2012-01-05 19:18 #0 av: Gunlog

Så är det goda över för denna gång! Julen har varit varm och mysig. Nyår har, för min del, varit lugn och sansad med sambon och sonen. Igår fick jag celebert besök av en avlägsen släkting som jag hittat i min släktforskning. Jag köpte då Fastlagsbullar, mmmmmmmm... Det är ju ändå ett tag till det är Fastan, men det är så gott!

Vad händer nu detta år? Några fester som ni ska ha eller som ni är bjudna på?

Jag visste inte innan, men hörde det på radion idag, att serbisk-ortodoxa kyrkan firar sin julafton imorgon. Julafton är också sista dagen på fastan.

Jag kopierar ett utdrag från kyrkoförsamlingen Helige Basilius den Store i Helsingborg, deras hemsida, så att ni kan få lite information om denna dag.

:/:

Den 6 Januari inleder vi med att fira Julafton som också är den sista dagen på fastan. Gudtjänst firas kl 18.00 då brukar kyrkan vara överfull med Ortodoxa från hela församlingens upptagningsområde. Vid denna Gudstjänst välsignas halm och kvistar av Ek som sedan tages hem i församlingsbornas hem inför deras egna Julfirandet. Efter Gudstjänsten samlas församlingen och önskar varandra God Jul och man förtär kaffe, te mm. därefter går var och en hem till sitt och firar med den närmaste familjen där man också intar den sista fastande måltiden. Julklappsutdelningen sker efter denna middagen.

:/:

De firar även Nyårsafton den 13 januari, så om ni ser nyårsraketer den dagen så vet ni nu varför. Det är intressant att läsa om så gå gärna in på deras hemsida för mer information.

http://www.svetivasilije.se/sv/

Helsingborgs Dagblad har även gjort ett reportage om deras vackra kyrka. Gå in på denna länken så ser ni hur vacker den är.

För vår del här hemma blir det inte mycket firande. Det blir mys i soffan med lite hjortronglögg och någon buskis på tv, kanske...

Hur firar du?

(Artikeln kopierad från Fest & Kalas)