Medan vi väntar

Medans vi väntar - Rent till julen!

2011-08-11 20:55 #0 av: Rita-S

Om du som jag är görless på hundra tusentals städprodukter som kostar massor, men fungerar dåligt, kan denna artikeln innehålla en hel rad olika goda råd som underlättar städningen! I min serie om saker "fram mot jul" kommer det även nyttiga saker som detta!

Alla vill väl göra rent till julen, och jag är en av dom som väljer att ha en julrengörning i stället för en vårrengörning. Jag tycker det är en bra ursäkt för att få tummen ur, och göra stor-rent på samma tid som jag ju då får det mysigt till julen.

Ta exempelvis soffkuddar, filtar och prydnadskuddar i soffan. Även utan att man röker i hemmet så börjar ofta dessa lukta lite sunkigt efter en tid. Detta är kvalster och bakterier som frodas, då sådana soffkuddar och prydnadskuddar inte tvättas särskilt ofta.

Det finns två sätt att göra sig av med kvalsterna och bakterierna. Det ena är kyla. Har du chansen, kasta ut alla kuddar och filtar ut i minusgraderna och lämna dom över natten. Det gör underverk med alla småkryp som säkert befinner sig i kuddarna. 

Det andra man kan använda är ånga. Då får man kolla upp att tygen tål hettan först. Ångar man kuddar och liknande, försvinner all dålig lukt direkt, samt att det dödar bakterier och annat med mycket bra effekt. En kombination av kylan och ångan är ofta en superb lösning.

Har du en spishäll som har fastbränd mat? Bakpulver löser det. Lite bakpulver och lite varmt vatten hjälper på mycket, även i en kaffebryggare fungerar detta bra. Ha på bakpulver och gnugga med skursvamp, eller du kan göra pasta av tre delar bakpulver, en del vatten och trycka på och lämna det att verka.

Att tvätta insidan av micro är lätt. Ställ en kopp med vatten i, och värm upp tills det kokar. Lämna det att koka i minst 4-5 minuter, varpå du sen oftast bara torka av smutsen på insidan. För att fräscha upp doften, om det doftar mat i micron, kan du sen tvätta insidan med en fjärdedels kopp bakpulver till en liter vatten (eller motsvarande i mindre mängd).


Lika delar vitvinsättika och vatten är suveränt mot fläckar av tandkräm och tvål som ofta samlar sig i duschen eller badkar, tvättställ eller andra ställen. Detta ger också en skinande yta. Duscha på rikligt av blandningen, låt verka någon minut, och spola med varmvatten medan du drar en skursvamp eller borste över. Ha ättiksvatten i en påse och knyt fast runt dusch-huvudet i någon timme, borsta sen med borste och spola av. Det gör underverk med avlagringar, fett och skit även här!

Avlopp kan du använda bakpulver till. Ha en kopp med kokande vatten, rör ner ett par tre matskedar med bakpulver och häll det ner i avloppet. Gör detta regelbundet och då undviker du lukt och tilltäppning. 

Tabletter för att göra rent löständer är faktisk bättre i toaletten än många av tabletterna man köper särskilt anpassade för just rengöring av toan. Släng i ett par tabletter i toaletten på kvällen och spola på morgonen, om du sen har kalkavlagringar i botten är det att kasta i några tabletter igen, på med handskarna och fram med svinto. Skura på, det försvinner snabbare med dessa tabletter än utan! Det fungerar bra att göra rent runt i övriga toaletten med. Ta en skål med varmt vatten, lös upp ett par tabletter, droppa i lite citron för den goda doften, och skura runt sitsen, ringen, under locket, slösa rikligt i springan vid toalettsitsen, och sist kan du ta duschhuvudet och spola hela toaletten om du vill. Har du inte denna möjligeten använder du varmt vatten och en tvättlapp eller något och tvättar bort all tvål från toaletten. Vatten med ättika ger en blank finish sen. Dessa tabletter är även toppen till att tvätta skira gardiner med, såsom tex spetsgardiner. Vik ihop gardinerna snyggt och prydligt. Häll varmt vatten i en bred tvättbalja och låt 3 tabletter för löständer lösas upp. Lägg sedan ner gardinerna i vattnet en stund, ihopvikta. Ta ett tjockt frottébadlakan, helst vitt, och vik detta till samma storlek som gardinerna. Ta upp gardinerna, vrid ur försiktigt, lägg dem på frottébadlakanet och rulla in gardinerna till det är en enda rulle. Sedan ska du trampa på rullen ett bra tag. Ta upp rullen på bordet, rulla ut och sedan kan du hänga upp gardinerna våta, så slipper du stå och stryka dem medan katten hänger i andra änden!

