Medan vi väntar

Medans vi väntar - Julklappar som inte pankar dig!

2011-11-10 09:14 #0 av: Rita-S

För dom som känner att dom har tummen mitt i handen, eller som kanske bara inte orkar, har tiden eller hälsan att fysisk pyssla ihop en hel massa presenter, kan det att få till julkappar utan att bli pank vara en tung process. Kanske du får några tips här?

Det finns massor med saker du kan köpa in från exempelvis Ikea, Rusta, Överskottsbolaget, Dollarstore, Jysk eller andra ställen som inte kostar en hel förmögenhet, men som ändå kan göra en person riktig glad.
Här kommer det förslag på saker du kan ta en shoppingrunda för att få tag på och sen utan alldeles för stora pengar göra till en fin julklapp.

  • Korgar, fås lite överallt, Ikea, Jysk, Dollarstore och Rusta brukar ha små korgar till rimligt pris. Brukar gå från runt 50 kronor på Ikea, Jysk brukar ha "2 för.." erbjudande som oftast går från 60-100 kronor och upp, och så vidare.
  • Glasflaskor, med eller utan dekor, goda gamla utseendet eller uppiffat. Exempel på pris är 19 kronor för en vanlig glasflaska på Ikea, 20-50 kronor på Albert&Herbert i Hudiksvall, 25 kronor på Överskottsbolaget och så vidare.
  • Glasburkar som ser ut som dom goda gamla sylburkarna, ligger från 15 kronor på Ikea för halvliterstora burkar, runt 20 på Överskottsbolaget och så vidare. Större storlekar finns, dom finns med skruvlock och annat.
  • Tyg från resthörnan i nån tygaffär, Ikea, Jysk eller andra ställen.
  • Billigt  band från någonstans.
  • Storpåsar med godis av olika sorter, klubbor, karameller, kolor, småbitar choklad och annat. Ofta mycket billigt att få tag på hos ovan nämda kedjor och affärer.
  • Pasta i olika färger, ris, kaffe, te. (köp storsäck av vanligt ris eller tigg helt korn från nån hästägare)
  • Brunt inslagspapper
  • Billiga kubbljus och servetter med olika snygga motiv

När du har allt detta i huset är det dags att börja komponera ihop presenterna. Om du bakar själv rekomenderar jag att dubbla alla dina recept.

Korgarna blir perfekt att antingen samla litet godis i, då plockar du litet från allt du har inhandlat. Det är även perfekt att fördela lite av alla småkakor du har bakat själv. Sätt korgen i en stekpåse och du har en trevlig liten present. Om du bara vill ge en arbetskollega en liten uppmerksamhet, gör du en god gammaldags strut av brunt papper, dekorera den med lite presentband och kanske även klistermärken med julmotiv, och du har en mycket fin present!

Flaskorna kan du fylla hemgjord dryck på. Om du är av dom som under sommar och höst kokade hemgjord saft, eller du känner nån som har gjort det kan du fylla på detta på flaskorna. Recept på hemgjord glögg hittar du här, den är inte svår att göra alls. Du måste bara hålla litet koll på det och kunna räkna till 10.. Cool Glöggen kan fyllas på flaskorna. Recept på hemgjord alkoholfri äppelcider hittar du även här, inte heller svårt att göra, och med en liten handgjord lapp på framsidan (kan använda fryslappar från mataffärn eller julklapps till/från lappar utan orden "till/från" på exempelvis) får du en fin liten present. Du kan köpa presentpåse för flaska på dom flesta ställen redan nämt eller även från systembolaget!

Glasen du har köpt kan användas till olika sammanblandingar av kakor, godis, eller du kan fylla med kaffe, te, du kan göra hemgjort vanilj-socker att ge bort med att fylla vanligt socker och trycka ner en vaniljstång i den och låta den stå minst en vecka innan du slår in den, färggrann pasta kan du ha i, eller fina ris-sorter. Sen kan du plocka bland tygbitarna du köpte från rea-lådan, klipp cirklar som är större än locket på krukan, stryk biten snabbt och använd det fina bandet du har köpt att knyta en fin rosett runt krukan.

