Presenttips

En enkel halsduk!

2012-11-05 22:05 #0 av: Rita-S

En halsduk är inte så avancerat att sticka, kan vara snygg, i vilket som helst typ av garn, färg eller längd. Hur lång du stickar bestämmer endast du själv!

Du börjar med att lägga upp det antalet maskor du vill ha. Du bestämmer själv om du vill ha en rätt smal eller bred halsduk, men kom i håg att du måste ta med i beräkningen hur "stelt" garnet blir och hur fast du stickar. Om du är ny på att sticka så följ rekomendationen som står på pappersremsan runt garnnystet. På bilden här använder jag Järbo Raggi Batik garn som rekomenderar pinnar 4,5 till 5 i storlek och jag använder pinnor nummer 7 då jag vet jag tenderar att sticka rätt fast. I stället för att forsöka göra om på det sätt jag stickar väljer jag hellre större pinnar för att få lösare stickning.

När jag stickar använder jag 2 räta - 2 aviga - 2 räta - 2 aviga, och väljer då lägga upp antall maskor som kan delas med 4 och få ett helt tal, altså så att jag alltid avslutar med två aviga maskor för varje vända.

På så vis får jag en 'randig' halsduk. Sen lyfter jag alltid av första masken utan att sticka den och sen stickar jag en rät maska, fortsätter med två aviga och så vidare. Vänd och gör om. I och med att du har lagt upp antall maskor så att det alltid avslutas med två aviga maskor behöver du inte tänka efter vilken sort mask du skall inleda med!

Självklart kan du göra det ännu änklare och sticka endast räta masker. Det kan blir hur bra som helst om du använder ett garn som är "luddigt", då du inte kommer se hur det är stickat när det är klart.

Och sen.. sticka på. Tills du är nöjd. Du kan antigen välja att sticka lite kortare halsduk och sy in ena ändan på halsduken så du får en ödla att dra den andra biten genom så behöver man inte knyta någon knut, eller en lite längre så du iaf får ett helt varv runt halsen. Eller längre om du vill förståss.

Sedan fäller du av maskorna. Om du vill kan du sen knyta fransar. Ta två eller tre  trådar i hop. Gör en bïj på mitten av trådarna om du vill göra en änkel frans, då tycker jag bredden på halsduken är ett bra mått för franslängden. Här demonstrerar jag med en röd tråd bara så ni ser tråden mot halsduken.

Dra sen trådarna genom en av slutmaskerna med en virkenål tills du har en lagom stor ödla och dra trådarna på andra sitan genom ödlan och dra ordentlig åt. Nu har du en frans! Gör om detta i varje av maskerna på varsin ända av halsduken. Fördel med denna fransen är att du kan prova en frans, och blir den för tunn eller för kort är det lätt att göra om, så klipp inte mer trådar än till en frans först tills du har beslutat hur den skall se ut! Dock måste du alltid klippa en tråd mer än du använder i första knuten så du har måttet kvar när du är nöjd.

Om du vill knytta en knut i stället får du beräkna minst en centimeter tråd som kommer gå åt till själva knuten. Igen kan du prova med en ända frans och vid att inte strama åt knuten helt kan du se om du blir nöjd med längden på trådarna, om du inte stramar åt den hårt är det inte svårt att lirka upp den igen. När du är nöjd med längden på trådarna drar du åt knuten ordentlig intill kanten på halsduken. Gör på samma vis, fiska genom tråd med en virkenål. Sen drar du tråden eller trådarna helt genom så du inte får någon ödla, och sen ser du till att tråden är lika lång på båda sidor innan du knyter knut.

Det är inte alls något måste att göra fransar, halsduken kan bli lika snygg även utan! :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2013-11-28 10:08 #1 av: Rita-S


Hoppas detta kommer till nytta för någon! :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2013-11-28 11:14 #2 av: TerriZue

Jättebra tips! det är så  kul att sticka och att ge bort hemmagjorda klappar. En halsduk passar ju perfekt nu när det börjar bli kallare. :)

Seeing isn't believing, believing is seeing.

 /Mims Medarbetare på Julen.ifokus och Harry Potter.ifokus

Anmäl
2013-11-28 11:23 #3 av: Rita-S


#2 just så är det ju :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2013-11-29 21:53 #4 av: Bruden-Mbuti

får jag kopiera och skriva ut för att visa damerna på cafe Q?


 

Anmäl
2013-11-29 21:55 #5 av: Rita-S

Absolut! 

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2013-11-29 21:56 #6 av: Bruden-Mbuti


tack så mkt

Anmäl