Annons:
Etikettertraditionerhistoriabudskapartikel
Läst 9979 ggr
leemland
11/28/15, 9:04 PM

Pepparkakan

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Nu när Julen närmar sig med stormsteg har jag har gjort en liten artikel om Pepparkakan och dess historia

Var exakt pepparkakan kommer från är inte riktigt säkert, då det finns för lite information om detta. Och dess namn är också oklart, men en teori är att det är för kryddningen/kryddorna.

Historikerna tror att pepparkakan kan ha anor från 1700 f.Kr och det förekommer även texter om att romerska krigare hade med sig pepparkakor ut i krigen för att de höll så pass länge utan att mögla.

Till Sverige kom pepparkakan först på 1300-talet, troligtvis från Tyskland. Det var till kung Magnus Eriksson och Blanka av Namurs bröllop som det finns nedtecknat uppgifter om att råvaror till pepparkakan köpts in och detta skedde år 1335.

I början användes peppar som en av ingredienserna i degen, men också ingredienser som anis, fänkål, cederolja, kardemumma, syltad citron och pomeransskal användes i degen. För att söta degen användes inte socker eller sirap under medeltiden utan de använde istället honung. Ofta penslades pepparkakan med vatten också för att se mer aptitlig ut. Oftast var det nunnor som bakade pepparkakorna och de såldes hela året som medicin i klosterapoteken då de ansågs ha lugnande effekt och lindrade matsmältningsbesvär.

Ta en pepparkaka så blir du snäll”

Inte minst kungligheterna i Norden uppskattade pepparkakan, Unionskungen Hans blev till och med ordinerad pepparkakor mot sitt dåliga humör- därav kommer kanske myten om att man blir snäll av pepparkakor.

Det var på 1700-talet som pepparkakan hamnade i de svenska kokböckerna och därmed blev pepparkaksbak vanligare i hemmen. Men det var inte förens på 1800-talet som pepparkakan blev förknippad med julen. Det har även producerats lite udda pepparkaksvarianter under åren, bland annat så har det funnits vita pepparkakor som dekorerades med karamellfärg. Och det var ända in på 1900-talet som peppar eller kryddpeppar användes i recepten.

Idag så exporterar Sverige pepparkakor med olika smaksättningar till andra länder bland annat till USA.

1996 instiftades i Sverige pepparkakans dag som firas den 9 december. Och denna dag instiftades av AB Annas Pepparkakor.

Källor: 

https://sv.wikipedia.org/wiki/Pepparkaka

http://www.bageri.se/aktuellt/nyheter/det-visste-du-inte-om-pepparkakor/

http://pepparkakan.com/kuriosa/

/ J 
"So complicated, Look how we all make it, Filled with so much hatred, Such a tired game"         Sajtvärd för aupair.ifokus.se/    &  bakverk.ifokus.se/

  • Redigerat 10/5/23, 1:50 AM av Carmarino
Annons:
Tarotstollan
11/28/15, 9:13 PM
#1

Mycket intressant! Mer pepparkakor åt svenska folket!❤️

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

tlover
11/28/15, 9:26 PM
#2

"För att söta degen användes inte socker eller sirap under medeltiden utan de använde istället honung."

och som biodlare undrar jag då direkt om nån vet om ett recept med honung istället för socker?

edit: Jag har dessutom gjort en slags pepparkaka med pu-erh te i

l'm back

GotTreats?
11/28/15, 9:35 PM
#3

Väldigt intressant att läsa 👍

Vänta bara tills min trolldryck börjat verka Skrattar


Gunlog
11/28/15, 11:05 PM
#4

Jag har precis köpt danska pepparkakor, kallas för "brunkager". Jag har inte smakat dom än, men det är nog inte samma smak alls.

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

leemland
11/29/15, 11:36 AM
#5

Vad kul att ni gillar den 🙂

/ J 
"So complicated, Look how we all make it, Filled with so much hatred, Such a tired game"         Sajtvärd för aupair.ifokus.se/    &  bakverk.ifokus.se/

Gunlog
11/29/15, 7:04 PM
#6

#5 Inte så konstigt. Här finns ju mycket info. 👍

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

Annons:
Gunlog
12/12/15, 3:21 PM
#7

Nu har jag smakat dom! Dom är jäääääääättegoda!Dom är liiite mildare i smaken och det passar mig perfekt! 😉

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

[Göstage]
2/3/20, 1:11 PM
#8

Göteborgs pepparkaksbageri är något av en lokal institution, och vill man ha kakleverans till jul har man fått beställa halvårsvis innan. Men nu är företaget, grundat 1934 och i nuvarande familjs ägo sedan 1950, ute till försäljning.
"Livet består av mer än pepparkakor", säger nuvarande innehavaren till GP. (Tyvärr har det blivit betalartikel.)

Carmarino
2/3/20, 1:39 PM
#9

#8 Hoppas någon annan tar över. Är det inte Göteborgs pepparkaksbageri som gör cederpepparkakorna?


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[Göstage]
2/3/20, 1:52 PM
#10

#9 Det är väl mer citruspepparkakor som är deras paradsmak. Kan det vara Kronan som är cederpepparkakespecialister?

Carmarino
2/3/20, 3:16 PM
#11

#10 Ja, det är nog Kronan jag tänker på. Nu när du säger det så känner jag igen namnet. Har nog någon burk (utan pepparkakor) stående i något skåp. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Upp till toppen
Annons: