Lek och Pyssel

Återbruk som julklapp!

2012-11-05 21:18 #0 av: Rita-S

Det är inte alltid det måste kosta mycket pengar för en julklapp. Det kan vara saker kan återanvändas så att man ger nytt liv till något, kanske på ett helt annat sätt än förut?

Gardiner du inte längre vill ha själv kan ju antigen skänkas till loppis, second-hand affärer, röda korset.. eller du kan göra julklappar. Gardiner, bitar av påslakan/örngott eller vanliga lakan och så vidare kan klippas till småbitar och du kan göra lappteknik eller såkallad Quilt på engelska. Du kan därmed göra kuddfodral, dukar, små filtar, grytklutar och annat av stoffbitar! Det finns massor med gratis mönster ute på internett som visar hur du kan använda stoffbitar för att göra nya saker!

Om du inte har gardiner till övers kan du fynda på loppis och klippa till bitar. Med hjälp av frigolit kon, kula, hjärta eller vad som helst i frigolit och massor med tygbitar kan du göra kransar eller "granar" med hjälp av fyrkantiga eller runda bitar som du trycker in i konen med en riktig tjock stickpinne eller et eget verktyg särskillt för denna tekniken. Fin present att ge bort!

 

Eller varför inte sy leksaker till en bebis? En fyrkantig kub fylld med vadd eller bomull exempelvis. Eller ett pillerglas i plast som går att skruva locket på, och ha i en handfull torkade ärter och sen massor med vadd runt innuti så det skramlar och låter! En trasdocka av gamla lakan, påslakan, örngott och gardiner? En leksaksorm, en elefant, en häst eller annat? Mycket stiliserat form, och tryck in massor med bomull och/eller vadd. 

Små förkläder till vinflaskor eller glöggflaskor är inte så svårt, rita upp på papper först en lagom storlek på ett förkläde, klipp ut tyget i rätta formen, lås kanten med sick-sack och fäste sen kantband på. Gör kantband runt "halsen" och att knyta runt "magen". Dessa är ju både för att dekorera flaskor, men även för att fånga upp droppar som rinner, så gör gärna en handfull till den som skall få ;) Du kan dekorera förklädet med spets, knappar eller pärlor!

Syltglas och glasflaskor som går att återvända är en skattehög av de helt stora. Koka glasen så klisterlappar försvinner, och använd sedan tändvätska och vanlig torkpapper för att gnugga bort alla spår av klister. Tvätta sen vanligt igen så tändvätskan försvinner och du är klar för att använda det till något. Du kan få vänner och familjmedlemmar att spara sina syltglas, sillglas eller vad-som-helst-glas åt dig med!

Du kan därmed dekorera glasen med tyger och band, glitter, färg och annat. Små glas kan fyllas med stearin och veke, eller med godis som är pyttesmått. Eller du kan dekorera dom och sen fylla med kandi-socker och ge bort tillsammans med ett fint paket kaffe eller the.

Du kan koka hemgjort marmelad och ha på glas, ett litet cirkelrunt tyg fäst på locket med et fint band runt (då var vi tillbaka på dessa gardiner då!) och du har en snygg present.

Det mästa kan stoppas i en glasburk. Sytråd, nålar och en liten sax till den som broderar mycket. Små varianter av kakor du bakar själv. Godis, antigen hemgjort eller köpt, eller pysselgrejs till den som gillar sådant. 
Burken kan vara snygg i sig själv eller du kan dekorera litegrann!

Jag har ju redan visat en såkallat förkylningsdoktor, även den duger bra att ge bort i julklapp. En riktig stor burk kan användas att ha kaffe i, te, eller tepåsar kanske?

Pringles-burkar kan även dom användas till klappar. Skaffa litegrann stel men lätt böjbar plast, såga burken i två, måla eller dekorera burken och locket med tyg eller färg och annat, och limma sen den stela plasten mellan övre och nedre del av pringles-burken. Ha så i några långa smala stearinljus, och vips har du en snygg burk till stearinljus och du kan lägga vid ett paket snygga servetter.

Är du duktig på att fläta? Spara mjölkkartonger (efter dom är tvättade), hårdpappförpackningar från alla typer mat, lite plastiga påser för kaffe och annat. När du har "många nog" klipper du det i remsor och flätar det du vill ha: Korgar, serveringsfat, förvaringsburkar med eller utan lock, små eller stora väskor. Du behöver även sytråd för att sy i hop här och där, och riktig stärk tråd. Många använder olika tjocklekar fisk-snöre faktisk. 
Om du flätar med bara en sort förpackning (bara kaffepåsar exempelvis, och samma märke/utseende på alla) är det inte alls säkert du behöver färga det, men annars kan du sen sprejmåla och sedan lackera det du har gjort. 

En gammal jeans som har blivit söndertrasad på benen? Klipp av benen så det blir helt rakt och sy i hop i botten. Använd ett ben och gör en axelrem. Sen får du klura på om du sätter på snabbhake på spännet och D-ringar på väskan eller om du syr fast dom i väskan.  Se till att du behåller fram och bakfickorna hela, så har du små förvaringsfack! Det andra benet kan du göra en avdelare til insidan av väskan så du kan få två större fack och antigen syr du igen hela kalaset med en blixtlås eller knappar, eller du kan sy ett lock till väskan, och vips har du en fin väska att ge bort!

Gamla skolådor kan bli en riktig grymt snygg förvaringslåda antigen med eller utan något innehåll. Dekorera med fint papper, med decoupage eller annat, och skriv med kalligrafiskrift på vad du tänkte det skulle vara till. Jag gav nyss bort en sådan låda som te-låda till en kompis i födelsesdagspresent och kostade då på mig att fylla upp den med olika te-sorter och en snygg celofanpåse med kandisocker i.

maritatingsund hade en genial ide, om att fylla smält chocklad i en tesked och sen dekorera litet på chockladen, sen stoppar man teskeden i en celofanpåse och knyter i hop med ett litet snyggt band. Det borde kunde fungera med mer än bara chocklad och teskedar, eller hur? En matsked kanske? Och kanske både med alla typer chocklad, gräddkola och knäck? :) Ett superroligt vis att ge bort några gamla snygga teskedar som man hittar på loppis i alla fall!

Ett gammalt örngott med en korkplatta innuti kan bli en jättefin uppslagstavla. Har du inte korkplatta? Ett tjockt diskställsmatta i svampig material och en wellpapp-platta fixar biffen!

Små virkade glasbricker man hittar kan bli fina små lock till små väskor. Du kan sy en fyrkantig enkel väska, virka, eller sticka, sätta dit ett litet blixtlås, och sen sy fast brickan som lock över blixtlåset, som då knäpps i hop med en liten tryckknapp!

Och detta är bara några ytterst få saker jag kommer på i rena farten här! Skulle jag skrivit om allt man kan göra tror jag artikeln hade blivit på tok för lång för att läsa...

Har ni fler förslag, fyll på i kommentarerna! :D

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2012-11-06 08:48 #1 av: TerriZue

Härlig artikel! Du har alltid så roliga idéer. :)

Jag tyckte mycket om idéerna med glasburkar och med skokartonger som man kan göra allt möjligt kul med.

Det med skedarna tänker jag nog prova på och lägga i mina presentkorgar, det kommer bli jättefint! :)

Vill man dekorera och ge bort mindre förvaringsaskar kan man klä in en tändsticksask i tyg eller papper och dekorera fint, man kan göra pennställ av toarullar eller gamla glasburkar. Är man riktigt pysslig kan man öven använda en gammal skokartong till att göra ett fint litet tittskåp (även här kan man ju använda gamlsa gardiner och andra tyger för att inreda och tepetsera i tittskåpet).

Man kan även göra jättesöta små ljuslyktor av gamla glasburkar. Jag samlade på mig fina höstlöv som jag limmade fast på burkarnas utsida, mellan dem penslade jag tunnt med lim och strödde på finkornig sand. Jag avslutade med att binda ett snöra runt och dekorera med rönnbär. Med ett brinnande blockljus inuti är den helt otroligt söt! :)

Seeing isn't believing, believing is seeing.

 /Mims Medarbetare på Julen.ifokus och Harry Potter.ifokus

Anmäl
2012-11-06 18:27 #2 av: JuliaHolivia

Har funderat mycket men kom på att man kan ju göra ett pennställ av en typ konservburk, eller en hög plastburk som jag hade. Klä den med något snyggt papper och sätt på snygga bilder, papper, klistermärken, pärlor, band m.m. Till kan man även göra ett par bokmärken att stoppa i. Ta ett tjockare papper (eller ta ett tunnare och klistra fast på kartong, dock inte så tjock) och limma fast snygga papper, bilder, klistermärken m.m. Gör ett hål överst och sätt i något snyggt band. Glad Man kan ju alltid klä anteckningsböcker, pärmar, mappar, ritblock m.m. Kanske kan man matcha allt?

Nåt som många ju tipsar om är ju att sy nånting. Men också som här att rita på t-shirts och sy m.m på, jag har tidigare skrivit ut fina bilder på något speciellt papper som jag inte kommer ihåg vad det heter och sen trycker man den på en t-shirt, påse eller annat. Kanske rita nånting till? Riktigt uppskattat!

Ta fina foton (kanske skolfoto?) och klistra in i snygga dekorerade ramar.

Jag har kommit på en riktigt rolig grej, jag gör dekopage på glasunderlägg, tar servetter och använder dekopage-lim som man ju kan köpa. Man kan ju även göra dekopage på annat. har tidigare gjort glas och kastrullunderlägg med mosaikplattor.

 

Något RIKTIGT uppskattat jag gör varje äår är egna almanackor. Man kan köpa tomma och jag brukar rita, klistra in bilder m.m och den är som sagt riktigt uppskattat!

Några tips jag kommer på såhär Flört

Anmäl
2013-10-12 10:35 #3 av: [JeanetteK]


Toppenbra artikel! tack för inspiration! Pussar

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.