Julmaten

Janssons-dagen 30 september...

2011-09-27 20:53 #0 av: Gunlog

Janssons frestelse är nog en sådan rätt att antingen älskar man den eller så gör man det absolut inte! Jag är av sistnämnda. Jag äter inte Janssons, har aldrig gjort och kommer aldrig att göra heller... Jag bor däremot med en som älskar Janssons om det är gjort på rätt sätt, så jag gör i portionsformar till honom.

Jag har aldrig gått efter recept, men jag har tänkt mig in i de "gamla" anorna. Många använder mjölk, vilket är okej kanske, men jag använder mig av vispgrädde! Tydligen är det jättegott, enligt sambon.

Mycket enkelt och tydligen då mycket gott!

Jag smörjer aluminiumformarna med flytande margarin. Jag strimlar fast potatis i matberedaren och har vispgrädde, salt samt vitpeppar i beredskap. Och, naturligtvis, anjovisen! Sedan gör jag som följer:

Lägg ett täcke av potatis i botten, lägg på ca 4 anjovisfiléer på längden och pudra lite vitpeppar på.

Ett nytt täcke med potatis, 4 anjovisfiléer på tvären och lite pudrande av vitpeppar igen. (Det är mycket lite vitpeppar jag tar.)

Sedan håller jag på så tills alla formarna är toppade.

Därefter häller jag på vispgrädden tills jag ser att formen är fylld nästan ända upp, sedan tar jag spadet från anjovisen. Ca 2 tsk spad i varje portionsform.

Därefter tar jag fruset margarin och river över lite lätt. In i ugnen i 225´C tills jag ser att det har kommit färg på, plus att grädden bubblar i kanterna.

Att jag tar fruset margarin och river är för att det annars kan bli svårt att fördela det jämt över. Det är lätt att få en stor klick i ena sidan och bara en liten klick i andra... Är det fruset så blir det faktiskt lättare.

Som jag skrivit innan, jag har aldrig ätit Janssons och kommer aldrig att göra det heller, men när jag fick så mycket beröm av min Janssons-älskande sambo, efter att ha gjort som ovan, vill jag gärna dela med mig.

Den 30 september är ju på fredag, så varför inte göra några portionsformar och frysa in till julen? Eller en stor, kanske två? För att det ska hålla längre i folieformarna i frysen så kyl ner dem riktigt i kylen ett dygn. Ta sedan plastfolie runtom innan ni lägger i frysen, så blir det inte frysdbränt så lätt. Är ju ganska vanligt annars. Jag gör så när det gäller just dessa formar att jag först drar plastfolie ett varv runt, sedan sätter jag på locket, ner med kanterna och drar ytterligare ett varv med plasten. Då blir det mycket tätare.

Lycka till! Cool

(Denna artikel kommer från kalas.ifokus.se)

 

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

Anmäl
2011-10-01 09:08 #1 av: DesK

Var det någon som åt Jansons frestelse igår?

Désirée

Anmäl
2011-10-01 09:20 #2 av: Rita-S

nej inte alls :D Rör det inte!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2011-10-03 13:54 #3 av: Falksonchristmas

Älskar Janssons men det får vänta till julbordet! Glad

Anmäl
2011-10-31 20:37 #4 av: [stblues35]

Nepp men nog tusan är man sugen...sååååå jäkla gott!!!:)

Anmäl
2011-11-01 08:47 #5 av: DesK

#3 och #4 Tack äntligen 2 som också gillar Janssns Glad Kände mig lite ensam här Flört

Désirée

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.