Annons:
Etiketterjulmatenartikel
Läst 11616 ggr
DesK
12/5/11, 12:53 PM

Det svenska julbordet

Det svenska julbordet har sitt ursprung i vikingarnas midvinterblot och julslakten. Julbordet är ett stort smörgåsbord med en mängd olika rätter. Några saker som finns med på de flesta julbord är: Griljerad julskinka, inlagd sill, Jansons frestelse, köttbullar, prinskorv, någon grönsaksrätt, hårt och mjukt bröd, smör, ost, julöl, julmust, någon kryddad starksprit, pepparkakor, choklad och kaffe. Lokala variationer är vanliga och det är även viss skillnad på vad vi äter i våra hem och ute på restaurang. Självklart finns det numera även mycket fina vegetariska julbord.

Ett av de största glädjeämena till jul för mig är just den svenska julmaten och allt trevligt pyssel med denna Glad God planering och bra förvaringsutrymmen underlättar så klart dessa trevliga julförberedelser. Bäst är väl att börja med julbaket, exempelvis lussekatter och annat saffransbröd kan ju frysas och därmed bakas långt i förväg, pepparkakor kan förvaras i burk med tättslutande lock, så även dessa kan göras långt i förväg. Doppbulle går ju också bra att frysa och hembakat knäckebröd har lång hållbarhet och hemgjort julgodis har ju också god hållbarhet, om man kan hålla fingrarna borta från det Flört. Så varför inte avsätta en dag eller några dagar redan I oktober eller november för julbak och godistillverkning.

Mitt tips är att du försöker fundera över vad du själv och de som ska äta julmat tillsammans med dig verkligen gillar av julmaten. Därefter planerar du ditt speciella julbord. Tänk också på att inte låta julmaten stå framme I rumstemperatur längre än nödvändigt. Den hela julskinkan får bara vara framme på vårt bord på själva julafton, övriga dagar skivar jag bara upp så mycket som jag tror går åt och resten av skinkan stannar I kylen. Den inlagda sillen och sillsalladen lägger jag upp I små skålar alla dagar, köttbullar, prinskorv, kål och annat som serveras varmt lägger jag också upp på lagom stora fat.

Här är några olika förslag till julbord:
Stort julbord: Knäckebröd, doppbulle, julvörtbröd, ost, leverpastej och smör. 1-3 sorters inlagd sill, sillsallad, någon god sylta, inlagda rödbetor och kokt potatis. Skinka, julkorv, prinskorv, köttbullar och senap. Rödkål, grönkål eller brunkål. Janssons frestelse, lutfisk med sås och ärter och dopp I grytan. Kaffe, glögg och pepparkakor.
Litet julbord: Knäckebröd, julvört, ost och smör. Inlagd sill, rökt lax, lättstuvad spenat och kokt potatis. Skinka, korv eller köttbullar och senap.Blandad sallad med senapsdressing. Ris à la Malta, saftsås. Kaffe och chokladkonfekt.

På många julbord finns det även någon rökt korv, paté, rökt fårfiol, renstek eller annat vilt, revbensspjäll, rullsylta, bruna bönor, halländsk långkål, broccoli eller brysselkål. Likaså kan julbordet göras helt eller delvis vegetariskt, jag rekommenderar varmt att du gör några olika vegetariska rätter eller sallader, det är gott och lättar upp den ganska tunga julmaten.
Populära juldrycker är: julmust, svagdricka, julöl, mumma, någon kryddad starksprit, glögg och kaffe.

Eftersom min familj inte är så stor brukar jag dock göra ett lite mindre och enklare upplägg. Istället sprider jag ut rätterna över flera dagar. På julafton blir det: Som uppvärmning: Glögg med pepparkakor, mandel och russin. Till för- och  huvudrätt: Inlagd sill, griljerad skinka, köttbullar, kokt potatis, grönkål på min farmors vis, brunkål eller rödkål, dopp I grytan, någon sallad på färska råa grönsaker, julöl, must och nubbe. Till efterrätt: Kaffe och någon god choklad eller hemgjord chokladkonfekt + mer glögg eller portvin till den som så önskar. På juldagen blir det: Sillsallad, lutfisk med kryddpeppar- och senapssås, kokta ärtor och kokt potatis, julöl, must och nubbe, fruktsallad med glass efteråt. De som inte äter luftfisk får då skinka och prinskorv istället. På annandagen blir det: Någon hemgjord eller köpt sylta, Hirams marinerade ansjovis, Janssons frestelse, kallrökt lax, brässerad grönkål med lite grädde I, hemgjord julkorv, köttbullar, kokt potatis och till efterrätt ris à la Malta med hackad mandel och saftsås. Dryckerna är de samma under hela helgen och senap av flera sorter finns alltid på bordet, likaså färsk frukt. Någon kanske saknar en del rätter I vårt julbord och visst vi har inte med allt och inte heller är det exakt lika från år till år. Självklart anpassar jag julmaten efter vilka som ska äta den.