Det bästa sätt att tvätta dina trägolv är faktisk inte med tvål. Det är med bara ljummet vatten! Om du ändå vill ha den goda doften av nytvättat kan du ställa en liten skål med tvålvatten på elementet eller i fönsterbrädan en liten stund. För en snygg yta på trägolvet, ta en liten gnutta helt vanlig miljövänlig diskmedel i ljummet vatten och du får en jättefin yta! Du kan också ta sköljmedel!

Tro inte att vare sig silver eller nysilver behöver dyra preparat!
Allt du behöver är salt, vatten och en aluminiumgryta eller om du inte har detta; Aluminiumfolie. Det måste vara aluminium, annars får man inte den kemiska reaktionen.
Gör så här:

Tillsätt mycket salt till en liter vatten. En halv till en deciliter. Koka upp vattnet.
Medans det fortfarande är varmt doppar du sen silver och nysilver i vattnet så det får kontakt med aluminiumet. Om du inte har en aluminiumgryta viker du ihop aluminiumfolie och lägger i grytan eller i något kar innan du har vattnet på. Låt det vara i vatten och se hur smutsen bokstavligen talat rinner bort. Polera med en grov trasa, repetera om nödvändig. Polera sen med sämskinn eller antistatisk trasa. Lätt som en plätt!

Till mässing använder du helt enkelt cola! Lägg mässingsaker en stund i cola, skölj av och polera.

Har dina favoritglas fått repor? Tandkräm är lösningen. Polera tandkräm direkt på repan, och torka bort med fuktad trasa. Samma kan du göra på vita tallrikar som fått repor av bestick.

Luktar det sunkigt i kylskåpet, eller kanske under diskbänken där du har soporna? Pulverkaffe är kalas för detta. Lägg pulverkaffe i en tallrik och ställ in det i skåpet där det luktar illa, lämna det över natten. Mycket kaffe skall det va, en hel kopp fylld om det är riktig sunkig lukt. Lämna det tills det bara luktar kaffe, och ta bort det sen!

Kristallkrona och glasytor tvättas bäst med en del ättika och en del vatten, duscha på kronan tills det rinner av kristallerna och se skiten rinner bort. Du duschar sen med rent vatten och låter det lufttorka. Glasytor kan poleras med vanlig torkpapper och poleras med tidningspapper för en riktig blank yta.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2011-10-19 20:25 #6 av: [LucyInTheSky]

Bra tips!

Anmäl
2011-10-20 11:49 #7 av: DesK

Många bra tips! Glad

Désirée

Anmäl
2011-10-20 12:13 #8 av: Rita-S

jag har fått en liten undring om varför det finns borttagna inlägg när inläggen som syns börjar på siffran 5. Förklaringen är änkel! Vi diskuterade korrekturläsning och "vad katten betyder detta svorska ordet" Tungan ute Jag valde då ta bort dom när jag lanserade artikeln Glad

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2011-10-20 21:41 #9 av: [TrevorS]

Jag kör det mesta med grönsåpa, salt eller vinäger/ättika faktiskt. Bra tips du kommit med.Skrattande

Anmäl
2011-10-20 21:45 #10 av: Rita-S

Tack, Trevor :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2011-10-20 22:47 #11 av: [lucke]

Jag har även lite bakpulver i min silverputsblandning. Med tanke på att köpt silverputs är cancerframkallande, så borde alla göra sin egen silverputs...

Anmäl
2011-10-22 00:02 #12 av: FrökenFrisk

Ekonomi och ekologi går hand i hand! Att städa utan dyra städprodukter så tjänar man ju in en slant till julklapparna. :)

Jättefin artikel, Tack för en god läsning!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.