Övrigt

Julens tråkigheter

2012-12-04 16:33 #0 av: Rita-S

Nog finns det tyvärr en hel del saker runt jul och nyår som man gärna vill vara föruten. Inbrott om man inte är hemma, brand och andra tråkigheter är inget man vill tänka på när julfriden skall sänka sig över hus och hem.. så tänk på det innan!

 

Jul och nyår är tyvärr högtid för bränder och andra tråkigheter då folk ofta reser bort över några dagar, och har mycket levande ljus. Mer belysning är framme än normalt, och mycket av det är saker som förvaras i förråd och på vindar över hela övriga året.

Jag tänker därmed komma med en hel del tipps här som kanske inte är så roligt, men som kan hjälpa att iaf forsöka se till så man kan minska risker.

 • Kolla din hemförsäkring och försäkring på ditt hus/lägenhet eller boendet i övrigt. Det kan vara bra att veta om vad den täcker i vilket fall även kvarvarande bit av året. Har du ingen bo eller hemförsäkring redan? Jag rekomenderar dig dom hundralapparna i året för en inbo och lösöreförsäkring så du inte står där utan något stöd alls.. ut i fall du skulle ha så himla otur.
 • Innan du hänger upp julgransbelysning och ställer fram adventsstaker.. kolla genom dom! Se över om någon gullig-på-bild gnagare har varit framme och provsmakat om sladdar smakar gott detta året eller inte, och se genom om du kan se tecken på att plast börjar bli sprucken och spröd, eller misfärgat, då detta kan tyda på problem i det elektriska. Kolla även förlängningssladdarna.
 • Släck inte med att vrida om en lampa i belysningen. Mycket bättre att montera dit en brytare. Att vrida ut en lampa litegrann kan bilda gnistor!
 • Anskaffa gärna et brandslockningsapparat eller fler (jag rekomenderar pulver), och gärna en brandfilt. Bor du över backeplanet, kolla så du har koll på nödvägar från lägenheten och kanske det inte är så dumt att anskaffa en brandstege? Chansa inte på att spara pengar på lågpriskjedjor med att köpa deras egna jättebilliga saker. Detta är för viktig att snåla på, köp via räddningstjänsten eller fråga ditt försäkringsbolag om dom har avtal med något seriöst ställe! Och kom i håg att dessa skall kontrolleras och besiktigas en gång om året. Varför inte lägga in den rutinen tidigt i adventstiden?
 • Lär barnen 110 (Norge) eller 112 (Sverige) om dom är så stora att dom kan förstå sådan. Lär dom vad dom skall säga så att dom kan hjälpas åt ut i fall att.
 • Kolla batterier i brandvarnarna!! Byt gärna om du vill vara helt säkra.
 • Förvara tändsticksaskar och tändare långt utanför räckevidden för barn, vilket ni garanterat gör ändå men dubbelkolla gömstället!
 • Lämna aldrig ett värmeljus utan tillsyn oavsett om du "bara" skall en snabbis på toa. Det är så snabbt att ett djur eller barn välter omkull det, och jag har varit med om värmeljus som har vält omkull av sig själv med. Ta dig heller den ekstra sekunden att tända det på ny i stället för att risikera något!
 • Kolla om gardinerna ligger intill värmeelement eller inte. Ligger dom intill? Forsök se till att dom inte gör det som bäst det går. Jag personligen vill heller ha gardiner som ligger fult till än nån liten tråd som skulle råka sticka in i ett värmeelement som är när trasig och fattas eld.
 • Skaffa gärna en stearinljus-släckare! Och om du redan har sådana, kolla att fjädern fungerar än. Det finns sånna små lock med ring på, som lägger sig ner och kväver flamman eftersom ljuset brinner ner, det är så himla snabbt om man fördyper sig i en bok att man inte riktig håller koll.. och placera den långt från dekorationen!
 • Gör du egen dekor med mossa, använd mossa som är behandlat för att inte fatta eld, det kostar inte alls mycket och ser till att din adventsstake är säkrare.
 • Skall du resa bort? Glöm inte sista kollen av fönster och dörrar, att allt är låst, att du drar ut saker som kan starta bränder, släck julbelysningar, dra ut micro, kaffebryggare, mobilladdare som stannar hemma, andra former omformare..
 • Om du skall resa bort kan det vara smart att ha nån lampa i några rum med lågenergilampa på ett tidur så det ser ut som ni är hemma. Och kanske hallbelysningen kan stå på?
 • Skall du resa bort, säg inget om det på facebook, twitter och andra ställen. Det finns folk som sitter och håller stenkoll på sådan för att antigen själv dra nyttja av det eller tippsa nån som tänker göra't.
 • Kolla även vad din reseförsäkring och ev bilförsäkring täcker av ev stölder och andra tråkigheter man kan räkna med vid utfärder.