Några receptlänkar:

Pressylta

Långkål

Värmlandskorv

Lussebullar

Julgodis

Länk till tips på vegetariskt julbord

Länk till tips på vegankt julbord

Till sist önskar jag alla en riktigt god och skön jul!

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Annons:
Rita-S
12/5/11, 3:30 PM
#1

vilken bra artikel DesK :D

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Gunlog
12/5/11, 4:06 PM
#2

Mums!

Vill äta nu!

Min sambo ska med Norgebåten från Köpenhamn på fredag. De ska äta julbord där. Det är ett riktigt fint julbord med både danskt, svenskt och norskt på bordet.

Jag är lite avundsjuk, men bara lite… Jag har tackat nej till att följa med på färden…

Mmmm… Svagdricka…

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

DesK
12/6/11, 2:45 PM
#3

Vad roligt att ni gillar artikeln Glad Jag hittade flera bra recept på dn.se Mat&Dryck på hemgjord julmat Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Falksonchristmas
12/8/11, 10:38 AM
#4

Bra inlägg!

Brukar själv åka med ColourLine mellan Strömstad och Sandefjord. Deras julbord brukar vara riktigt bra! Tyvärr blir denna resan inte av i år men det kommer fler tillfällen.

För julstämmning och många juleljus besök min hemsida!

http://falksonchristmas.cybersite.nu/

Carmarino
11/10/18, 6:33 PM
#5

Väcker liv i den här tråden igen. Hittade nämligen ett tips på hur man lämpligast äter julbord. 🙂

https://www.matochresebloggen.se/2016/12/julbord-sju-turer-sa-har-ater-du-julbord.html


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Tarotstollan
11/10/18, 10:14 PM
#6

Så gott det såg ut men personligen hoppar jag de 3 första turerna, förutom skinkan och ev. någon korv. Resten går som en dans!🤤😃

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Annons:
Carmarino
11/11/18, 4:27 AM
#7

#6 Samma här. 🙂


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Vixxen
11/11/18, 11:03 PM
#8

Gillar inte traditionellt julbord, men gör en egen variant med julmat min familj tycker om.

[Jimmy.L]
11/14/18, 4:57 PM
#9

Strömming gillar jag inte men sill funkar och laxen.

Grisfötter och ål går även det bort men resten slinker ner, har börjat uppskatta löj-och sikrom.

NiklasTyreso
11/16/18, 6:58 PM
#10

Traditionerna är inte helt statiska. När jag växte upp var lutfisk ett måste och hela torkade långa-fiskar såldes i affärerna och folk blötlagde och tillagade den själv hemma. Idag köps den färdiglagad till gamlingarna för de yngre äter sällan lutfisk. Sillen verkar inte heller vara populär bland barn under 20, så den kanske försvinner inom 50 år. Jag och dottern gillar julkorv, men tyvärr verkar den inte heller så poppis med sina gammaldags kryddor. Istället är 1900-takets nya prinskorv den som föredras av de flesta, men man kan ju ha flera korvar. Jag härstammar från bönder i Västmanland så lax fanns aldrig på julborden när jag växte upp, men nu har vi börjat med lax för det gillas av alla. Allt måste inte vara som förr. Smaken av julskinka är god på en macka eller två, men resten av skinkan blir ometett och skinklåda i mellandagarna, så senaste åren köper vi bara mindre mängd färdigskivad julskinka. Hos oss är nog julskinkan på väg ut trots att den nog varit tradition ändå sedan Oden slaktade grisen Särimner på vikingatiden.

Upp till toppen
Annons: