Medan vi väntar

Medans vi väntar - Blommor till julen - Amaryllis

2011-11-14 10:16 #0 av: Rita-S

Många blommor sägs numera att höra julen till. Här kan du få litet tipps på blommor och skötsel av dessa! Vi börjar med Amaryllisen.

Amaryllis är en blomma som dom flesta nu gärna köper till julen. Om du skall plantera den själv är du lite sen nu då den lär behöva 6-10 veckor på sig innan den blommar. Men tipsen under kan du ta med dig till nästa år om du skall plantera löken själv. I år kan du nog tjäna på att köpa en färdig lök som har börjat spira.


Bilden är lånat från Wikipedia Commons

Plantera löken efter du har väckt den till liv. Du väcker den till liv vid att sätta den på ett glas med vatten så att rötterna presis når ned till vattnet, låt rötterna få svälla ett dygn och plantera sedan löken. Täck med en tredel vanlig blomjord, vattna rejält direkt efter planteringen.
Krukan skall vara bara några cm större än löken själv.  Ha gärna grus i botten, lik orchideer gillar inte amaryllis att stå "med benen i vatten".

Dess varmare amaryllisen står, dess snabbare kommer den i gång med att blomma. Har du bråttom med tiden kan du alltså ställa den över ett element, så den inte står i drag, ljust, och dröj med att vattna ett tag.

När knoppen har rest sig skall man börja vattna försiktigt igen, den skall bli ordentlig torr mellan vattningarna, då blir blomstjälken fast och stärk. För mycket vatten så kan blomstängeln bli för mjuk, men då kann du stödja den med en bambuspinne. Har du inte tiden att vänta kan du köpa en färdig planterat och väckt lök nu, dom är "tajmad" att blomma lagom till julen. Det är smart att vattna i kålen på amaryllisen så inte löken själv vattnas, alternativet är att vattna försiktig på jorden och inte direkt på löken.

När den sen blommar kan man knipa bort ståndarna och pistillerna, då tar man bort pollen och den blir mer allergivänlig dessutom! Skär bort fröhuset och stjälken när den har blommat klar, behandla den som en vanlig krukväxt, ställ bort den i april/maj och sluta vattna den tills november månad, då tar ni fram den och ger ny jord och påbörjar bevattna igen, och så blommar den om. Lämnar man fröhuset kommer detta dra näring från löken, näring den behöver om du vill den skall blomma om.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2011-12-19 13:41 #1 av: DesK

Bra information här, jag visste inte att man skulle klippa bort fröhuset Glad

Här är min amaryllis

Désirée

Anmäl
2017-10-05 10:06 #2 av: Carmarino

För er som vill driva egna amaryllis, så är det dags att börja med det nu om de ska börjar blomma lagom  till jul.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.