Medan vi väntar

Medans vi väntar - Blommor till julen: Julkaktus

2012-08-21 12:45 #0 av: Rita-S

Julkaktus kallas ofta lite felaktig för påskekaktus eller novemberkaktus, men fakta är att påskekaktur och julkaktus är två olika arter av samma plante. Dom är till förväksling lik varann men blommar då till olika tider egentligen.

Båda kan dock stimuleras att blomma mer än en gång, och jag har en av varje som kan blomma både två och tre gånger om året om förhållanden läggs till rätta. Man kan med andra ord få både november/julkaktusen och påskkaktusen att blomma till jul. Julkaktusen har rörformade blommor och fler kronblad, i färg röd, lila eller vit.

Blomman skall stå litegrann kyligt, under 20 grader är optimalt, och inte i alldeles för stärkt och ihållande ljus. Efter september skall blomman få torka litet till och från, med lite vatten, tills den får knoppar. Direkt efter den har blommat klart skall den få en ny torrperiod. Se till att blomleddet inte krymper av torka bara.

Denna blomman trivs mycket väl med att duschas med vattenspruta regelbunden, och om du sköter om den nogrannt kommer den växa och leva många år!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2012-08-21 12:50 #1 av: DesK

Tycker de är så fina Glad jag har haft tidigare, men nu måste jag köpa nya, så jag väntar ivrigt på att de kommer ut i butikerna Glad

Désirée

Anmäl
2012-08-21 13:08 #2 av: Rita-S

men jag kan ju ta en avläggare åt dig från mina? Jag har en röd och en vit (dom på bilden), tror den röda egentligen är en påskkaktus, men jag kan ta avläggare :)

Det är lätt att föröka denna, knip av en stängel med minst 4-5 leder på, och stoppa den i jorden, vattna ordentlig och låt den stå någon vecka innan man vattnar igen!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2012-08-21 13:13 #3 av: DesK

Åh vad du är gullig! Kyss Ja tack! Glad

Désirée

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.