Medan vi väntar

Medans vi väntar - Julklappar av mormorsrutor!

2011-11-03 22:31 #0 av: Rita-S

Mormorsrutor kanske ni känner igen? Alla mormödrar och farmödrar virkade dom jämt. Det kryllar av överkast i hem hos äldre folk, filtar, dukar och vad vet jag. Men konsten är inte att förakta! Du får massor med julklappar på inte så mycket arbete, samtidigt som du spenderar alla dina rester! Detta är något av det lättaste att virka!

Det kvittar vilket garn du använder, det kan vara tjockt, tunnt eller mellan. Viktigast är att du väljer garn av lika tjocklek till ditt projekt. Mormors-rutorna måste bli jämnstora till det dom skall användas till, det är det enda viktiga!

Du kan göra enfärgade rutor, eller göra dom i flera olika färger, allt efter eget önskemål. 
Att göra en enskilld mormorsruta kan ta kanske en kvart till en halvtimme, beroende på hur van du är, och hur mycket problem du stöter på med garnet i sig. Alltså kan du snabbt och lätt få till en del olika rutor på en kväll.

För att virka mormorsruta behöver du kunna luftmaska, kedemaska, stolpe. Tittar ni på videon kommer ni lära er allt detta!

Börja med att virka  en ring av luftmaskor, 6 maskor brukar vara bra. Jag har nu valt en bild där varje varv har varsin färg. Den innersta gula ringen består av 4 gånger 3 stolpar med 2 luftmaskor mellan varje.

När du väl har ett gäng med mormorsrutor skall dom fästas ihop. Antingen kan du fästa dom i varann med att sy, eller du kan virka ihop dom. Jag hittade tyvärr ingen svensk video som visar hur man virkar ihop dom, men jag hittade en norsk

Med 8 mormorsrutor får du en grytlapp, med 4 mot 4 mormorsrutor. Med "fruktansvärt många" får du en filt eller ett överkast. Det är alltså bara att virka på, ju fler rutor du får, dess större saker kan du göra! Använder du mycket tunnt bomullsgarn kan du helt enkelt välja att göra dukar i stället! 10-12 mormorsrutor och du får en smal löpare 6 rutor lång och 2 bred. Använd juliga färger och du har handgjorda juldukar!

Många mormorsrutor i en fyrkant, och en tygbit bak, så får du örngott till soffkudde. Eller du kan köpa färdigt örngott och bara sy ihop mormorsrutor så det täcker ena sidan och vips har du en personlig prydnadskudde till soffan. Det finns helt enkelt inget område som dessa mycket användbara rutorna inte kan användas till!


Såhär virkar du en kant runt ditt skaparverk sen!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2011-11-03 22:56 #1 av: [LucyInTheSky]

Jag har roat mig i ett par månader nu att virka en stooor filt till soffan i mormorsrutor =) Har aldrig virkat innan så det är inte så svårt att lära sig.

Mamma har gjort fina små väskor i mormorsrutor, du kan även göra ponchos.. Fantasin sätter gränserna

Anmäl
2011-11-03 23:00 #2 av: Rita-S

man kan även sy fast mormorsrutor till ett klädsplagg, ett förkläde, en tröja, en klänning, kjol eller annat. Noll problem! :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2011-11-04 12:56 #3 av: DesK

Man kan också göra detaljer och dekorationer till kläder, främst blusar och koftor av mormorsrutor - vips så blir ett gammalt plagg som nytt Glad

Désirée

Anmäl
2011-11-08 18:57 #4 av: Simson

Denna väska gjorde jag en sommar och auktionerade ut till förmån för katthem:

Anmäl
2011-11-08 18:58 #5 av: Simson

Naturligtvis med Kattliv i annonsen! OskyldigFlört

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.