Lek och Pyssel

Hemmagjord paketkalender!

2012-10-29 16:12 #0 av: TerriZue

Julen, att pyssla och att skämma bort de jag bryr mig om är tre av mina absoluta favoritsaker. Därför bestämde jag mig i år för att sy en paketkalender med julstrumpor till min sambo. Det har varit ett jätteroligt projekt och nu tänkte jag dela det med er, här kan ni se steg, för steg hur jag har gått till väga.

Jag började med att tänka ut en plan för hur jag ville ha det. Jag visste att jag ville ha en ganska neutral bakgrund med 24 olika knappar fastsydda och i de knapparna skulle det hänga små julstrumpor. Den första bilden som dök upp i mitt huvud var väldigt strikt, det skulle vara en grå bakgrund med röda och gröna stumpor, självklart höll jag mig inte till den idén.

Jag for ut och letade tyger och jag hittade massor! När jag kom hem med mina tyger insåg jag att jag inte skulle kunna hålla mig till den strikta idén och bestämde mig för att göra varje strumpa mer eller mindre unik.

Jag ritade upp ett mönster på papper och började testa mig fram för att komma på det bästa sättet för mig att sy fina strumpor. Det var vårare än jag hade tänkt mig att bli nöjd och det krävdes hela fyra teststrumpor inna jag kände att jag hade hittat rätt.

Första strumpanStrumpa

 

Jag vek tyget dubbelt och målade med blyerts efter mönstret och nålade därefter linjen. Jag klippte ut med c:a en centimeters sömsmån. Jag var inte dundernoga med hur stor sömsmånen var, det kändes inte nödvändigt men jag tog i ordentlig. Det fick hellre vara för mycket än för lite. Jag klippte även ut de små tygstyckena som skulle vara längst upp och fållade dem. Dessa fäste jag med raksöm högst upp (avigsida mot avigsida).

Jag sydde med raksöm längs linjen jag hade (ej högst upp på de mindre styckena) och klippte jack i sömsmånen.

När det var sytt och klart vände jag hela stumpan rätt och satte spetsen (som blev upphängningen till strumpan) där den skulle vara.

Därefter sydde jag med raksöm ihop sidorna högst upp och vek ner överkanten. Resultat; en jättesöt liten strumpa.

 

När jag väl kommit fram till hur jag skulle göra var det bara att stöka ner hela köket och sy, sy, sy och sy lite mer. Det tog mig ganska lång tid att bli klar med alla strumpor, själva sytiden var inte så farligt lång men jag hade mycket annat för mig, så det tog mig nog närmare tre veckor att göra klart allihop.

Strumporna blev klara och jag var jättenöjd med hur söta de var, det var dags att numrera dem. Jag pendlade mellan att skriva siffror med tygpennor eller brodera, då jag inte alls visste hur man skulle brodera verkade pennorna vara ett bättre val. Jag tyckte dock broderade siffror lät finare, så jag letade reda på lite youtube-klipp och lärde mig brodera med kedjestygn.

Jag satte lappar på alla strumpor, så att jag skulle komma ihåg vilken som skulle ha vilket nummer, sen var det bara att brodera. Det tog inte så lång tid som jag hade trott, efter två dagar var jag klar.

 

Jag fållade och broderade även bakrunden (jag skrev God Jul högst upp) och började sy dit knappar. Högst upp och längst ner på bakgrunden fållade jag in ett par gardinstänger. Anledninen till detta är att den ska hänga rakt och tåla lite tyngd.

 

Slutligen fäste jag en kedja genom den övre gardinstången och hängde upp alla strumpor. Resultatet blev (enilgt mig) helt underbart!

 

 

Många timmars slit blev det men jag är så otroligt nöjd! Det enda som saknas nu är de små klapparna att fylla på med.

Jag har lyckats hålla den helt hemlig för min sambo, så den 1/12 åker den bara upp på väggen som en dunderöverraskning!

Seeing isn't believing, believing is seeing.

 /Mims Medarbetare på Julen.ifokus och Harry Potter.ifokus

Anmäl
2012-10-29 20:56 #1 av: Rita-S

Vilken bra kalender! Jättetack för artikeln, Terri!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2012-10-30 08:32 #2 av: TerriZue

Tack så mycket! :)

Det var så lite så! Tack för att jag fick skriva en artikel om den. :D

Seeing isn't believing, believing is seeing.

 /Mims Medarbetare på Julen.ifokus och Harry Potter.ifokus

Anmäl
2012-10-30 08:52 #3 av: WinterPrince

Jättefin!

Mvh Emelie & Jack
Exa Equestrian, Ingen död fisk, 141km

Anmäl
2012-10-31 05:07 #4 av: Bruden-Mbuti

bra ide och fin

Anmäl
2012-11-09 14:35 #5 av: elinskogsberg

Jag älskar den :D

Den är verkligen jättefin :)

Längtar till du är klar med nästa :P

Anmäl
2012-11-12 16:24 #6 av: TerriZue

Tack alla för era positiva kommentarer! :D

Seeing isn't believing, believing is seeing.

 /Mims Medarbetare på Julen.ifokus och Harry Potter.ifokus

Anmäl