Historia

Pepparkakan

2015-11-28 21:04 #0 av: leemland

Nu när Julen närmar sig med stormsteg har jag har gjort en liten artikel om Pepparkakan och dess historia

Var exakt pepparkakan kommer från är inte riktigt säkert, då det finns för lite information om detta. Och dess namn är också oklart, men en teori är att det är för kryddningen/kryddorna.


Historikerna tror att pepparkakan kan ha anor från 1700 f.Kr och det förekommer även texter om att romerska krigare hade med sig pepparkakor ut i krigen för att de höll så pass länge utan att mögla.


Till Sverige kom pepparkakan först på 1300-talet, troligtvis från Tyskland. Det var till kung Magnus Eriksson och Blanka av Namurs bröllop som det finns nedtecknat uppgifter om att råvaror till pepparkakan köpts in och detta skedde år 1335.


I början användes peppar som en av ingredienserna i degen, men också ingredienser som anis, fänkål, cederolja, kardemumma, syltad citron och pomeransskal användes i degen. För att söta degen användes inte socker eller sirap under medeltiden utan de använde istället honung. Ofta penslades pepparkakan med vatten också för att se mer aptitlig ut. Oftast var det nunnor som bakade pepparkakorna och de såldes hela året som medicin i klosterapoteken då de ansågs ha lugnande effekt och lindrade matsmältningsbesvär.


Ta en pepparkaka så blir du snäll”


Inte minst kungligheterna i Norden uppskattade pepparkakan, Unionskungen Hans blev till och med ordinerad pepparkakor mot sitt dåliga humör- därav kommer kanske myten om att man blir snäll av pepparkakor.

Det var på 1700-talet som pepparkakan hamnade i de svenska kokböckerna och därmed blev pepparkaksbak vanligare i hemmen. Men det var inte förens på 1800-talet som pepparkakan blev förknippad med julen. Det har även producerats lite udda pepparkaksvarianter under åren, bland annat så har det funnits vita pepparkakor som dekorerades med karamellfärg. Och det var ända in på 1900-talet som peppar eller kryddpeppar användes i recepten.

Idag så exporterar Sverige pepparkakor med olika smaksättningar till andra länder bland annat till USA.

1996 instiftades i Sverige pepparkakans dag som firas den 9 december. Och denna dag instiftades av AB Annas Pepparkakor.
Källor: 

https://sv.wikipedia.org/wiki/Pepparkaka

http://www.bageri.se/aktuellt/nyheter/det-visste-du-inte-om-pepparkakor/

http://pepparkakan.com/kuriosa/

/ J 
"So complicated, Look how we all make it, Filled with so much hatred, Such a tired game"         Sajtvärd för aupair.ifokus.se/    &  bakverk.ifokus.se/

Anmäl
2015-11-28 21:13 #1 av: Tarotstollan

Mycket intressant! Mer pepparkakor åt svenska folket!Hjärta

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2015-11-28 21:26 #2 av: tlover

"För att söta degen användes inte socker eller sirap under medeltiden utan de använde istället honung."

och som biodlare undrar jag då direkt om nån vet om ett recept med honung istället för socker?

edit: Jag har dessutom gjort en slags pepparkaka med pu-erh te i

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2015-11-28 21:35 #3 av: GotTreats?

Väldigt intressant att läsa Tummen upp

Anmäl
2015-11-28 23:05 #4 av: Gunlog

Jag har precis köpt danska pepparkakor, kallas för "brunkager". Jag har inte smakat dom än, men det är nog inte samma smak alls.

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

Anmäl
2015-11-29 11:36 #5 av: leemland

Vad kul att ni gillar den Glad

/ J 
"So complicated, Look how we all make it, Filled with so much hatred, Such a tired game"         Sajtvärd för aupair.ifokus.se/    &  bakverk.ifokus.se/

Anmäl
2015-11-29 19:04 #6 av: Gunlog

#5 Inte så konstigt. Här finns ju mycket info. Tummen upp

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.