2011-09-06 10:37 #0 av: Rita-S

I denna artikeln skall jag visa hur man stickar enkla (små eller stora) tvättlappar, trasor till kök eller små/större handdukar. Här berättar jag hur man lägger upp maskor, och hur man stickar räta och aviga maskor för ett enkelt men mycket snyggt motiv. Slutligen visar jag hur du kan avsluta och snygga till kanten med att virka.

Börja med att bestämma vilken sorts garn du skall använda, samt storlek på stickorna. Har du bara lite erfarenhet med att sticka, eller om du skall försöka dig på det för första gången, rekommenderar jag att du stickar en provlapp med billigaste garnet du kan hitta i affären. Detta blir en "prova och fela" lapp!

Om du redan har erfarenhet med att sticka, och vet att du normalt klarar hålla det hyfsat fast och jämnt, är det bara att kasta loss på val av garn och stickor. Du borde ha ett vanligt rent bomullsgarn, gärna sådant som man stickar bebiskläder av då det är bra tjocklek och suger upp fukt bra. Du borde undvika blandgarner med mycket syntet-grejs i då dom har sämre uppsugningsförmåga. Handdukar och tvättlappar /trasor skall ju trots allt suga upp mycket och så bra som möjligt.


En handduk stickad i bomullsgarn!

Stickorna bör vara rätt långa, skall du sticka en större handduk bör du ha en rundsticka. Vanliga 40 cm eller 60 cm långa duger fint för normalstora handdukar för att bara torka händer på, och 30-40 cm långa är tillräckligt för tvättlappar. Om du har köpt nya stickor bör du polera dom med en yllestrumpa så att dom blir lite halare, då glider maskorna lättare fram och tillbaka på stickan.

Lägg upp tillräckligt antal maskor utifrån vad du vill ha. På garnnystanen står det ungefär hur många maskor som behövs för 10 cm bredd, så ta utgångspunkten i detta när du skall sticka. 20-25 cm brukar vara en bra tvättlapp, 30-50 cm är en bra handduk, på ett ungefär. kom i håg att om du väljer tunnare stickor så blir det fler maskor per 10 cm. Passa så du inte stramar åt för mycket när du stramar till maskorna, du kommer få lida pin när du sen stickar första varvet annars. Det är då bättre att ha det lite löst.

Nu bestämmer du hur du vill ha det. Det absolut lättaste är att sticka bara räta maskor oavsett åt vilket håll du stickar.
Något som blir snyggare är att du åt det ena hållet stickar bara räta maskor, åt det andra hållet bara aviga maskor.
Du kan sticka en rad rät, en rad avig, sen en rad avig och en rad rätt. På det vis får du en "randig" yta med två och två lika rader.
Du kan även sticka X antal maskor rätt, X antal maskor aviga, sen på nästa varv stickar du aviga uppå det som var räta förra varvet, och på så vis får du rutig yta. Du kan exempelvis välja att göra så i 6 maskor över 6 varv och få relativt stora rutor, eller du kan ta två maskor i två varv och få pyttesmå.


Närbild av handduken. Titta hur det är skapat ett mönster enbart med räta och aviga maskor här!

Enbart med rät och avig kan du alltså variera rätt mycket. Du kan även sticka med fler färger, exempelvis kan du sticka med dubbel tråd så du får spännande vridning av färger, eller köpa garn som är i fler färger ensamt.

När din tvättlapp, trasa eller handduk är lagom lång maskar du av maskorna och knyter upp tråden. En tunn virkad kant runt det hela döljer "ojämna kanter" om man har haft otur och fått detta.

Om du nu gör en virkad kant kan du passa på att göra en hank när du ändå är i gång med att virka! Lättare att hänga upp då!

Skall du göra en skurtrasa och en handduk kan du kanske även kika efter en diskborste i passande färg och lägga vid, eller kanske en tvålkopp, ett set med tandborste-mugg, tvålhållare, tvålkopp eller annat som har passande färg till. Sådant får man billigt både på Jysk, Ikea, Dollarstore, Rusta, Överskottsbolaget och så vidare. Kanske en snygg tvål till? Och direkt har du en rätt trevlig present att ge bort utan alldeles för mycket pengar!

Och nu lite videoer för att visa hur man stickar. 

Först ut, hur man lägger upp maskor.

Nästa, hur man stickar räta och aviga maskor.

Hur man ökar och minskar maskorna (bra om man skall sticka sjal)

Sist hur man maskar av.

Pärlstickning, fint för häl på strumpor, men även till sjalar och handdukar. Det finns nåt som heter dubbel pärlstickning, då gör du samma som i videoen, bara att du stickar två av allt; 2 räta, 2 aviga, osv, och på nästa vända motsatsen av vad du kommer till så där du kommer till det som var 2 aviga förra vändan så blir det två räta denna vändan så 2 och 2 maskor både i bredden och i höjden vänder åt samma håll!


En video som visar hur man virkar en kant. 
Här visar dom hur man virkar luftmaskor. Genom att i ena hörnet fortsätta att virka "ut i lösa luften" och sen efter många nog maskor virka en fast-mask i hörnan igen får man en hank.


Lycka till!