Om du inte vill ge godis kan du även fylla korgen eller glaskrukan med annat som är praktiskt för den du skall ge present till: Tråd, synålar, sax och fingerboj exempelvis. Småsaker till dockor om det är en liten sötnos som leker med dockor än. Torkade blommor om du har plockat och torkat, fin dekor blir det då. Hemgjord potpurri kan du  även göra utan alldeles för mycket pengar!

Med gamla örngott kan du sy 4-5 korvar. Vänd örngottet ut och in, klippa av "inviket" som skall ligga runt kudden, och klipp 4 -5 remsor så du har en sida öppen på ena korta sidan. Dom 2-3 från mitten kommer självklart få öppen sida på 3 kanter. Sy ihop långsidorna från mitten-bitarna, och den ena långsidan från dom två yttre bitarna. Vänd dom ut och in så du får sömmen in! Fyll sen upp korven du då får av detta 2/3delar eller 3/4delar full med ris eller helt korn! Sy igen slutet med ett kantband, och vips har du en ris/vetekudde! Om du vill kan du även använda kantband att sy "handtag" på varje kortsida så man har nåt att hålla i.

Nu går vi loss på kubbljusen. Klipp ut det snygga motivet från servetter. Om ljusen är vita så delar du sen motivet så du sitter med endast det papperslagret som motivet är på, om ljusen är färgade måste du behålla minst ett lager med vit servett bakom motivet. (dom flesta billiga servetter består av 2-4 lager med tunt tunt papper och oftast är det bara det yttersta lagret som har motiv).
Sen behöver du ett tänt ljus, värmeljus eller vanligt, och en tesked. Värm teskeden över ljuset med "insidan" mot flamman. Insidan är då det som vätskan ligger i Skrattande när skeden är varm, använder du "utsidan" till att stryka på servettmotivet på stearinljuset! Värmen från skeden smälter motivet in i ljuset. Stryk med små cirkelrörelser, håll inte för länge på samma ställe, så får du en jämn yta utan gropar. Ljusen kan sen läggas i en korg tillsammans med ett till paket med servetter med samma motiv! Vips har du en fin present att ge bort, gärna kanske med en påse med kaffe i, eller en påse med te!

Har du en färgskrivare? Och en dator? Och många fina kort? Antigen det är naturbilder, bilder på barnen, bilder på djuren eller annat? Skapa en egen kalender! Microsoft har egen programvara för att göra en kalender med bild, som man bara skriver ut och häftar i hop litet snyggt! Forma din kalender, skriv ut den på lite fint glossy papper (behöver inte alls vara fotopapper), eller bara lite tjockare snyggt papper överlag, gör hål med hålslagare och trä ett sidenband genom!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2011-11-14 09:40 #1 av: TerriZue

Mycket, mycket bra idéer! Jag gillade den delen med att dekorera ljus med servettmotiv. :)

Seeing isn't believing, believing is seeing.

 /Mims Medarbetare på Julen.ifokus och Harry Potter.ifokus

Anmäl
2011-11-14 09:47 #2 av: Rita-S

Det är otroligt lätt att dekorera ljus så, på så vis får man ju servetter och ljus som matchar varann! :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2011-11-15 08:10 #3 av: Rita-S

Artikeln är uppdaterat med länk till cider-recept! :D

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2011-11-23 08:47 #4 av: Rita-S

Artikeln är nu uppdaterat med ett kalendertipps! :D

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2014-07-06 20:21 #5 av: leemland

Lite tidigt kanske, men tycker gott man kan skjuta fram denna nu :) 

/ J 
"So complicated, Look how we all make it, Filled with so much hatred, Such a tired game"         Sajtvärd för aupair.ifokus.se/    &  bakverk.ifokus.se/

Anmäl
2014-07-06 21:09 #6 av: Rita-S

Absolut! :D

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.