:26
#4

vid nyårsafton nu 2013 så kom ett helt gäng av dessa rislampor över vårt område. jag förespråkar inte vanliga raketer, och kommer inte att börja heller men dessa rislampor skräpar ner så fruktansvärt. Åtminstone om jag skulle skjuter raketer kan jag städa efter mig men rislamporna blir bara liggande. Var nyfiken då de skulle vara så naturliga och nedbrytbara men till midsommar hade de jag följt inte ens kommit i närheten av att vara försvunna. Anser att det är oansvarigt att använda dem som raketer (fast av olika anledningar).

Håller med TS att det finns gott om sätt att fira in det nya året på….

Alis volat propriis Oskyldig

[sanna70]
2014-10-18, 10:20
#5

Tycker synd om alla djur som är rädda för smällare och raketer och troligtvis andra höga oväntade ljud. . 

Det finns ett sätt att träna sina djur, så det på ett djurprogram. Dem använde ett cd med oväder och åska. Till att börja med hade dem det på det allra lägsta nivå och hunden fick godis efter dem få minuter . Dagen efter samma sak dock höjde dem volymen en aning och spelade en minut längre. . Så höll dem på och till slut hade dem högsta ljudet på utan att hunden brydde sig alls. 

Förhoppningsvis kan flera djurägare ha nytta av dessa tips .

ms-mee
2014-10-20, 09:50
#6

#5 Den skivan använder jag. Dock funkar den inte på Hubert, utan han hör skillnad på när det smäller ute och när det kommer från högtalarna. 

Men jag brukar ha på den hela dagen när det smäller i hopp om att det maskerar lite från oljuden ute iaf :)

//Helene

Medarbetare på Days Of Our Lives

[sanna70]
2014-10-20, 15:04
#7

Stackars hund. .  Jag har bara katter hemma och dem bryr sig inte men kanske skulle man dela  tips till varandra. Det finns kanske flera andra sätt som man kan använda sig av för att lindra djurens skräck när det smäller ute. .  Dela gärna med er. 🌺

Upp till toppen