Det finns även en hel rad med saker man måste tänka på gällande djuren i julen. Men jag tror jag skall ta det i en egen artikel!

Ha en trygg högtid!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2012-12-04 18:13 #1 av: MissInAction

Jättebra tips, Rita! Tråkigt, men nödvändigt Glad


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2012-12-04 19:17 #2 av: Rita-S

Tack :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2012-12-04 19:56 #3 av: [RMSLiners]

Jättebra artikel dock lägger jag till en sak som en brandinstruktör undervisa om i sommras, köp aldrig brandsläckare från jula, coop eller andra butiker. Köp direkt från räddningtjänstens egen butik (kommer inte ihåg namnet på butiken) då en brandsläckare enligt lag måste följa vissa restriktioner och dessutom vara av storlek efter ytan man bor på.

Anmäl
2012-12-04 19:59 #4 av: [RMSLiners]

Ps en sak till som är viktig. En brandsläckare ska besiktas en gång om året.

Anmäl
2012-12-04 20:12 #5 av: Rita-S

Jag skriver in det i artikeln, tack för infon RMS! :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2012-12-04 20:49 #6 av: [RMSLiners]

#5 Gör så, jag kommer dock inte ihåg vad brandinstruktören sa att butiken hette men de säljer allt inom brandsäkerhet mm och utför även besktningar på brandsläckare. Han berätta också att man aldrig ska gå på att köpa en svindyr brandsläckare, de funkar sällan.

Anmäl
2012-12-04 20:52 #7 av: Rita-S

Jag brukar kolla med försäkringsbolaget vad dom vill man skall köpa för dom brukar ha bra avtal med räddningstjänsten och brukar även erbjuda rabatter på försäkringen om man köper sådan :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2012-12-05 14:03 #8 av: monstermash

En sak som man ofta glömmer att tänka på! Gamla tomtar är mycket mer dyrbara, även om de var billiga när ni köpte dem för många år sedan. Så om ni har möjlighet tycker jag absolut åtminstone de dyraste tomtarna ska få vara kvar i lägenheten/huset istället för i något förråd.

Tyvärr fick jag och min familj erfara det i år. Skrikandes Nästan hela tomtesamlingen är borta.

Vill du se valpbilder så titta gärna på min instagram.

Anmäl
2012-12-05 14:07 #9 av: monstermash

Förresten, angående att resa bort. Om ni använder timer, tänd inte hela lägenheten eller huset samtidigt - det är så uppenbart att det är timer då. Flört

Jag brukar vara villavakt, och då är jag ju där, flyttar runt på utemöblerna (om det inte är mitt i vintern), slänger skräp (de har djur så sopor blir det ju) och tar in skräpet. Bara genom att göra det ser det förstås bebott ut, men de har också timer till alla rum, som startar olika tider. Glad Behöver jag nämna att de aldrig haft inbrott?

Vill du se valpbilder så titta gärna på min instagram.

Anmäl
2012-12-21 12:14 #10 av: Love-

110 ? det finns inger nr som är 110 annars bra skrivit

Besök gärna min FB:sida:http://www.facebook.com/RosaliesDesign och min hemsida http://www.rosaliessmycken.n.nu/
 Medarbetare på återbruk , trädgård och Feminism

 

  

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.