Traditioner

Julen för mig - Malin berättar

2012-10-18 20:46 #0 av: [Malin]

Vi kör vidare på temat med att berätta om våra jular och den här gången har det hamnat på mig. Jätteroligt tycker jag så nu kör vi!

Sedan jag flyttade hemifrån 2008 ser julen lite annorlunda ut för min del. Vartannat år firar vi nämligen jul på julafton med mina föräldrar och juldagen med min sambos föräldrar och vartannat år tvärtom.

Gemensamt är i alla fall att det för min del börjas tidigt med julplanerandet och julklappsinköpen. Redan i augusti börjar jag fundera på vad jag ska köpa och ju längre in mot hösten vi kommer, desto mer julsugen blir jag. När alla andra skriker "Nej fy!" när de kommer till julavdelningen på IKEA (som folk alltid säger kommer upp för tidigt, oavsett datum) skriker jag "JIPPIE!" och går loss som en tok om ingen håller i mig. Ett besök på Jul på Liseberg är också obligatoriskt!

Dagarna innan första advent blir det lussebak och sedan, några dagar innan jul, gör jag gärna marmelader, sill och dylikt att ge bort i fina glasburkar.

Om julaftonen firas med min familj åker vi dit på förmiddagen, äter lite lunch i form av Janssons och sill och sedan tar vi det lugnt till Kalle börjar. Efter Kalle är det julklappsutdelning som gäller och sedan blir det middag med köttbullar, prinskorv, sylta, rödkål, grönkål, revbensspjäll och så vidare. Många av mina vänner har väldigt fasta rutiner vid jul och det kan tyckas som att vi har det med så som jag beskrev det men så är det egentligen inte utan vi kan lika gärna ta julklapparna innan Kalle. Huvudsaken är att alla är glada och nöjda!

På kvällen åker vi hemåt igen och laddar om för mer julfirande dagen efter.

/Malin

Sajtvärd på Litteratur

Anmäl
2012-10-19 16:57 #1 av: Rita-S

så trevligt att få ta del av din jul, Malin! ;D Lite udda för mig att läsa om julklappar innan middagen, hos oss har det alltid varit andra vägen om :D

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2012-10-19 17:39 #2 av: [Malin]

Hehe, ja det är olika hos alla och eftersom vi inte ser någon anledning att vänta så gör vi inte det :) Dessutom är det praktiskt om någon fått något man kan göra under dagen, t.ex roliga spel eller liknande.

/Malin

Sajtvärd på Litteratur

Anmäl
2012-10-19 19:55 #3 av: DesK

Malin vilken fin berättelse, låter som att ni har mycket trevliga jular! Glad

Désirée

Anmäl
2012-10-19 22:09 #4 av: [Malin]

#3 Tack :) Det har vi!

/Malin

Sajtvärd på Litteratur

Anmäl
2012-10-21 16:55 #5 av: DramaSara

Jag instämmer om att Jul på Liseberg är ett måste Malin! Har du vissa saker/rutiner när du väl kommer in där, typ att ni börjar med julbord på nån av restaurangerna eller att du spelar på chokladhjulet först etc.

Själv har ja och min man gjort till tradition att äta julbord på hamnkrogen, heeeeeeelt fantastiskt underbart himmelskt...ja, ni fattar! ;)

Angående själva julfirandet: Jag och min man ska fira ihop med hans familj och jag vill MER än gärna bidra med hemlagade saker till julbordet. (Vi firade jul i Västindien förra året, så det är två års "riktigt" julfirande som vill komma ut ur mig, ha ha!) Jag vet att det småvarma i form av Janssons och köttbullar etc, brukar min svärfar se som sin syssla, men vad rekommenderar ni andra att jag kan ta med? Vilka sillar är bäst/godast, har ni någon personlig favoritsås eller hemligt trick med rödbetssalladen som får era svärmödrar att fälla lyckotårar? ;)

Kram så länge!

Anmäl
2012-10-21 17:30 #6 av: [Malin]

#5 Njae, vi tar det lite som det kommer men däremot har vi en tradition att alltid köpa två stycken munblåsta grankulor när vi är där :)

Julbord har jag aldrig ätit där men kanske något att satsa på i år! Ska framföra detta till mannen i huset.

Senapssill brukar vara väldigt poppis i vår familj och det gjorde jag själv förra året och gav bort, väldigt uppskattat. Gjorde även eget äppelmos och chutney! Mums!

/Malin

Sajtvärd på Litteratur

Anmäl