Traditioner

Julen för mig - Rita berättar

2012-08-21 16:58 #0 av: Rita-S

GittanL satte startskottet förra året med sin beskrivning av sin typiska jul, och jag tar upp där hon avslutade med att berätta om julen för mig. Julen är ju en speciell tid på året, och jag vill viga den min fulla uppmärksamhet!

Sedan jag var ganska liten flicka har vi bodd söderut i Norge, tills nu när jag bor i Sverige. Min familj är från dom norra delarna, där distans är relativt. Det vi ser på som kort är långt för en från söder.

Min mamma och pappa skilde sig länge innan jag flyttade söderut med mamma, och det blev då mer vanligt att mormor och morfar åkte från nordliga delen av Troms fylke för att fira julen med oss. Dom var ju trots allt pensionärer, och min mamma och styvfader jobbade ju. Så, dom åkte lång distans för att fira julen med oss. I december kom därmed alla mina favoritmänniskor i samma hus, och jag visste att nu var julen snart här.

Jag hade då fått lys i mitt fönster, och såg fram mot julen, adventskalender gick på tv och radio, och jag fick chockladkalender och annan kalender. Mamma gjorde ofta små paketkalendrar åt oss med massor av små paket.

Mormor hjälpte oss med att baka och tvätta och jag vaknade ofta till att hon sjöng överallt i huset.

När januari kom åkte dom hem efter min morfars födelsedsag 5 januar, och då var julen över för denna gång.

En bild för att visa hur ett godisbord kan se ut när jag är klar.

Nu som vuxen finns det inget jag älskar mer än att forsöka göra julen fantastisk för vänner och familj. Jag börjar tidigt med julens förberedelser i form av julklappar och planering om jag skall åka någonstans i julen. Under sommaren forsöker jag planera ut i fall jag skall göra något stort och tidkrävande i julklapp till någon, eller forsöker tromma i hop kompisar eller vänner om jag vill forsöka gå i hop fler om en lite större present.

Det bästa som finns är när jag börjar göra mitt julgodis, det uppskattas så högt av alla i familjen, och min make tar sitt arbete som kvalitetskontrollant allvarligt.

Jag älskar julen och allt den står för, även om man bejaktar julen från ett kristent perspektiv. Man behöver inte uppskatta familj och vänner endast i julen med uppmärksamhet och presenter, men jag älskar den extra ursäkten att göra just det även om jag även uppskattar och forsöker visa det hela året med. Jag älskar ursäkten att umge mig med massor med ljus, goda dofter, gott i munn och mage. Och jag älskar all nostalgi och barndomsdrömmer som alltid smyger på vid den tiden.

Rosetter jag gör för hand i sidenband och med pärler.

Min mamma har arbetat hårt för att göra julen magisk för mig och mina systrar. Och hon lyckades i alla fall med mig. Julen för mig är magi och minner, goda minner, och många av dom. Insikten jag har fått nu som vuxen om vilket arbete som ligger bak dom minner jag har med mig i dag gör mig ödmjuk och lycklig, vilket arbete och insats min mamma lagt bak allt som jag då tog för givet. Vilken lycka för ett barn att få växa upp med en sådan magi och tro att så är det alltid, har alltid varit och kommer alltid förbli.

Julen för mig är glädjan att få skapa, och göra något som jag vet uppskattas av folk i familjen. Presenter jag gör för hand, godiset jag gör och skänker i stället för konfektlådor, hur jag vänder skallen för att hitta något finurligt vis att slå in godiset på som skiljer sig från året innan, hur jag planerar hela året och arbetar det jag kan för att få till något som både uppskattas för tanken bak, jobbet med presenten och det som då faktisk är presenten. Att få glädjas åt hur man får ett tacksamt sms eller telefonsamtal, hur man kan glädja med det lilla jag skapa med sina händer.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2012-08-23 18:36 #1 av: DesK

Vilken underbar berättelse! Glad

Désirée

Anmäl
2012-09-06 17:58 #2 av: TerriZue

Låter helt underbart! :)

Seeing isn't believing, believing is seeing.

 /Mims Medarbetare på Julen.ifokus och Harry Potter.ifokus

Anmäl
2012-10-01 11:34 #3 av: Falksonchristmas

Fantastisk historia! Gillar den väldigt mycket Flört

Anmäl
2012-10-01 11:44 #4 av: Rita-S

tack :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.