Traditioner

Julen för mig - Mimmie berättar

2012-12-03 21:58 #0 av: TerriZue

Det har blivit dags för ännu ett inlägg i "Julen för mig-serien" och nu har det blivit min tur. Min jul handlar mycket om pyssel, lek, julfilm, julmusik, tända ljus och förberedelser i flera månader. Jag älskar julen mer än någon annan tid på året och innerst inne är jag fortfarande ett litet barn. Jag sitter fortfarande och hoppas att jag ska få min biljett till Polarexpressen och jag har fortfarande planer på att flytta till Nordpolen och konvertera till tomtenisse. Så här ser min jul ut. :)

Själva planerna för julen börjar redan i juni/juli och då tjuvlyssnar jag också på de första jullåtarna i smyg. Det är i början av juli som de fösta, varma julkänslorna, längtan efter den bästa tiden på året brukar smyga sig på mig och försäkra sig om att jag inte glömt bort dem. De ligger och pyr längst ner i magen, håller sig i bakgrunden tills höstmörkret sakta kommer allt närmare.

När det är september brukar jag inte längre kunna motstå julkänslorna som blir starkare och starkare hela tiden. Då ställer jag glöggen och börjar göra mina julkort och annat pyssel som kräver mycket tid och förberedelser.

Ju mörkare det blir, desto mysigare blir det, julsångerna spelas oftare, och jag eldar levande ljus var och varannan dag. Så småningom börjar jag hålla koll på vädret och spana efter tecken på minusgrader och snö. Jag handlar de julklappar jag ska ge bort, förbereder korgar som jag ska ge bort och köper mig en chokladkalender.

En vecka innan advent kliar det i fingrarna och det spritter i hela kroppen, jag får äntligen plocka fram mina julgardiner, ljusstakar och stjärnor. När de sitter uppe och det lyser så härligt i mörkret känns det som att det lyser innifrån mig också och jag kan bara inte låta bli att le med hela ansiktet. Jag blir lika lycklig när jag ser hur stjärnor och ljusstakar börjar dyka upp i andra fönster här och var.

Jag och min syster träffas hemma hos min mormor och bakar pepparkakor tillsmmans, en tradition som vi haft i många år.

Inför första advent kokas knäck och jag gör trillingnötter, ischoklad och risbräck. På första söndagen i advent blir det lussebullsbak.

Nu är jag i full gång med allt julpyssel och julbak. Jag kokar marmelad, bränner mandlar, bygger upp mitt årliga pepparkaksprojekt och slår in julklappar. Jag stöper ljus och gjuter tvålar som jag lägger i presentkorgarna tillsammans med en oändlig massa julgodis, marmelad, skorpor och liknande.

Julkalendern tittar jag på varje dag, trots att jag är tjugofyra år fyllda har jag ännu inte tröttnat på att följa julkalendern. Jag tittar mycket på julfilm och så här nära inpå jul spelas uteslutande julmusik (vilket mer eller mindre driver min sambo till vansinne).

På lucia har jag alltid glitter i håret, oavsett var jag ska vara eller vad jag ska göra, glitter i håret på lucia måste det vara. Det är även lucia jag har som deadline för att skicka iväg alla julkort men de är klara långt innan dess.

Runt den 20:e december tar jag in granen och klär den. Först upp är en liten klocka gjord av pärlor som jag har med mig hemifrån. Den har varit det första som kommer upp i granen i alla år och det har alltid varit jag som får sätta upp den, att klä granen utan den hade inte kännts rätt. Medan jag klär granen lyssnar jag på Lars Vegas Trios julskiva Lars Christmas, det är tradition och kan inte bli rätt utan den.

Den 23:e december är det uppesittarkväll. En gång om året spelar jag Bingolotto och det är på uppesittarkvällen. Då kokar jag risgrynsgröt och gör Ris a la Malta som vi äter tillsammans med en skiva vörtbröd och lite glögg och julmust medan vi tittar på TV:n. Har jag några julklappar kvar att slå in görs även detta till uppesittarkvällen. Att gå och lägga sig i sängen sen och försöka somna när man vet att nästa gång man vaknar är det den mest underbara dagen på året är ganska svårt (att man desperat hoppas att det i år faktiskt ska vara min tur att få åka med Polarexpressen gör det inte det minsta lättare).

På julaftons morgon går jag upp riktigt tidigt. Jag har alltid varit morgonmänniska, jag älskar vintermorgnar och det är ju något alldeles speciellt med just julaftons morgon. Jag tittar på granen (som fått vara tänd även under natten just den dagen), kokar lite te och tänder några ljus. Med detta myser jag upp mig i soffan (min sambo orkar inte gå upp så tidigt) och väntar på att julkalendern ska börja.

När julkalenderns sista avsnitt är slut gör jag mig i ordning inför dagen och sedan bär det av för att äta julfrukost. En tradition som min gammelmormor startade och som har hållit i i över tjugo år. På gammelmormors tid träffades vi redan klockan sju hemma hos henne och åt och njöt av varandras sällskap, nu har dock tiden flyttats fram till ungefär nio.

Runt klockan elva är frukosten avklarad och alla åker vidare. Jag åker hem till min smabos mormor där min sambos mysiga släkt väntar med en helt fantastisk jullunch. Vi äter (igen) och har det jättetrevligt. Efter maten sitter vi bara och jäser ett tag, alla är alldeles för trötta för att orka göra mer än så.

Till Kalle Anka och hans vänner (som är ett absolut måste på julafton) fikas det lite grann.

Julklapparna öppnas senare på kvällen och sedan har vi det bara lugnt och skönt. Jag och min sambo åker sen hem och avslutar kvällen/natten uppkrupna under täcken och filtar i soffan framför någon bra film.

Hela året ser jag fram emot den här underbara dagen som får mig att känna mig så otroligt glad.

Jag har alltid trott på magi och julen är verkligen magisk!

Seeing isn't believing, believing is seeing.

 /Mims Medarbetare på Julen.ifokus och Harry Potter.ifokus

Anmäl
2012-12-03 22:06 #1 av: Rita-S

å vilken trevlig berättelse, Terri, tack så mycket för att du delade av dig! :D

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2012-12-04 09:44 #2 av: TerriZue

Kul att höra! :) Tack!

Seeing isn't believing, believing is seeing.

 /Mims Medarbetare på Julen.ifokus och Harry Potter.ifokus

Anmäl
2012-12-04 12:11 #3 av: MissInAction

Håller med! Jättetrevligt och mysigt att läsa Skrattande Jag blir verkligen inspirerad ♥ Tack!

Hm kanske jag ska ta och se den där filmen Polarexpressen idag?? Har aldrig sett den faktiskt. Såg att den finns på Netflix.


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2012-12-05 03:13 #4 av: Tarotstollan

Vilken underbar berättelse, tack för att du berättade den!

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2012-12-05 16:24 #5 av: TerriZue

Härligt att höra! :D Tack! :)

Seeing isn't believing, believing is seeing.

 /Mims Medarbetare på Julen.ifokus och Harry Potter.ifokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.